Hallgatni arany

Nem volt könnyû az élet Antonio Valencia számára, de a hallgatag játékos nagy hangzavart okoz azzal, ahogy az Old Traffordon szerepel, nagyban hozzájárulva a United 20. bajnoki címéért folyó harchoz.


Szülõhazájában, az esõerdõkkel tarkított Ecuadorban gyerekként a helyi klub, a Lago Agrio elõtt árulta az üdítõket a szurkolóknak. Mérkõzések után átvizsgálta a területet és az üres palackokat összeszedte, hogy átadja édesapjának, aki eladta azokat.

De a mezítlábas labdarúgó a futballnak köszönhetõen elszabadult Dél-Amerikából és remek spanyolországi szereplés után a Wigan csapatánál kötött ki. Mindaddig kemény volt számára az élet, míg végül Angliában profi szerzõdést kapott.

Bárki számára óriási dolog, ha a Manchester Unitedhez igazolhat, de amint kiderült, hogy Valencia a világrekordért eligazolt Cristiano Ronaldo helyére érkezett, azonnal hatalmas teher került a vállára.

 


Sir Alex Ferguson ragaszkodott hozzá, hogy az ecuadorit nem a Real Madridba távozó Ronaldo közvetlen utódjának szánta, de a kritikusok és a szurkolók ezt nem vették be, miközben Valencia a jobb szélen rohangált fel-alá.

A Vörös Ördögök szurkolói pedig gyanakodva figyelték, hogy egy világrekord eladás után csak 16 millió fontért vásárolt, ismeretlen játékos érkezett a Wigantõl. Mindez azt jelentette, hogy Antonio erõs hátránnyal indult manchesteri pályafutása kezdetén.

Ám megnyerte a szurkolókat, de 12 hónappal késõbb jött a szalagszakadással megspékelt boka törés, mely potenciálisan a pályafutását is veszélyeztette, és fél évre kidõlt a sorból.

Valencia azonban visszatért, ám szerencsétlenségére a 2011-es Copa Americán újabb boka sérülést szenvedett Paraguay ellen, amire az idei szezon elején újra és újra rásérült.

Majd az Ajax elleni Európa-liga mérkõzésen ismét összeszedett egy kisebb sérülést, amiért újabb hat találkozót kellett kihagynia.

Antonio ismét felvette a harcot, visszatért és a United négy legutóbbi bajnoki gyõzelme során két gólt szerzett, valamint gólpasszokkal is segítette társait. Ferguson azt mondta róla, õ a kulcsa a bajnoki végjátéknak és Valencia ma este visszatér korábbi klubjához, ahonnan három ponttal szeretne távozni.

 


A korábbi United csapatkapitány, Steve Bruce volt az, aki Wigan menedzserként majd három éve eladta a szélsõt a Manchesternek és aki elhárította más, nagy európai klubok érdeklõdéseit.

"Sokan érdeklõdtek azon a nyáron Antonio iránt" - mondta Bruce a MEN Sportnak.

"A Real Madrid és a Bayern München is akarta õt, de a Wigan elnöke, Dave Whelan és én is azt akartuk, hogy az Old Traffordra kerüljön. Mindig is ezt akartuk elérni."

"Mindketten éreztük, hogy ez egy dicséretes eredmény lesz a Wigan szemszögébõl. Nagyon nagy érdeklõdést mutatott a Real Madrid és a Bayern München többek között, de a legjobbat tettük, hogy az Old Trafford felé irányítottuk."

"Minden mást leszámítva, én úgy gondoltam, õ képes lesz elõrelépni. Nagyon boldog vagyok, hogy a Manchester Unitedhez került, mert õ egy fantasztikus srác és nagyszerû profi."

"A legnagyobbak is nehezen emésztik meg azt, hogy ha a Unitedhez igazol, hiszen folyamatosan kell magas szinten teljesíteni. Egyesek nem is tudnak megküzdeni ezzel és kihullanak. De mindig is éreztem, hogy Antonio temperamentuma segít neki ebben. Õ egy nagyon csendes, szerény srác, de mentálisan elképesztõen erõs. Fantasztikus mentalitása van."

"Nem könnyû Cristiano Ronaldo helyére jönni, még ha nem is konkrétan a helyetteseként számoltak vele. De Antonio csak lehajtotta fejét és a tõle telhetõ legjobbat tette."

"Õ nem hetvenkedõ, mint Ronaldo. Õ nem trükközik annyit, õ egy régimódi szélsõ, aki sebességével szereti megverni a védõit. Magáévá tette a posztot. United játékossá nõtte ki magát, ahogyan mindig is gyanítottam."

"Andrei Kanchelskisre emlékeztet, aki a 90-es évek elején játszott a United szélén. Igen nagy verseny lenne kettejük között, de én mégis Antoniora szavaznék, mert fantasztikus munkabírása van és csodálatos csapatjátékos."

Valencia manchesteri karrierje azonban nagy ütést kapott, amikor a Rangers elleni Bajnokok Ligája összecsapáson komoly sérülést szenvedett.

 


"A legrosszabbtól félsz, ha ilyen sérülést látsz" - folytatta Bruce.

"A mûtét sikeres volt, de soha nem lehetsz biztos benne, hogy ismét vissza tudod küzdeni magad a legfelsõ szintre. Alan Smith is visszatérhetett a pályára, de õ például soha nem heverte ki teljesen a sérülését."

"Antonio azonban nem vesztett semmit. Ha ránézel most, nem gondolnád, hogy valaha is olyan komoly sérülést szenvedett. Nagyszerû hír ez a United számára, mert formában van és óriási veszélyt jelent az ellenfelekre nézve."

Az ecuadori szélsõ várhatóan ma este is bevetésre indul a Wigan ellen, ám Fergusonnak nehéz döntés elé kell néznie, ki is profitálhatna Valencia labdáiból. A majdnem 30 gólos Wayne Rooney lehet az egyik természetesen, viszont Dimitar Berbatov nem kap mostanában lehetõséget, míg Danny Welbeck és Javier Hernandez is keresi formáját.

Talán mindez megnyithatja az utat Michael Owen elõtt, aki ismét egészséges. Nani is bevetésre kész, miután sérülése miatt hat mérkõzést hagyott ki.

De a találkozó kulcsa a Rio Ferdinand-Jonny Evans páros lehet, amely január vége óta szerepel folyamatosan a Vörös Ördögök védelmének közepén és azóta 5 találkozót hoztak le kapott gól nélkül.


 


MEN Sport

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!