Hajdan volt Vörös Ördög - Kanchelskis

1991-ben ezen a napon - március 26 - írt alá a Manchester Unitedhez a szárnyaló szélsõ, Andrei Kanchelskis.


Rendkívül népszerû egyén volt az Old Traffordon és kulcsszerepe volt a klub sikereinek, amelyeket a kilencvenes évek elején ért el.

Az érkezésem
Nem volt sokkoló, de természetesen nagyon nagy dolog volt számomra, hiszen a United oly hatalmas klub és az Old Trafford pedig nagyon híres stadion. A United nagyon jó klub volt remek szurkolókkal, ezt annak ellenére is tudtam, hogy csak a második alkalommal jártam Angliában. Más volt a mentalitás, távol voltam a barátaimtól és mindentõl, amit megszoktam. Nagy lépés volt ez számomra, de köszönetet kell mondjak mindenkinek, aki a klubnál volt akkor, a szurkolóknak, akik nagyszerûek és négy nagyon jó évet töltöttem el itt.

A bemutatkozásom
Azt hiszem, a Crystal Palace ellen volt és kikaptunk 3-0-ra. Számos játékosunk nem játszott akkor, mert pihenõt kaptak, ugyanis utána a Kupagyõztesek Európa Kupájának döntõjében kellett szerepeljünk a Barcelona ellen, amit aztán 2-1-re megnyertünk. Sokan pinetek és helyettük tartalékok játszottak a Palace ellen. Nehéz volt számomra az elsõ meccs, más volt a foci és próbáltam megérteni. Kicsit durcás is voltam a vereség miatt.

Kedvenc mérkõzés
Túl sok olyan találkozó van, amelyik kedvenc, de ha belegondolok, a Manchester City elleni 5-0-ás gyõzelmet választom. Óriási hangulat volt a városi derbin az Old Traffordon és jól játszottunk. Néhány hónapja megnéztem a meccset és azt kell mondjam, a City nem játszott rosszul az elsõ 20 percben, mindaddig meccsben voltak, míg be nem lõttük a másodikat. Utána azonban elvesztették az irányítást, a játékosaik egyre több hibát vétettek, gondot okozva saját védelmüknek, amit mi teljes mértékben kihasználtunk. Egy debi és egy mesterhármas - életem elsõ mesterhármasa - szóval nagyszerû mérkõzés volt.

 


Kedvenc gól
Azt hiszem, a legjobb az 1992/93-as szezonban volt a QPR ellen. Peter Schmeichel készítette elõ a gólom és két érintéssel késõbb már bent is volt a hálóban a labda. Ez az egyik kedvencem, mert kevés érintésbõl jutottunk el a pálya egyik végébõl a másikig. Egyik érintéssel levettem, másikkal pedig már gól is volt. Hihetetlen gól volt.

Legkeményebb ellenfél
Stuart Pearce. Nagyon erõs volt és a posztján nagyon jó. Nem volt valami gyors, de nagyon tudott helyezkedni és védekezésben kiválóan teljesített. Tony Dorigo egy másik nagyon jó szélsõ védõ volt abban az idõben.

A csapat, melyet leginkább le akartam gyõzni
Angliában a Liverpool volt az. Mindig kemény meccs volt, remek hangulattal, mint amilyennek egy derbinek lennie kell. Nagyon erõsen és 100%-ot beleadva játszottunk. Soha nem szerettem játszani a Liverpool ellen, nagyon nehéz volt.

A legjobb játékos, akivel együtt játszottam
Azt kell mondjam, sok jó játékos volt, nagyon sok. Teljesen csodás volt számomra, hogy a legjobbakkal együtt játszhattam - minden egyes játékossal, aki a Manchester Unitedben játszott akkor. Hihetetlen volt, boldog vagyok és hálás, hogy ezekkel a játékosokkal játszhattam együtt. Jó emberek voltak kiváló egyéniséggel és persze mindannyian nagyon profik.

 


A legjobb barátom a Unitednél
Nem voltak olyanok, akik a legjobbak voltak, de amikor Manchesterbe jöttem és szállodában laktam, Peter Schmeichel, Steve Bruce és Bryan Robson nagyon sokat segített a családomnak és nekem. Kedves emberek voltak és köszönöm ezeknek a srácoknak a segítséget. Mindig beszélgettek velem, elmondták, mi történik, meséltek arról, miben más az angol foci és az élet.

A legszebb manchesteri emlék
Azt hiszem, amikor dupláztunk. Megnyertük a bajnokságot és az FA-kupát, amikor a Chelsea ellen játszottunk a Wembleyben. Nagyon jó emlék ez, amire jó visszaemlékezni, totál boldog voltam, szóval azt hiszem, ez a legszebb.

Elhagytam a Unitedet, amikor...
Az Evertonhoz igazoltam, amelynek jó hagyománya és történelme volt kellemes hangulattal és kedves emberekkel. Boldog voltam, hogy az Evertonban játszhattam és volt néhány remek pillanat. Épp akkor kezdtek a szezonban ismát jobban játszani, de mikor ott voltam, a csapat magabiztos volt. Tizenhat gólt szereztem és jó pozícióban voltak a Premier League-ben.

Amit a Unitednél tanultam...
Bryan Robson mindig segített nekem és tanított. Emlékszem Brian Kiddre is, aki nagyszerû edzõ volt - nem is értem, hogy dolgozhat a Manchester Citynél! Amikor még játszottam, õ a Unitednél volt és segített megtanulni dolgokat. Sokat beszélgettem vele, de Robson számomra egy legenda volt. Zseniális játékos volt, mint ahogy remek ember is, rengeteget segített nekem.

Mit csinálok manapság...
Visszatértem Oroszországba. Segédedzõként dolgozom a Volga Nyizsnyij Novgorod csapatánál. Ezelõtt két és fél évig vezetõedzõ voltam, de most keményen dolgozom a csapatért. Örvendetes számomra, hiszen ez egy helyes gyakorlás és az edzõi pályafutásomra nézve is jó. Elmentem a moszkvai Bajnokok Ligája döntõre és találkoztam Gary Neville-lel, Paul Scholesszal és Sir Alex Fergusonnal. Szóval még mindig kapcsolatban állok a klub nagyszerû egyéniségeivel. Hiszen még mindig olyan klub ez, amely remek focit játszik.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!