Sir Alex a Liverpool ellen

Amióta Sir Alex Ferguson az Old Traffordra költözött, Brendan Rodgers a nyolcadik menedzser a Liverpoolnál.


Ebben a cikkben azt nézzük meg, a skót menedzser milyen eredményes volt ezen menedzserek ellen otthon és idegenben:

Kenny Dalglish (elõször) - Sir Alex a meccseik 36%-t nyerte meg

(1985. május - 1991. február) 11 meccs, 4 United siker, 4 döntetlen, 3 Pool siker
A menedzser elsõ anfieldi ellenfele egy másik skót volt, Kenny Dalglish. Mindkét menedzser igen nagy szenvedéllyel élte meg a két híres ellenség találkozásait. Nem sokkal azt követõen, hogy Ferguson kinevezték, a Mersey partján 1-0-ra gyõzött csapatával, köszönhetõen norman Whiteside góljának. Ez a gyõzelem egy igen szép sorozatot indított el, ugyanis egészen 1988 szeptemberéig a United nem kapott ki a Liverpooltól. Ekkor már az ötödik mérkõzésüket játszották egymás ellen, amikor a Vörösök le tudták gyõzni Sir Alexet. Két évvel késõbb 4-0-ra nyert Dalglish gárdája - Peter Beardsley mesterhármast ért el ekkor - de azonnal megtorolta ezt az OT-n a United egy Ligakupa gyõzelemmel, amivel kiejtette riválisát a sorozatból.

Graeme Souness - Sir Alex a meccseik 20%-t nyerte meg

(1991. április - 1994. január) 5 meccs, 1 United siker, 3 döntetlen, 1 Pool siker
Újabb honfitársával találta magát szemben Ferguson, az egymás elleni öt összecsapásukból három pontosztozkodással zárult. A két klub között lejátszott elsõ Premier League meccs 2-2-vel zárult, de az új éra elsõ anfieldi látogatásán a United tudott diadalmaskodni 2-1 arányban, köszönhetõen Brian McClair gyõztes találatának. 1994-ben a Liverpool 0-3-ról hozta 3-3-ra a meccset, ám végül a United örülhetett, hiszen év végén elõször duplázott.

Roy Evans - Sir Alex a meccseik 60%-t nyerte meg

(1994. január - 1998. július) 10 meccs, 6 United siker, 2 döntetlen, 2 Pool siker
A Liverpool ekkoriban leginkább csak küzdött, hogy túljárjon az ellenfél eszén, miközben a United sok gyõzelmet élvezhetett a Vörösök kárára. Az 1996-os FA-kuap döntõje juthat leginkább az ember eszébe, amikor Eric Cantona késõi találatával gyõzött Sir Alex csapat, mely ismét duplázni tudott, majd a francia támadó hosszú eltiltását követõen góllal tért vissza Evans gárdája ellen. Az a mérkõzés 2-2-re végzõdött. 1997-ben két egymást követõ 3-1-es gyõzelem az Anfielden különösen édes, fõleg az elsõ, mely Gary Pallister két fejesgóljával a bajnoki címig repítette Sir Alexéket.

Houllier/Evans - Sir Alex a meccseik 100%-t nyerte meg

(1998. július - november) 1 meccs, 1 United siker
A rövid életû menedzserpáros - Evans és a francia Houllier kísérlete - csak egyetlen rangadót hozott a két oldal között, amely az Old Traffordon egy 2-0-s hazai gyõzelmet hozott Denis Irwin és Paul Scholes találatainak köszönhetõen.

Gerard Houllier - Sir Alex a meccseik 45%-t nyerte meg

(1998. november - 2004. május) 11 meccs, 5 United siker, 2 döntelen, 4 Pool siker
Az 1999-ben, az FA-kupa 3.fordulójában lejátszott United-Liverpool sokáig él az emlékezetekben, hiszen a Vörös Ördögök a meccs végén fordították javukra az állást. (Owen a 3. percben már vezetést szerzett a vendégeknek, majd Yorke a 88., Solskjaer a 90. percben talált be. - a szerk.) Sir Alex a franciával folytatott taktikai csatája során több mérkõzést nyert meg, mint amennyit elvesztett. Bár a Liverpool Ligakupa gyõzelme csalódást keltõ volt a United számára Cardiffban, az egy hónappal késõbb lejátszott, és 4-0-val végzõdõ United siker javított a mérlegen.

 


Phil Thompson - Sir Alex nem nyert ellene

(2001. október - 2002. február) 2 meccs, 2 Pool siker
Houllier betegsége miatt néhány hónapig a menedzser asszisztens vette át a Vörösök irányítását és mindkét meccsét meg tudta nyerni a Manchester ellen. Elõbb 2-1-re diadalmaskodott a Liverpool hazai pályán, majd Danny Murphy góljával 1-0-ra gyõzött az Old Traffordon. Az utóbbi gyõzelem volt az utolsó az öt meccses liverpooli gyõzelmi sorozatban.

Rafa Benitez - Sir Alex a meccseik 60%-t nyerte meg

(2004. június - 2010. június) 13 meccs, 8 United siker, 1 döntetlen, 4 Pool siker
Miután Benitezt 2004-ben kinevezték, a United ismét dominált a Pool elleni derbiken. Kilenc bajnoki kellett az egykori Valencia edzõnek ahhoz, hogy le tudja gyõzni Sir Alexet a Premier League-ben, bár egy FA-kupa összecsapáson 2006-ban már diadalmaskodni tudott Benitez a Vörösökkel Peter Crouch találatának köszönhetõen. Ebben az idõszakban általában szoros összecsapásokat hoztak ezek a rangadók, egymás után nyolc olyan meccs is volt, amikor minimum az egyik csapat nem tudott betalálni ellenfele hálójába. Az egyik ilyen találkozó az egyik legemlékezetesebb, amikor John O'Shea a rendes játékidõ utáni hosszabbításban lõtt gyõztes gólt. A Liverpoolnak volt egy három mérkõzésig tartó gyõzelmi sorozata még, de a jelenlegi Chelsea menedzser elleni utolsó észak-nyugati derbit a Vörös Ördögök nyerték meg 2-1-re Ji-sung Park fejesével.

 


Roy Hodgson - Sir Alex megnyerte az egyetlen meccsét ellene

(2010. július - 2011. január) 1 meccs, 1 United siker
A jelenlegi angol szövetségi kapitány rövid idõt töltött a Mersey partján és ez idõ alatt csak egyetlen meccset játszott csapata a Vörös Ördögök ellen. Ám ez a találkozó igen emlékezetesre sikerült, amelyen a United 3-2-re gyõzött, köszönhetõen Dimitar Berbatov mesterhármasának. A bolgár csatár ezzel 1946 óta - amikor Stan Pearson lõtt három gólt a Vörösöknek - az elsõ olyan United játékos lett, aki merterhármast lõtt a legnagyobb riválisnak.

Kenny Dalglish (másodszor) - Sir Alex a meccseik 40%-t nyerte meg

(2011. január - 2012. május) 5 meccs, 2 United siker, 1 döntetlen, 2 Pool siker
A döntés, hogy Hodgson helyére a klub legendáját, Dalglish-t ültetik, újraélesztette a két menedzser közti rivalizálást. Sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy a nyolcvanas években elkezdték csatájukat, de a tény, hogy a liverpooli legenda visszatérése utáni elsõ meccse az Old Traffordon került megrendezésre, a sajtónak nagyon tetszett. Ezen a 2011-ben lejátszott FA-kupa mérkõzésen Ryan Giggs korai büntetõje döntõnek bizonyult, ám egy évvel késõbb már a másik oldal örülhetett, amikor Dirk Kuyt vezérletével a Vörösk kiejtették ugyanabból a sorozatból a manchesterieket. Majd Wayne Rooney lõtt két gólt a következõ összecsapásukon, a United nyert 2-1-re, ami biztosította, hogy Dalglish másodjára sem tudott remek mérleget elérni Sir Alex ellen.

 


Brendan Rodgers - Sir Alex megnyerte az egyetlen meccsét ellene

(2012. június -) 1 meccs, 1 United siker
Rodgers bevezetése a labdarúgás egyik leghíresebb rivalizálásába igen viharosra sikeredett. Bár mindkét menedzser a találkozó elõtt szívbemarkolóan emlékezett meg a Hillsborough-ban történtekrõl, a mérkõzés maga elég sok vitát váltott ki. Jonjo Shelvey kiállítását követõen a játékos az oldalvonalnál álló Sir Alex felé intézett néhány keresetlen szót, ám a találkozón mégis az emberhátrányban játszó Liverpool szerzett vezetést Steven Gerrard révén. Szerencsére Rafael da Silva kiváló egyenlítése után Robin van Persie büntetõje gyõzelmet ért, ezzel a 2007/08-as szezon óta elõször ismét oda-vissza legyõzheti riválisát a United, amennyiben vasárnap diadalmaskodni tud.



 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!