Kiváló csapatkapitányok

Ki volt a Manchester United legnagyobb csapatkapitánya? A ManUtd.com munkatársai próbálnak meg választ adni a Manchester United Soccer Schools kérdésére.


Adam Marshall szerint: Bryan Robson ...

                                                   

Hogy mi tette õt nagy kapitánnyá? Bryan Robson igazi vezére volt a Vörös Ördögöknek. Bátor és határozott kapitány. Eltekintve nyilvánvaló tehetségétõl a futballt illetõen, õ adta meg az alaphangot a mérkõzések elõtt a társainak. Ahogyan bátorságával és elszántságával uralta a pályát, hatással volt az egész csapatra.

 

A legemlékezetesebb pillanata? Meccseket eldöntõ gólok tekintetében is rengeteg nagyszerû pillanatra emlékezhetünk vele kapcsolatban. Sok nagy rivális csapat félelmetesen kemény játékosával bátran szembeszállt, közöttük Vinnie Jonesszal is. Számomra a legemlékezetesebb pillanat, amikor 1993-ban Sir Alex pályafutásának elsõ bajnoki címét nyerte a csapattal és a verseny utolsó mérkõzésének utolsó gólját Robson lõtte. A videó megtekinthetõ itt.

 

James Tuck szerint: Steve Bruce ...

 

Hogy mi tette õt nagy kapitánnyá? Steve Bruce egy igazi oroszlánszívû harcos volt. Soha nem félt kimondani, amit gondolt. Igazi csapatkapitányi habitussal rendelkezett. Bátorsága és megbízhatósága példamutató és inspiráló volt társai számára. Nagyban hozzájárul munkájával a csapat elsõ Premier League címéhez és a következõ 1993/94-es szezonban a duplázáshoz.

 

A legemlékezetesebb pillanata?  A legjobb vezetõknek mindig helyt kell állniuk a legnehezebb pillanatokban. Ezt Bruce tökéletesen példázta a 1992/93-as szezonban, két csodálatos góljával a Sheffield Wednesday ellen az Old Traffordon. A videó megtekinthetõ itt.

 

Gemma Thompson szerint: Eric Cantona ...

 

Hogy mi tette õt nagy kapitánnyá? Hûvös, és karizmatikus - nem sok ilyen stílusú klasszis játékost láthattunk eddig a futballpályán, mint Eric a Király. Õ szavak nélkül is, egyszerûen a megjelenésével, a gesztusaival képes volt csapattársait inspirálni. Fantasztikus minõségi játékot tudott produkálni a legkritikusabb idõkben is. Erick volt az utolsó darabja Sir Alex elsõ nagy kirakós játékának. Valóra váltotta a United rajongók legmerészebb álmait. 

 

A legemlékezetesebb pillanata? A visszatérését követõ, a United második duplázása alkalmával, az FA-kupa döntõjében a Liverpool elleni varázslatos gólja. A videó megtekinthetõ itt.

 

Ben Hibbs szerint: Roy Keane ...

 

Hogy mi tette õt nagy kapitánnyá? Paul Scholes mondta róla a közelmúltban: "Vannak, akik úgy gondolják, parancsoló magatartása és erõs akarata tette õt képessé a csapat vezetésére, pedig hihetetlen képességei miatt értékelte a csapat." Rendkívüli éleslátással bírt, a legapróbbnak tûnõ részletekre is figyelt, az ellenõrzése alatt tartott mindent. Nagy igazságérzetébõl eredõen, mindig is hangot adott nemtetszésének. Fantasztikus tempót diktált és elszántságát képes volt átvinni az egész csapatra. Olyan tüzet vitt a játékba, amellyel nem csak társait, de a rajongókat is lenyûgözte.

 

A legemlékezetesebb pillanata? Pályafutásának sokak szerint, legjobb mérkõzése a Juventus elleni BL-elõdöntõ volt. Az odavágó viszonylag rosszul sikerült, ugyanis hazai pályán csak 1–1-es döntetlent sikerült elérni. A visszavágó pedig még rosszabbul indult, a United Filippo Inzaghi révén öt perc alatt kétgólos hátrányba került. Ezek után Keane elõbb szépíteni tudott, majd végül gyõzelemre vezette a csapatot, amely végül 4–3-as összesítéssel jutott döntõbe, amit Zinedine Zidane ellen elkövetett szabálytalanság, és az azért kapott sárga lap miatt ki kellett hagynia, de ennek ellenére Sir Alex úgy jellemezte Keane utóbbi meccsén nyújtott produkcióját, mint: "A leginkább hangsúlyos megjelenítése az önzetlenségnek a focipályán, amit valaha láttam." A videó megtekinthetõ itt.

 

Paul Davies szerint: Gary Neville...

 

 

Hogy mi tette õt nagy kapitánnyá? Nincs ennél semmi nyilván valóbb. Neki nem kellett ahhoz a karszalag, hogy a csapat vezére legyen. A varázslatot ugyan megszakította sérülése, de mind a társai mind a rajongók elismerését már rég kiérdemelte alázatos munkájával. A karszalag viselésének joga csupán egy elismerés volt felé.
 
A legemlékezetesebb pillanat? A  Millennium Stadiumban 2006 februárjában. A Ligakupa gyõzelem, miután legyõzték a Wigant  4-0-ra. Nem nevezhetõ a karrierje csúcsának, de  hatalmas pillanata a Vörös Ördögök  újabb dicsõséges korszakának. A videó megtekinthetõ itt.

 

 

Hamarosan folytatjuk!


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!