Bates: A Stamford Bridge a rasszizmus melegágya

Danny Welbeck, a Manchester United csatára felé rasszista megnyilvánulást mutatott egy Chelsea szurkoló.


Ez a történet újra felveti a kérdését a Chelsea szurkolók rassztista magatartásával szemben annak ellenére, hogy a klub hivatalos panaszt nyújtott be a labdarúgó szövetségnél Mark Clattenburg ellen. A Kékek szerint ugyanis a játékvezetõ a múlt vasárnapi Premier League találkozón nem megfelelõ szóhasználattal élt a Chelsea két játékosával szemben. 

 

John Obi Mikel szerint ugyanis azt mondta neki Clattenburg, hogy: "fogd be, te majom", Juan Mata pedig azt állította, hogy a játékvezetõ "spanyol f***"-nak nevezte a Chelsea 3-2-es vereségével végzõdõ találkozó alkalmával.

 

 
Egyéb források szerint Clattenburg, aki teljes mértékben kész volt együtt mûködni a vizsgálat során, tagadta a vádakat, állítását pedig két asszisztense is igazolta, továbbá a játékvezetõ kommunikációs eszközének hangfelvétele sem szolgáltatott bizonyítékot az õt ért vádakra. Ezek után a két érintett Chelsea játékos arra hivatkozott, hogy gyenge angol tudásuk miatt talán félreértették a játékvezetõ szavait.
 
Mindezek után a tegnap esti mérkõzést követõen az újságok címlapjain szerepel az a Chelsea fan, aki "majom" gesztust mutat a United csatára, Danny Welbeck felé. 
 
 
Úgy tûnik, ezek szerint a Chelsea vezetésének nem fog sikerülni elcsendesítenie a közvélemény felháborodását, amely a Kékek csapatkapitányának, John Terrynek rasszista megnyilvánulásával indult, még tavaly a QPR játékosa, Anton Ferdinand ellen.
 
A Chelsea december 19-én a Leeds otthonába utazik. Minden bizonnyal különleges tüzet adnak majd a találkozónak a Neil Warnock által tett észrevételek.
 
A Premier League szókimondó menedzsere ugyanis szó szerint azt mondta, hogy "megcsömörlött" a Chelsea magatartásától, és maximális támogatásáról biztosította Mark Clattenburgöt.
 
Warnock szerint a Chelsea játékosai dühükben legszívesebben "megölték volna" a játékvezetõt, és sürgette az FA-t, járjon el a Kékek két játékosa ellen, ha kiderül, hogy hamisan vádolták meg Clattenburgöt.
 
"Köztudott, hogy nem igazán szoktam kiállni a játékvezetõk mellet és általában nem túl jó a kapcsolatom velük, de amit a Chelsea mûvelt a vasárnapi veresége után Clattenburggel, az egyenesen undorító. Én teljes mértékben mellette állok. Jó játékvezetõnek tartom és felháborít, hogy a Chelsea mit meg nem engedett magának. Biztos vagyok abban, ha sikerül megverniük a Unitedet, egy cseppnyi panaszuk sem lett volna Clattenburg ellen."
 
"Mint ahogyan a visszajátszásból kiderült, valóban lesen volt a Unitd csatára, de abból a szögbõl õ ezt nem láthatta és a partjelzõ sem jelzett. Emberek vagyunk mindannyian hibázhatunk, de amit a Chelsea mûvelt a játékvezetõvel az felháborító, ha tehették volna, ott ölik meg a helyszínen."
 
A Leeds elnöke Ken Bates, aki anno a rasszizmus melegágyának nevezte a Stamford Bridget, feltárta, hogy muszáj ezeknek a kérdéseknek nagy visszhangot adni és a problémákra minél hamarabb megoldást találni.
 
"A folyamatban lévõ viták a rasszizmussal kapcsolatban nagy nyilvánosságot kell hogy kapjanak, de azt hiszem az a tisztességes, ha elmondjuk, jelentõs elõrelépések történtek viszonylag rövid idõ alatt a problémák felszámolásával kapcsolatban."
 
"Az 1980-as években a Stamford Bridge a rasszizmus melegágya volt. Amikor Gwyn Williams bemutatta az elsõ fekete srácot, Paul Canovillet a Chelsea csapatában, az elsõ élménye az volt a Selhurst Park-ban, hogy bemelegítés közben banánhéjjal dobálták meg a csapat saját drukkerei, majd a következõ héten a Stamford Bridge-en is több súlyos atrocitás is érte."
 
"Mára már azért sokat változott a helyzet, többnyire verbális támadások érik a színes bõrû játékosokat, de a rasszizmus legcsekélyebb jelei ellen is határozottan fel kell lépnünk minden egyes alkalommal."


dailymail.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!