A szegecses bakancstól a T90 Laser-ig

Wayne Rooney a külön csatárok részére kifejlesztett T90 Laser IV-et használja. A játékos a Nike promócíós videója készítése alatt beszél új futballcipõjérõl.


A stoplis cipõ õsét 1526-ban készítette, VIII. Henrik udvari cipésze, Cornelius Johnson. Anglia és Írország királya nem csak nagy hadvezér volt, hanem nagy sportkedvelõ is. Az õ ruhatárában fedezhetjük fel az elsõ futballcipõt, amelynek talpára fém ékek voltak erõsítve.

 
A futball õse a 14. század elején jelent meg Európában. Az elsõ körülhatárolt városi pályán zajló, mérkõzésvezetõ által irányított csapatjátékban egy-egy csapat 27 fõbõl állt, és a másik fél várát jelképezõ sátorba kellett belõni a labdát. 
 
 
A játékosok szigorúan meghatározott rend szerint álltak fel: elõl 15 csatár, a második sorban 5 fedezet, mögöttük 4 védõ, a negyedik sorban megint 3 védõ, akik közül a középsõ a kapus. Egyedül csak õ vehette a kezébe a labdát, a többiek rúghatták vagy ököllel üthették, a bíró vigyázott a szabályok betartására és számolta a gólokat és a büntetõpontokat. A sátrak mellett zenekarok is voltak, zeneszó mellett zajlott a mérkõzés.
 
A mai értelemben vett labdarúgás az 1820-as években a diákok körében virágzott fel. 1857-ben alapították meg az elsõ amatõr futballegyesületet, az FC Sheffieldet.
 
19. század végéig megszülettek a ma is ismerõs szabályok.
1874-ben bevezették a büntetõrúgást.
1882-ben a bedobást.
1891-ben a tizenegyest, és egyben hálóval szerelték fel a kaput.  
1878-ban jelent meg a játékvezetõ. 
1891-ben a vonalbíróbíró. 
1895-ben adták ki a lényegében mai napig érvényes hivatalos játékszabályokat. 
 
Eleinte kilenc támadó játékos mellett egy hátvéd és egy kapus állt a pályán. A támadó játék modernizálásával több védõt kellett hátra vonni, majd azóta még újabb és újabb felállások, játékstílusok alakultak ki.
 
Az 1800-as évek óta a labdarúgás hatalmas fejlõdésen ment keresztül. Kezdve a fûthetõ pályájú stadionoktól, a mikrochippel ellátott labdán keresztül, a talaj keménységét érzékelõ stoplikig.
 
Adidas
 
1948-ban, Rudolf Dassler alapított egy cipõ céget, amit Puma névre keresztelt és kifejlesztette elsõ stoplis cipõt az úgynevezett "Atom"-ot. Testvérének, Adi Dasslernek megtetszett az ötlet, és megalapította saját cipõ cégét Adidas néven. Elsõ stoplis cipõjét 1949-ben mutatta be. A három csík  márkajelzéssel ellátott innovatív cipõ állítható, fröccsöntött gumiszegecsekkel volt felszerelve. 1954-ben, az Adidas forradalmasította az elsõ mélyen kivágott, könnyû stoplist, nylon becsavarható csapokkal.
 
A cég legújabb fejlesztése, az Adidas F50 adizero miCoach intelligens futballcipõ, melyben a miCoach Speed Cell található, ami hasonló elven mûködik, mint az iPod-Nike eszközkombó. Azaz a chip méri a sebességet, a futási idõket, a megtett távolságot, a lépésszámot. Több mint hét órányi adatot képes tárolni a memóriában, a rögzített információkat pedig USB-n vagy Wi-fi-n keresztül küldhetjük a számítógépre. 
 
 
Az ismertebb játékosok közül Tom Cleverley, Lionel Messi és Frank Lampard is ilyet visel.
 
Nike
 
1967-ben Phil Knight és Bill Bowerman alapította a céget eredetileg Blue Ribbon Sports néven. 1971-ben tervezték az elsõ stoplis futballcipõt, aminek a neve Nike lett. A cipõ olyan sikeres volt, hogy a cég felvette a Nike nevet. Új technológiákat dolgoztak ki és 2010-ben piacra dobták a "Mercurial-t", ami a legkönnyebb sportcipõ volt, és elsõként alkalmazta a nyomás aktivált stoplikat, amelyek segítségével automatikusan beáll a csapok hossza, ami elõsegíti a maximális tapadást. Ezt a T90 Laser váltotta.
 
2011-ben megjelent a T90 Laser IV. a kifejezetten csatárok számára kifejlesztett új típus, amely 20%-kal könnyebb az elõdjénél, áramvonalas szabása pedig segít a játékosoknak a pontosabb célzásban. A cipõ felsõrésze különleges mûbõrbõl készül, amely egyrészt védi a lábfejet, másrészt még kényelmesebbé teszi a cipõ viselését.
 
 
A Nike Futball mostani legfejlettebb, prémium kategóriás stoplis cipõje a Zoom Alpha Talon Cleat. Innovatív technológiák sokaságát gyúrták bele az alapkoncepcióba. A fejlesztõk figyelmét több dolog is lekötötte.
 
Az egyik sarkalatos pont a cipõ tapadása volt. A fejlesztõ mérnökök munkájának és az egyes ragadozók evolúciójának köszönhetõen a behúzható karmok (stoplik) alkalmazkodnak a különbözõ szituációkhoz. Ezek a cipõ elülsõ részén található stoplik, akkor bújnak elõ a stopli-ágyból , amikor a cipõ teljes nyomás alatt áll, a megfelelõ tolóerõ kifejtésénél. Amikor erre nincs szükség, a stoplik eltûnnek. 
 
A cipõ felsõrészének könnyûségét az úgynevezett Flywire biztosítja. Az anyag olyan biztonságossá és könnyûvé teszi a cipõt, amennyire a kevlár egy golyóálló mellényt tehet. Ez nem véletlen, mivel ennél az szövetnél kevlár szálakat is alkalmaztak. A boka védelmét a Nike Pro Deflex lélegzõ védõanyaga biztosítja.
 
 
Az ismertebb játékosok közül Wayne Rooney és Wesley Sneijder is ezt választotta.
 
Lotto Sport
 
Az olasz gyártó, Lotto Sport 1973 óta mûködik. Az olasz sportszergyártó 2002-ben kezdett dolgozni az egyedi terveken, és végül nem kevés pénz elköltése után 2006-ban mutatták be a fûzõ nélküli széria, a Zhero Gravity elsõ példányát.
 
A Lotto által létrehozott laceless design rendkívüli kapcsolatot teremt a cipõ és a labda között. Fûzõ nélkül pontosabbak lehetnek a lövések és a labdakezelés is hatékonyabbá válhat. A csuka felsõrésze víztaszító, mikroszálas lélegzõ és kopásálló anyagból készült. Ezen tulajdonságainak köszönhetõen valamennyi idõjárási körülmény között megállja a helyét.
 
A cipõ különlegességét tovább fokozza a Twist-n-Go technológia, mely egy beépített forgó stopli segítségével csökkenti a gyors irányváltások miatti sérülések kockázatát, ezáltal is javítva a teljesítményt. Az anatómiailag tervezett, kivehetõ, reaktív talpbetét tökéletes kényelmet nyújt.
 
Az ismertebb játékosok közül Giuseppe Rossi, Luca Toni és Joan Capdevila viseli a terméket.
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!