Gyász: Elhunyt Johnny Downie

A hét elején nyolcvanhét éves korában elhunyt a Manchester United világháború utáni elsõ bajnoki címét nyerõ csapatának egykori tagja, Johnny Downie.


John Dennis Downie 1925. július 19-én született a skóciai Lanarkban és 1949 márciusában írt alá a klubhoz akkoriban rekordnak számító, 18 ezer fontos ár ellenében. A Bradford Park Avenue-tól érkezett, és míg korábbi állomáshelyén a labdarúgás mellett szénbányászként dolgozott, addig a Vörös Ördögöknél teljes munkaidõben csak a focira koncentrálhatott.

Sir Matt Busby azért vásárolta meg a játékjogát, hogy a Derby Countyba távozó Johnny Morris hagyta ûrt töltse ki vele. Downie négy és fél szezont töltött a Manchester Unitednél, 116 mérkõzés során 35 gólt szerzett.

Úgy tûnt, hogy az ügyes csatár könnyedén feledteti Morrist, aki a Baseball Groundra költözött, miután nézeteltérése akadt Busbyval. Sõt, a Downie-ba vetett hit csak nõtt, amikor góllal mutatkozott be 1949. március 5-én a Valleyben a Charlton Athletic ellen.

Downie kivette részét abból, hogy Busby csapata az 1948/49-es és az 1950/51-es szezonokban második lett a tabellán, majd ezt követõen legjobb szezonját töltötte vörös mezben, hiszen 31 meccsen 11 gólt szerzett abban az idényben, melyben a United végül 40 év után ismét bajnoki címet ünnepelhetett. Szintén gólt szerzett az azt követõ szezon elején, amikor a Vörös Ördögök 4-2-re legyõzték a Newcastle-t az FA Charity Shielden.

 


Annak ellenére, hogy rendszeresen nem tudta magát beverekedni a United kezdõjébe, mégis több mérkõzést játszott és több gólt szerzett, mint Morris. 1953 augusztusában hagyta el a klubot, ekkor 10 ezer font ellenében a Luton Townhoz került, ahol azonnal letette névjegyét, ugyanis az 1953/54-es szezon elsõ napján az Oldham Athletic elleni nyitó találkozón mesterhármassal mutatkozott be új klubjában.

Downie késõbb még játszott a Hull Cityben, a Mansfield Townban és a Darlingtonban is, sõt olyan amatõr klubokban is szerepelt, mint a Hyde United, a Mossley vagy a Stalybridge Celtic.

Johnny Downie 2013. február 19-én Tynemouthban hunyt el, aki ismerte õt, szeretettel emlékszik majd rá. A Manchester United személyzete õszinte részvétét fejezi ki családjának és barátainak ebben a szomorú idõszakban.

Isten nyugosztalja!

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!