Rooney: Büntetést érdemelnek

A mai napon kiadott vizsgálati anyag megállapította, a 23 éve tartó hazugságok után, hogy a Liverpool szurkolói ártatlanok az 1989-es hillsborough-i tragédia bekövetkezése miatt.


David Cameron brit miniszterelnök is elnézést kért a klubtól és az érintettektõl, Wayne Rooney szerint pedig büntetést érdemelnek a felelõsök.

 
1989. április 15-én a Liverpool FC a Nottingham Foresttel játszott az FA Kupa elõdöntõjében a Hillsborough Stadiumban, és a meccs elõtti kialakult káoszban a szurkolók egymást nyomták a vasrácshoz, melynek következtében 96 ember életét vesztette és további 766-an megsebesültek. Akkor a rendõrség a vörösök drukkereit okolta a tragédia bekövetkezése miatt. A mai napon nyilvánosságra kerülõ vizsgálati eredmény feltárja, hogy a rendõri ellenõrzés hiánya okozta a tragédiát. Továbbá az is kiderült, hogy szándékosan rossz információt adtak a sajtónak, 164 tanúvallomást meghamisítottak, 116-ot pedig egyszerûen megsemmisítettek. A rendõrség a Liverpool-drukkereinek alkoholos befolyásoltságával magyarázta a tragédia okait, holott nõk és gyerekek is voltak köztük. A vizsgálat szerint a 96 halálos áldozatból 41 túlélhette volna a tragédiát, ha a rendõrségi intézkedés megfelelõ lett volna.
 
 
"A világ végre megtudta az igazságot, hogy mi is történt Hillsborough-ban" - mondta Tom Werner a Liverpool FC elnöke a Független Vizsgálóbizottság jelentésére reagálva.
 
A Liverpooltól hivatalosan is elnézést kért David Cameron brit miniszterelnök, Ed Miliband, az ellenzék vezetõje, a Sheffield Wednesday FC, a Dél-Yorkshire-i Rendõrség, és Kelvin McKenzie, a The Sun egykori fõszerekesztõje.
 
A esettel kapcsolatban többen is azonnal reagáltak a megdöbbentõ vizsgálati eredményekre.
 
Wayne Rooney, a Manchester United csatára: "Mindenkit, akinek köze van a hillsborough-i tragédiával kapcsolatos hazugságokhoz, meg kell büntetni. Ez szégyen!"
 
Kenny Dalglish, korábbi Liverpool játékos és edzõ: "Örülök, hogy kiderült a igazság, kár hogy 23 évet kellett rá várni." 
 
Gary Lineker, az Everton egykori csatára: "Emlékszem, Barcelonából néztem végig ezt a tragédiát. 23 év után tudtuk csak meg az igazságot. 23 év! Nemzeti szégyen!"
 
Stan Collymore, a Liverpool FC egykori csatára: "Vére igazságot szolgáltattak 96 ember családjának. Ezentúl emelt fõvel járhatnak, mert igazuk volt."
 
Phil Thompson, a Liverpool FC egykori védõje: "Sok ember végre most már megérti, mért nem tudunk túllépni ezen a szörnyûségen."


independent.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!