Ryan Giggs túlmutat minden definíción

Sokszor hallhattuk már, de tény, hogy nehéz szavakat találni Ryan Giggs hihetetlen rekordjaira, az õ teljesítményére lehetetlen a szótárakban megfelelõ jelzõt találni.


Õ az az ember, aki túlmutat minden definíción. Az új meghatározás talán az lehetne Giggs neve mellett a lexikonokban: futball evolúciós példakép.

 

Közel a 40-hez, 1000. szereplésén a Real Madrid ellen a mérkõzés emberének választották. Azt hiszem, erre mondják, hogy felülmúlhatatlan bravúr. Remekül helyettesítette Phil Jonest a jobboldalon. Igazi kreatív, funkcionális játékos, aki szinte a pálya egész területén bevethetõ. Jobb játékos, mint öt vagy 10 évvel ezelõtt volt? Inkább úgy mondanám, hogy több. Õ már egy másik Ryan Giggs, 23 év tapasztalatával felfegyverkezve. Õ lett Ferguson legkifinomultabb taktikai fegyvere, aki az edzõjétõl kapott utasításokat a pálya bármely részén maradéktalanul képes végrehajtani.

 

 

Bár az évek elteltével szélvész sebessége talán csökkent, de hatalmas tapasztalatával bõven ellensúlyozza azt. Képes remekelni mindkét szárnyon, csatárként, vagy a központi középpályásként, de játszott már baloldali védõ poszton is.  2008-ban, amikor a Stoke City elleni mérkõzés utolsó 25 percére Dimitar Berbatov állt be, a United kapott gól nélküli gyõzelmében nagy szerepe volt a védelemben.

 

"A játékosok kreativitása a korral erõsödik " - mondta Mike Phelan.

 

"Giggs tapasztalatának köszönhetõen most már számos pozícióban játszhat. Képes alkalmazkodni és megfelelni a legkülönbözõbb szituációkban. Fiatal korában rendkívül gyors és labdabiztos játékosként tartották nyilván, mára pedig elõtérbe került sokoldalúsága, mellyel bármilyen pozícióban, bármilyen taktikához képes igazodni és remek teljesítményt nyújtani. Az ilyen típusú játékos, bizonyos szituációkban rendkívül értékes fegyver lehet egy edzõ kezében.”

 

"Giggs karrierje elején, pezsgõ, gyors és igazán izgalmas játékával kápráztatta el a közönséget és megengedhette magának azt is, hogy néha hibázzon. Bátran bevállalt bármilyen szituációt, és ha nem jött be, hamar javított a csorbán. "

 

 

Csaknem negyed évszázadon keresztül a legmagasabb szinten futballozni, minden bizonnyal rendkívüli következetességet igényel, de Giggs jelenlegi remek formája kivételes adottságainak is köszönhetõ. Egy hasonlattal élve, fizikai tulajdonságai: könnyû, karcsú, áramvonalas karosszéria, mely ellenállnak az idõ pusztító hatásainak.

 

Azok szerint, akik Giggsszel együtt dolgoznak, kivételes fizikumának titka, hogy nyitott mindenre fejlõdése érdekében és nem csupán fizikailag, de szellemileg is folyamatosan fejleszti magát.

 

"Õ egy hihetetlenül nyitott sportoló", mondja Mike Clegg, aki több mint 11 évig kondicionáló edzõként dolgozott együtt Giggsszel.

 

"Már fiatalon, egészen a kezetektõl, mindig nyitott volt minden újdonságra. Kérte, hogy mutassam meg neki a legmodernebb módszereket, amivel fejlõdhet.

 

"Köztudott, hogy jelenleg jógázik, de az ökölvívást és súlyemelést is kipróbálta. 35 évesen a trambulinon gyakorolt. Emlékszem néhány évvel ezelõtt a keresztlabdáit szerette volna tökéletesíteni és kért, hogy találjak ki neki egy gyakorlatot amivel pontosíthatná a rúgásait. Egészen véletlenül vettem észre, hogy furán tarja a tollat a jobb kezében és kihívtam egy darts meccsre, nem igazán volt találata, aztán kértem, hogy játszunk ballal. Tökéletesen célzott a másik kezével. Feltételezem, hogy balkezes lenne, csak erõltették nála a jobbot és így a jobboldal és a baloldali agyféltekébõl kiinduló parancsok nincsenek egyensúlyban. Kértem, hogy ezentúl használja többet a balkezét és rendszeresen és asztaliteniszeztünk, úgy hogy õ a balkezével játszott. Két perc alatt megvert mindig és egy hónap után sokkal pontosabbak lettek a hosszú keresztlabdái is. Bármire nyitott volt, és mindent ki akart próbálni, amivel fejlesztheti a tudását.”

 

"Ryan minden alkalmat megragadott a fejlõdésre"" mondta Meulensteen. "Fõ erõssége, hogy mindig mindentéren a maximumot akarta kihozni magából és ehhez egy csodálatos mindenre nyitott és érdeklõdõ elmével rendelkezett. Volt néhány kisebb sérülése, mely után rövidebb ideig veszített a robbanékonyságából, de képes volt kompenzálni, Cruyff szerû mozdulataival.”

 

Futball tudományának felbecsülhetetlen eszköztárát felvonultatva a 2008/09-es szezonban végre elnyerte a PFA Év Játékosa díjat. A United  fitnesz edzõje Tony Strudwick párhuzamot vont a sport minden idõk legnagyobbjai között.

 

"Csak nézd Michael Jordant," mondja Strudwick. " Hosszú kihagyás után 32 kétévesen képes volt visszatérni a profi sporthoz, már nem ugyanúgy játszott, de ugyan olyan minõséget produkált. Ez az evolúció, mely során az élsportolók megoldást találnak az idõ múlása okozta problémákra és ez az, amire Ryan is képes a mai napig."

 

Giggs elmondása szerint a Tottenham csapatától elszenvedett hazai vereséget követõen elgondolkodott a folytatáson.

 

„Szörnyen éreztem magam és szörnyû gondolataim támadtak” - vallotta be Giggs? Képes vagyok még tovább csinálni?  Hihetetlen gyorsan jött a válasz. Ez egy hülye kérdés. Minden nap lefekszem egy órával korábban. Másnap pedig extra futóedzést veszek. Nem eszem késõ este és természetesen nem iszom alkoholt. És bebizonyítom, hogy igazam van, és addig csinálom, amíg jó formában leszek fizikailag és szellemileg egyaránt."

 

Ez után jött a Ligakupa és Giggs egy hihetetlen 120-perces fiatalokat megszégyenítõ tempót produkált a balszárnyon kezdve majd taktika részeként a középpályán folytatva és két góljával bizonyságot téve maga elõtt is, hogy neki még a pályán van a helye.

 

 

Legutóbb pedig a Real elleni érzelem dús mérkõzésen fõszerep jutott a 39 éves Giggsnek, annak ellenére, hogy emberhátrányban kellett játszaniuk a La Liga óriásai ellen ismét fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elõ.

 

"Határozottan javuló teljesítményt mutat, és tud pihenni a mérkõzések között " - mondta Phelan.

 

Most már em kell hosszú heteken keresztül, minden héten végig a pályán lennie. A Manchester United képes azokat a lehetõségeket megteremteni, hogy csúcs formában legyen bármikor, amikor szükség van a tapasztalatára. Õ egy különleges bónusz a számunkra, egy extra lehetõség a nagy pillanatokra."

 

 

"Bármikor és bárhol játszik, igazi minõséget visz a játékba. Hosszú pályafutása alatt szerzet tapasztalata fantasztikus lehetõség még mindig a számunkra. Hihetetlen, ahogy minden apró részletet figyelembe véve kondícióban tarja magát. Pontosan tudja mennyi edzésre van szüksége és mennyit kell pihennie.  És amikor jönnek a nagy játékok, megbízhatóságára és minõségi játékára bármikor építhet a menedzser."

 

Ezek után ki tudná megjósolni, mikor akasztja szögre Giggs a futballcipõjét?  Voltak mát eddig is találgatások. Néhányan úgy vélték, ha sikerül megdönteni Sir Bobby Charlton rekordját. Ez volt öt évvel ezelõtt...

 

"Nincs értelme találgatni" nevet Phelan.

 

"Õ az igazi mindig megújuló, újra és újra felemelkedõ tehetsége a futball világának. Amíg fitt, élvezi a focit, örömöt jelent neki a játék, addig õ hasznos tagja lesz a csapatnak."

 

Ryan Giggs visszavonulását, ahogyan magát eddigi felülmúlhatatlan teljesítményét, még nem definiálták a sport lexikonokban.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!