United archívum: Jaap Stam

Következõ cikkünk a Manchester United hivatalos magazinjának archívumában keresgélve Jaap Stamhoz visz el bennünket a híres triplázás évébe.


1999-ben Stam megerõsítette státuszát a klubban, mint az egyik legnépszerûbb védõjátékos. Az interjúban beszél futballkarrierje kezdeti szakaszáról, a Unitedben szerzett tapasztalatairól és egyéb érdekes témákról.

 
Miért határoztál úgy, hogy felhagysz a tanulmányaiddal és a villanyszerelés helyett a futballt választod? 
Én csak azt akartam, hogy a hobbim legyen a munkám. Melyik srác az, aki a foci helyett a sulit választaná? A szüleim szerették volna, ha tovább tanulok, de az FC Zwolle ajánlatát nem lehetett kihagyni, ezért beleegyeztek, hogy focizzak.
 
Szerinted mit csinálnál most, ha maradtál volna a suliban?
Nem tudom. Valószínû villanykörtéket csavarozgatnék.
 
Mindig is védõ játékos szerettél volna lenni? 
Nem. Eleinte én is a középpályán akartam játszani, igazi hõsként, mint Jan Wouters. Kipróbáltam más posztot is, de 17 éves koromban az edzõm úgy döntött, hogy az alkatomnak és karakteremnek a védõszerep felel meg a legjobban. Mára már viszont tudom, hogy egy jó mentés ér annyit, mint egy gól.
 
Mitõl jó egy védõ?
Én inkább a blokkolás híve vagyok, a becsúszást csak akkor alkalmazom, ha feltétlenül szükséges. Akkor vagy jó védõ, ha megelõzöd, hogy az ellenfél helyzetbe kerüljön, a becsúszásra csak akkor van szükség, ha már lekéstél. Viszont ha földre kerülsz, akkor kiszolgáltatott helyzetben vagy, mert ha nem sikerül megszerezned a labdát, akkor már nem éred utol az ellenfeled. Próbálok rátapadni a támadójátékosra és így megszerezni a labdát. Lehet egy kicsit nagyképûen hangzik, de az én legnagyobb fegyverem az erõm, jól bírom a kemény küzdelmet. 
 
 
A Premier League küzdelmei hoztak ki belõled még valami pluszt?
Nagyon sok új tapasztalatot szereztem az angol bajnokságban. Itt hatalmas nyomás nehezedik a csapatokra. Nagyon kiegyenlített küzdelmek folynak. És a tempó is sokkal gyorsabb, mint Hollandiában. Míg ott volt idõm szétnézni a pályán, amikor megszeretem a labdát, át tudtam gondolni a következõ lépést, addig itt azonnal cselekedni kell.  
 
Egy holland játékosnak nagy a kísértés, hogy csatlakozzon esetleg a Barcelonához vagy más klubhoz?
Az új szerzõdésem bizonyítja, hogy szeretnék maradni a Unitedben ameddig csak lehetséges. Sok játékos csak rövid távú szerzõdést ír alá, hogy legyen lehetõsége a mozgásra. Én mindenáron hosszútávú szerzõdést akartam, hogy lekössem magam a klubnál. Imádok itt lenni, nincs nagyobb csapat a világon, mint a United.
 
Hogyan képzeled el a hétköznapokat, ha majd szögre akasztod a futballcipõdet?
Van egy házam Kampenben, az Yssel partján. Szeretek ott üldögélni, élvezni a víz illatát és a nyugalmat. Szeretek pecázni, ez a legjobb kikapcsolódás a mindennapi hajsza után. Nagy öröm amikor sikerül kifogni egy méretes halat. Hazaviszem édesapámnak, aki remekül elkészíti, és egy jót beszélgetünk a vacsora alatt. 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!