Mandela elõtt tisztelegnek a Vörös Ördögök

Akár hiszed, akár nem, a mai napon nem a Manchester United uralja a címlapokat Dél-Afrikában.


A Vörös Ördögök arra készülnek, hogy ma este az AmaZulu FC ellen lépjenek pályára barátságos mérkõzés keretein belül, de jelenleg Nelson Mandela 94. születésnapja az, amivel az ország foglalkozik.
 
Ez így is helyes. Vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben, mint a labdarúgás és ezek egyike Nelson Mandela.
 
Õ a történelem egyik legnagyobb alakja, akit mindenki tisztel. Egy inspiráló vezetõ, aki a faji egyenlõségért vívott harcot Dél-Afrikában és sikerült eltûntetni ezt az elnyomó rendszert.
 
27 évet töltött - 1962-1990 - a börtönben, mielõtt az ország elsõ demokratikusan megválasztott elnöke (és elsõ fekete elnöke) lett 1994-ben. Mandela nélkül Dél-Afrikában a demokrácia csak egy örök álom lenne.
 
Ma kora reggel a United menedzsere, Sir Alex Ferguson élõ adásban jelent meg a csapatával, hogy részt vegyen a 'Madiba' ünnepségen. A skót menedzser tegnap beszélt Mandela nagy sikereirõl is.
 
"Ez egy kiváltság számunkra, hogy itt lehetünk az Õ születésnapján" - mondta Sir Alex. "Dél-Afrikában hatalmas tekintéllyel rendelkezik."
 
"Az a helyzet, hogy akármennyit szenvedett - és én már találkoztam vele két-három alkalommal -, még sincs benne keserûség. Ez pedig hatalmas példa lehet a mai világban."
 
"Azok után, amit õ átélt és szenvedett, nincs benne rossz érzés. Különlegessé tette az, amit csinált és megpróbált az élettõl kapni még egy esélyt, hogy az ország ezen dolgait befolyásolhassa."
 
"Emlékszem, hogy õ is megszólalt Monacoban, amikor mi triplázni tudtunk. Õszintén szólva, felállt a szõr a hátamon. A beszéde hihetetlen volt. Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk és együtt ünnepelhetünk vele a születésnapján."


 
A túra csapatkapitánya, Rio Ferdinand is hasonló, dícsérõ szavakkal illette Mandelat, egy olyan emberként írta le, aki 'inspirál'.
 
"Mandela önzetlen volt" - kezdte Rio. "Õ lemondott a saját dolgairól a többség, mindenki más javára. A mai társadalomban nem ezt látod, itt rengeteg önzés van, mindig csak én, én és én."
 
"Úgy gondolom, hogy a mai fiataloknak a nemzeti tantervükben kellene szerepelnie, hogy írásos úton a könyvekbõl megismerhessék õt - aki feladta magát a nemzetéért, amellyel óriási dolgokat vitt véghez. Senki nem adhat nagyobb inspirációt emberi lényként a mai világban, mint õ."
 
A Manchester Unitedtõl mindenki boldog 94. születésnapot kíván Nelson Mandelának.
 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!