Ferguson nagy kirakós játéka

Huszonhat évvel azután, hogy Sir Alex Ferguson átlépte az Old Trafford küszöbét, rengeteg alkalommal összeállította már nagy kirakós játékában a Manchester United gyõztes csapatát.


Pályafutása végéhez közeledve - bármi is történjen az elkövetkezendõ pár évben - úgy fog távozni a Álmok Színházából, mint a futballtörténelem legsikeresebb vezetõje. 

 
Csaknem három évtizede fáradhatatlan elszántsággal dolgozik azon, hogy mind Angliában, mind Európában sikerre vigye a Vörös Ördögöket. Nem kétséges tehát, hogy e csodálatos pályafutás megkoronázása érdekében mindent el fog követni, hogy utolsó nagy kirakós játékának minden eleme a helyére kerüljön és mindkét fronton gyõzelemre vigye csapatát.
 
Vajon a United képes lesz elérni a következõ két-három évben az európai sikert? A Vörös Ördögök jelenlegi kerete megfelel a nemzetközi porond adta kihívásoknak? Ferguson az évtizedeket átölelõ sikeres játékfilozófiájára hagyatkozik, vagy taktikai reformot tervez?
 
Sir Alex köztudottan kötõdik a hagyományokhoz, évtizedeken keresztül kitartott a 4-4-2-es rendszer mellett. Úgy vélte, a támadó filozófia a kulcsa a United sikereinek. Elmélete szerint nem a taktika és a formáció az elsõdleges a tartós siker elérésében, hanem a csapatszellem és a játékfilozófia.
 
 
Kétségtelen, hogy a klubot átjáró legendás összetartás és a támadó szellemû játék együttesen tette a Manchester Unitedet globális márkává és sikeres labdarúgó klubbá az elmúlt két évtizedben.
 
Azonban az idei szezonban nyilvánvaló jeleit tapasztalhatjuk, hogy a skót tréner egyre nagyobb hangsúlyt fektet a taktikára. Nem mondható el ugyan, hogy egy bizonyos taktikához igazol játékosokat, viszont az sem igaz, hogy egy játékosára építi fel az alkalmazott taktikát. Igazából a kettõ között egyensúlyoz kreatív futballistáira támaszkodva.
 
Fergusont gyakran érte olyan kritika, mely szerint az európai színtéren nem eléggé innovatív taktikailag, bár a 4-4-1-1 - amitõl csak ritkán tért el a 4-5-1 kedvéért - adott némi kreativitást a játékosoknak, de vajon hatékonyan érvényesíthetõ ez az európai ellenfelek modernebb formációival szemben, vagy egy taktikai evolúcióra van szükség a United játékrendszerében?
 
Természetesen Ferguson nem hagyta figyelmen kívül az idõ múlását és jól tudta, hogy a modern futball újításokat követel. Már 2002-ben maga mellé vette Carlos Quierozt, akinek a segítségével közelebb hozta az európai stílust a hagyományos, angol támadó játékhoz. Quieroz feladata volt a klub 21. századi reformjának segítése.
 
Bár trófeák tekintetében a Vörös Ördögök legsikeresebb éve 1999, de sokkal kiegyensúlyozottabb, minõségibb játékot produkált 2007 és 2009 között a csapat. Fantasztikusan játszottak az európai színtéren is. Sokak szerint 2009-ben megérdemelt lett volna a BL gyõzelem.
 
Carlos Quieroz gyámsága alatt sikerült a merev 4-4-2-õt áttranszformálni Európára és áttérni a 4-2-3-1-re, amely sokkal rugalmasabb megoldásokat eredményez a támadó játékban. Quieroz világosan látta a szélsõk fontosságát, akiknek az új rendszerben gyakran fordított mozgást kellett végezniük a régi 4-4-2-höz képest. A játéktér széthúzása érdekében kifele mozgó szélsõk az új rendszerben inkább a pálya közepe felé koncentrálták a támadásokat, amiben Ronaldo remekelt igazán, de ezt láthattuk Messitõl és láthatjuk napjainkban Robbentõl vagy Di Mariától is.
 
A United 2006-tól sorra nyerte a bajnoki címeket és nyilvánvalóan érezhetõ volt, hogy Ferguson hozzákezdett egy valóban modern, az európai porondon is hatékony reformhoz. Quieroz segítségével megszilárdította a védelmet és létrehozott egy igazán rugalmas támadó négyest, mely kreatív és könyörtelen játékának köszönhetõen gyönyörûen kiegyensúlyozott teljesítményt produkált.
 
2009-ben Quieroz távozásával elmondható, hogy egy bizonyos taktikai regressziónak lehettünk tanúi a Unitednél. Amit tovább tetõzött Ronaldo és Tevez távozása, melynek következtében gyengült az új formáció hatékonysága és Ferguson lassan visszatérni látszott a gyökerekhez. Mindezt a folyamatot tovább gyorsította, hogy olyan játékosokat kényszerült nélkülözni a csapat, mint Darren Fletcher, Vidic és Ferdinand. Ugyanakkor Scholes és Giggs kimagasló teljesítményt nyújtottak, továbbá Owen és Valencia is ez idõtájt érkeztek, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy Ferguson visszatért a 4-4-2-es rendszerhez.
 
Napjainkban viszont egyre inkább érezhetõ, hogy a mester nagy hangsúly fordít az újításokra. Minden szereplõ adott a 4-2-3-1 alkalmazására. A modern taktika négytámadós kihívása nagy nehézséget okoz a legjobb védelemnek is. Az ebben a formációban alkalmazott, két hátrébbvont középpályás játékos kulcsfontosságú szerepet tölt be a védekezésben és a támadásban egyaránt. A 4-4-1-1-es formáció remekül mûködik a Premier League-ben, de hatástalannak bizonyult az európai porondon, ahogyan azt láthattuk a Bayern és a Barcelona ellen is 2010-11-ben. Mára viszont, egyértelmû jelei láthatók annak, hogy a United képes visszatérni a nemzetközi kihívásoknak is megfelelõ 4-2-3-1-es taktikához. Wayne Rooney, Robin van Persie, Chicharito, Welbeck, Kagawa, Cleverley és Michael Carrick újra lehetõséget teremtenek a változásokra.
 
 
Némi hiányosság azonban még fellelhetõ az egyensúlyban. Ahogyan azt a gólarány is mutatja, a hatalmas támadóerõ nincs egyensúlyban a védelemmel. 2007 és 2009 között olyan játékosok nyújtottak extra védelmi biztosítékot mint Hargreaves és Fletcher. Az õ közremûködésükkel az ellenfél támadásainak fenyegetettsége minimalizálható volt.
 
A nagy ellenfelekkel szemben a védelem és a támadás egyensúlya nélkül szerencsejátékot játszunk. Remek csatárainkra számítva újból és újból felállunk ugyan, de csak a szerencsén múlik, hogy az utolsó percben sikerül-e megnyernünk a meccseket.
 
Ha a négytámadós rendszerben sikeresen akarjuk felvenni a versenyt az európai porondon is, akkor elengedhetetlen a középpálya megerõsítése, a védelem stabilitása érdekében. Az utolsó, de nagyon fontos darabja hiányzik már csak annak a kirakós játéknak, mellyel Ferguson új csapatát építi. 
 
Egy védekezõ középpályásra van szükségünk, aki erõs és fegyelmezetten robotol annak érdekében, hogy Carrick kellõ szabadságot kapjon a támadások indításához. Õ egy tökéletes, mélyen fekvõ játékmester lenne, ha a védelem kisegítése nem õrölné fel a középpályán. Remek példa erre a Juventusnál Pirlo, akinek kellõ szabadságot ad Vidal és Marchisio robotolása, vagy ahogyan fáradhatatlanul munkálkodott a Milan középpályáján Gattuso.
 
A probléma áthidalására Ferguon Phil Jonesszal kísérletezett legutóbb a Spurs ellen és a fiatal védõ remekül megállta a helyét. A White Hart Lane legénysége az utolsó percig nem volt képes megtörni a védelmünket. Jones munkája a középpályán bizonyította, hogy égetõ szükségünk lenne egy profi, tapasztalt és nagy munkabírású védekezõ középpályásra.
 
Ha sikerülne megerõsítenünk a középpályát, a 4-2-3-1-et akár - a hamvaiból feltámadó - 3-5-2-vel is váltogathatnánk, alaposan meglepve ezzel ellenfeleinket. Ahogyan történt ez az egyáltalán nem újkeletû gyémánt taktika alkalmazásánál is a Newcastle elleni találkozón. Bár a három védõ igazi szentségtörésnek számítana a Vörös Ördögök hagyományos négyvédõs rendszeréhez képest, viszont igazi áttörést jelentene a United taktikai evolúciójában.
 
 
A három védõnek támogatottságot, egyben stabilitást nyújtó kreatív játékosokkal a középpályán, egy mélyen fekvõ játékmester irányításával és egy olyan csatárpárossal, mint Rooney és Van Persie tökéletesen megvalósítható lenne az egyensúly a támadóerõ és a védelem között. Fõleg, ha figyelembe vesszük, hogy Evra és Rafael nem csak a szélsõ védõ szerepét töltik be, hanem a támadásoknál is kiveszik a részüket - ahogyan ezt gólpasszaikkal, hovatovább góljaikkal is rendszeresen bizonyítják - ami egy extra lehetõség a szárnyakon is támadást indítani.
 
Ferguson idei egyik nagy dobása, Robin Van Persie olyan további pluszt ad a United játékához, amely nem volt látható Ronaldo ideje óta. Nem tudhatjuk, hogy Sir Alex jelenlegi kreatív játékosaiból merítve, vagy egy remek igazolással helyezi majd be taktikai evolúciós puzzle-jének utolsó darabját, de abban biztosak lehetünk, addig nem sétál ki az Álmok Színházának kapuján, míg újabb trófeákkal meg nem tömi az utókor számára a trophy roomot!
 
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!