A hetes mez ereje

Az egyik mitikus mez a labdarúgásban - a Manchester United hetes meze, amely olyan neveket tett naggyá, mint George Best, Bryan Robson, Eric Cantona és David Beckham.


És egy másik játékos, aki folytatta a kiváló tradíciókat: Cristiano Ronaldo, aki kedden tér vissza elõször az Old Traffordra azok után, hogy hat manchesteri szezon után a Real Madridhoz igazolt.

A legújabb tisztviselõ, aki ezt az ikonikus mezt viseli, Antonio Valencia, ki a hetes mez adta nyomásról és felelõsségrõl beszél.

Miután elsõ néhány szezonjában a 25-ös mezszámmal szerepelt, a nyáron távozott Michael Owen és az equadorihoz került a 7-es mez. A 27 éves szélsõ elmondta, nem volt könnyû felvenni egy olyan mezt, mely ekkora hagyományokkal bír.

"Sokat jelent számomra. Amikor megérkeztem a Manchester Unitedhez, pontosan tisztában voltam, mit jelent itt a hetes mez, hiszen mindannyian tudjuk, micsoda legendák viselték, hordták ezt. Olyan játékosok, akik szinte sztárok voltak. Szóval mindent tudtam errõl és ez a mez tényleg nagy hatással bír ennél a klubnál."

"Olyan játékosoknak kell viselnie ezt, akik talán kicsit másabbak - egyéniségek."

Mikor arról kérdezték Valenciát, mi a közös a nagy hetesekben, ezt felelte: "Azt lehet mondani, hogy a gyõztes mentalitás. A bajnokok mentalitása, mindig gyõzniakarás, éhség a trófeákért. Vegyük csak David Beckhamet, 8-10 szezonon át viselte ezt a mezt és ezalatt 5-6 serleget is begyûjtött, ez is megmutatja, mennyit is jelent ez a mez ennél a klubnál."

 


"Cantona, Cristiano, Beckham - tényleg mind utánozhatatlan játékosok, 'egyéniségek'. ez az a szó, ami valóban jellemzi õket. Ecuadorban felnõve is tisztában voltam, hogy Best a legjobbak között említhetõ. Azt kívántam, bárcsak néhány évvel késõbb játszott volna, hogy többet láthattam volna játszani."

A legendás Best tette igazán híressé a hetes mezt. Talán mindenkinél többet tud a mez erejérõl a manchesteri háttércsapat egyik tagja, a hosszú évek óta szertárosként tevékenykedõ Albert Morgan, aki elmondása szerint gyerekként bálványozta Bestet a frizurától kezdve a Teddy Boy divaton át egészen a pályán mutatott mozgásig bezáróan.

 


Azonban szerinte Cantona volt az, akihez köthetõ a hetes mez kultusza. A francia játékos négy bajnoki címet és két FA-kupát nyert a Uniteddel, néhány csodálatos emlékkel megajándékozva a klub szurkolóit.

Mikor Morgant arra kérték, írja le hát szóval Cantonát, így válaszolt: "Csak egy szóra van szükségem: ikonikus. Soha nem lesz még egy ilyen ember, nem is akarok olyan lenni, hiszen õ a legkiválóbb. Segített másoknak és amikor eltiltották, fantasztikus volt a fiatalokkal a Cliffen [a United régi edzõközpontja]. Szeretnék találkozni azokkal, akiket akkoriban edzett és akikkel beszélt, hogy lássam, mégis milyen hatással volt az életükre"

Mint a United szinfalak mögötti bútordarabjainak egyike, Morgan rengeteg történetet tud mesélni arról, milyen babonákkal, rituálékkal bírtak a hetes mez viselõi.

"Ronaldo volt az, aki elkezdte azt a nevetséges õrületet, hogy kivágta a zokni végét, ezzel olyan lett, mint egy ingujj, majd fent megragasztotta" - mondta Albie.

 "Erik volt a legjobb - megint zoknis a sztori. Minden egyes meccsre új zoknit kellett adnunk neki, õ pedig mindig sót öntött bele. Soha nem mondta, miért teszi ezt, de volt sok elmélet errõl. Eric mellkasán van egy nagy, vörös indián törzsfõnök tetoválás, én pedig úgy gondoltam, azért csinálhatta ezt, mert a törzsfõnök szerette a sült halat krumplival - de én nem igazán tudom. Ki tudja, miért tette, de mûködött!"

 


Morgan szakértelemmel készíti elõ a játékosok mezeit minden egyes mérkõzésen, de a divatban nem igazán van otthon.

"Marandandó élményem van Cantonával kapcsolatban - mindig emlékszem arra, amikor egyik este mindenki öltönyben ült az öltözõben, majd Eric besétált. Besétált szép, kék öltönyben és barna cipõben, miközben mindenkinek fekete öltönyt és cipõt kellett viselnie. Mindezek mellé még egy kék, háromnegyedes Crombie kabátot és rózsaszín svájci sapkát viselt."

"Ha én vettem volna fel azt, biztos bolondokházába csuktak volna, de Eric nagyon menõ volt benne. Soha nem felejtem el, Steve Bruce az öltözõ másik felében olvasta a programot, majd felnézett és ennyit tudott mondani: 'Ooh aah'. Számomra ez jellemzi igazán Ericet."

 


Daily Mail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!