Emlékezés George Bestre

A Glentoran, (egy helyi klub) elutasította George Bestet mondván: "túl kicsi és sovány".


"Ha lejött a térre focizni, pillanatok alatt több száz ember gyûlt össze a lakótelepen. Amikor hozzákerült a labda, mindig felmorajlott a tömeg. Már akkor látszott, hogy egy különleges tehetség" - emlékezett vissza Eric McMordie, Best jóbarátja.
 
Bob Bishop, a Manchester United játékos megfigyelõje Belfastból táviratot küldött a klubnak: "Azt hiszem, találtam nektek egy zsenit." Bishop a Cregagh Boys' Club edzésén fedezte fel a tizenöt éves George Bestet, aki tizenhét évesen debütált a Unitedben, tizenkilenc esztendõsen angol bajnok lett, huszonkét évesen BEK-et nyert, és megkapta az Aranylabdát. 
 
A sajtó aranyköpése miatt is kedvelte, géniusz, bûvész, legenda a planéta legtehetségesebb futbllistája jelzõkkel illették. Best volt a tökéletes játékos, volt benne egy kicsi Pelébõl egy kicsi Cruyff-ból és Maradonából, de mindezt saját stílusával ötvözve õ lett a legjobb. Mindenkit lenyûgözött káprázatos trükkjeivel. Úgy szlalomozott a pályán a legkeményebb védõkön át, mint egy síelõ a bóják között a lejtõn.
 
"Akkoriban tomahawkkal kellett leütnöd valakit, hogy kiállítsanak. Ron Harris, Tommy Smith és Norman Hunter igazi nehézfiúknak számítottak, akikkel nem mert újat húzni senki. George viszont könnyedén átszáguldott közöttük, ha néha mégis sikerült elkaszálniuk, felállt, kérte a labdát és ugyanazzal a lendülettel száguldott tovább." - SAF
 
"Az volt a tervünk, hogy óvatosan kezdünk, de valaki vattát tömhetett George füleibe" - mondta Sir Matt Busby, miután Best tíz perc alatt szerzett két gólt, és eldöntötte a továbbjutást. Az 5-1-re megnyert mérkõzésen Best második gólja különösen parádésra sikeredett, még a kaput is kicselezte mielõtt az üres hálóba gurította a labdát.
 
Huszonnégy évesen már igazi világsztárként élt, jaguárral járt és szórta a pénzt. Angliában az ötödik Beatle-ként emlegették, a szurkolók bálványozták. Népszerûsége ellenére soha nem viselkedett nagyképûen, nagylelkû volt és bõkezû azokkal, akik a segítségét kérték. Az egyre növekvõ népszerûséget viszont egy idõ után már nehezen viselte. Egy perc nyugta sem volt, autóbusz utakat szerveztek a házához, mindenki õt akarta, interjúkat, autogramokat, közös fotókat kértek tõle és ha kellett meg is kergették ezért.
 
"Mindenki imádta! Klubtól, nemtõl, kortól függetlenül mindenki õt akarta. Minden fiú és lány szobájában kint volt a posztere. A hatodik gólja után lettem szerelmes a játékába és klubot váltottam" - mondta Bestrõl egy volt Northampton szurkoló.
 
George Best jóképû, életvidám, remek humorú ember volt, beszólásai miatt a sajtó is imádta, kritikái élesek voltak, de az önirónia sem állt távol tõle, saját alkoholproblémáiból is viccet csinált. Bár újra és újra megfogadta, hogy felhagy az ivással, mindig visszacsúszott. A világ nem akart lemondani róla. Mindenki abban reménykedett, hogy talpra tud állni. Még a kilencvenes évek közepén a televízióba is hívták szakkommentálni, hogy segítsenek elterelni figyelmét az alkoholról, de ez sem segített. Majdnem meghalt, új májat kapott, ekkor úgy tûnt végre kellõ figyelmeztetést kapott és le tud szokni az italról, de néhány hétnél nem bírta tovább. 
 
Mindenki imádta, a nõk a lábai elõtt hevertek, de mégsem talált egy olyan párt maga mellé, aki képes lett volna szeretetével és türelmével megmenteni a haláltól. 
 
George Best hét évvel ezelõtt, 2005. november 25-én, ezen a napon 59 évesen távozott közülünk. Belfastban félmillió ember búcsúztatta temetésén, a mindenki által kedvelt, de igazán senki által meg nem értett futballóriást.
 
A ManUtdFanatics.hu közössége, halálának 7. évfordulóján tiszteleg a United legendájának, a planéta egyik legnagyobb futballcsillagának, George Bestnek emléke elõtt. 
 
 
 
 
Nyugodj örök békében Best!
 
Források: dnausers.d-n-a.net, sportgéza.hu, profootballtraining.com, mufclatest.com
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!