Taktikai mágnestábla: A gyenge is lehet erõs

Az idei Premier League újonca, a Reading történelmet írt, amikor 23 perc alatt három gólt lõtt a 19-szeres bajnok Manchester Unitednek a hagyományosan megbízható 4-4-2-es taktika elõnyeit kihasználva.


Ugyanakkor a United idén mesteri fokozatra fejlesztette a hátrányból való felállás mûvészetét. A Vörös Ördögöket nem igazán hatotta meg az újonc Reading sortüze, megállíthatatlanul mentek elõre és válaszoltak a hazai csapat meglepõ kihívásaira.
 
Taktikailag elmondható, hogy a Madejski Stadionban egy rendkívül egyszerû meccset láthattunk. Mindezek ellenére az idei bajnokság talán legizgalmasabb összecsapása volt, miután a 90 perc alatt összesen 18 alkalommal került helyzetbe a két gárda.
 
A Reading pontrúgásai halálos fenyegetést jelentett a Vörös Ördögök számára. A labdatartási arány 42%-58% volt a vendégek javára, de a hazaiaknak sikerült végig nyomás alatt tartaniuk Sir Alex fiait, remekül kivitelezett keresztlabdákkal - szám szerint 34 hosszú átadással sikerült keményen megdolgoztatniuk a vendégeket. 
 
 
A Reading által alkalmazott standard 4-4-2-es rendszerben a Jason Roberts - Adam La Fondre páros abszolút gól orvvadász kombinációt eredményeztek. A toronymagas Roberts és partnere, a kicsi és gyors La Fondre könnyedén túljutottak a United védelmén. A Reading támadásait a szélekrõl érkezõ hosszú beadások tették erõteljessé.
 
A Manchester United a 4-3-3-at alkalmazta. Középen Michael Carrick és Darren Fletcher feladata a támadások megszakítása volt, míg Anderson valamivel fentebb extra fenyegetést jelentett a támadásoknál és segítséget nyújtott Robin van Persie-nek is, aki a sokoldalú támogatás következtében több alkalommal is helyzetbe került, ennek köszönhetõen két gólt is sikerült lõnie, amibõl egyet bírói tévedés miatt nem írtak jóvá a Vörös Ördögöknek.
 
A Reading klasszikus, belsõ védõpárosát, Adrian Mariappát és Sean Morrisont a United támadói gyorspasszos játékukkal tudták csak kijátszani. Ezzel Wayne Rooney és Ashley Young remek lehetõségeket teremtettek saját, illetve a középen támadó van Persie részére.
 
A vendégek elsõ gólja Young és Anderson szemfülességének köszönhetõ, amikor is kihasználták az ellenfél védelmén kialakult rést. Morrison lekésett, így Andersonnak volt elég helye, hogy nyugodtan felmérje a terepet és egy erõs, jól célzott rúgással egyenlítsen. Young Evrával is remekül együttmûködött a támadásoknál, amibõl hamarosan Rooney is profitálni tudott.
 
 
A Manchester United Achilles-ínje a széleken bemutatott gyenge védekezés. Rafeal da Silva - bár kétségtelenül brillírozott ebben a szezonban - nem tudott megbirkózni McAnuffal, így több hibát is elkövetett, majd sárga lapját követõen Ferguson kénytelen volt lehozni a pályáról. Helyette a braziltól jóval magasabb Chris Smallingot hozta fel, aki valóban jobban fel tudta venni a harcot a hazaiak óriásaival. A Reading elsõ gólja (hasonlóan a Norwich és az Aston Villa találataihoz) egyértelmûen tükrözi a United szárnyainak hibáját.
 
A hazaiak keresztlabdái - függetlenül azok minõségétõl - elkerülhetetlenül több veszélyes helyzetet teremtettek, mivel a Vörös Ördögök rendszeresen beengedték az ellenfelet a büntetõ területen belülre. A Unitenek jobban kell a jövõben erre összpontosítania, ha meg akarja védeni a kapuját. Különösen a Readig ellen lett volna fontos, még a tizenhatoson kívül megállítaniuk a támadásokat, mivel a hazaiak magas játékosai halálosan veszélyesek a pontrúgásoknál. Lindegaardnak ezért többször ki kellett volna jönnie, lehalászni a beadásokat. A Readingnél viszont, Shorey kimagasló munkát végzett és több alkalommal is meghiúsította a United támadásait. 
 
Egy izgalmas játékot láthattunk, amely azonban taktikailag cseppet sem volt bonyolult, de a gyors ellentámadások rendkívül élvezetessé tették az összecsapást. Viszont, ha a Unitednek a következõ hétvégére nem sikerül javítani a szárnyai védelmén, nehéz helyzetben lesznek a városi rivális otthonában. Roberto Mancini csapata ugyanis kíméletlenül ki fogja használni a Vörös Ördögök széleinek gyengeségét. 
 
Források: soccernet.espn.go.com, eplindex.com

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!