Taktikai mágnestábla: 101 pont

A hétfõ esti derbi után még hivatalosan nem talál gazdára a Premier League trófeája, de minden bizonnyal a United egy újabb gyõzelemmel feltehetné az i-re a pontot.


A Vörös Ördögök 15 pontos elõnye nyolc mérkõzéssel a bajnokság vége elõtt meglehetõsen egyértelmûvé teszi az idei cím sorsát, de a manchesteri derbi még így is a leginkább várt összecsapása az angol bajnokságnak. A találkozó tétje inkább már arról szól, hogy vajon a City képes lesz valamelyest megközelíteni a Vörös Ördögöket, vagy a United rekord különbséggel állhat majd a dobogó legfelsõ fokára.

 

Az elõbbi feltevés reményt adhat Manchester kék felének, hogy a következõ szezonban eséllyel induljon újból a trófeáért, az utóbbi lehetõség viszont egyértelmû jele annak, hogy Sir Alex ismét hosszú távú sikerek eléréséhez épített új csapatot.

 

A Vörös Ördögök idei szereplése jól mutatja, hogy Ferguson legújabb építménye az erõs alapoknak köszönhetõen felhõkarcoló magasságokat fog elérni. A United idén ígéretesen menetelt az európai porondon is, de rajtuk kívül álló okok miatt kiesett a versenybõl, így a hétközi meccsek kimaradásával, a hátralévõ nyolc bajnoki találkozóra a legerõsebb keretével készülhet Sir Alex. Mindent figyelembe véve az Old Trafford legénysége akár azt is kitûzhetné célul, hogy a fennmaradt nyolc mérkõzés megnyerésével elérjék a bajnokságban a 101 pontos rekordot.

 

 

Mancini szerint - aki félúton lerobbant Ivecojával próbálja utolérni Ferguson Scaniáját - a United 15 pontos elõnye nem tükrözi hûen a két csapat közötti különbséget. Nos, a hét elején a City menedzsere bizonyíthatja állítását, de nem lesz könnyû dolga. Ugyanis az Old Traffordon nem csak a hazai szurkolók, de a tavalyi fájdalmas események által feltüzelt Vörös Ördögök Wayne Rooneyval és Rafaellel egészülnek ki hétfõre.

 

Csapat hírek:

 

A United a válogatott szereplések utáni zsúfolt idõszakát egy hetes meccs nélküli idõszak váltotta fel, melyben volt idejük bõven felkészülni a derbire. Míg Rooney és Rafael visszatértek, addig Vidic és Evans szereplése egyelõre kétséges, viszont Sir Alex igyekezett eloszlatni minden találgatást van Persie pihentetésével kapcsolatban és egyértelmûvé tette, számít hétfõn a tavalyi gólkirályra.

 

Remélhetõleg David elfelejtette megrázó emlékeit a Cityvel kapcsolatban és az utóbbi idõben elért remek teljesítményét nyújtja majd, melynek során hat egymást követõ mérkõzést sikerült kapott gól nélkül lehoznia. A védelemben nagy valószínûséggel Evra, Ferdinand és Rafael kezd. Vidic esetleges hiányában Evans lehet majd Rio partnere. Sir Alexnek feltehetõen a középpálya fog majd kisebb dilemmát okozni és attól függõen, hogy a támadásra vagy a védekezésre akar nagyobb hangsúlyt fektetni, Carrick mellé Cleverley vagy Jones kerülhet. A széleken szintén az alkalmazott taktikának megfelelõen Vale/Welbs, Young/Kagawa/Nani. Elöl pedig a Rooney-Van Persie páros várható, akik remekeltek együtt ebben a szezonban, többek között már a City ellen is.

 

 

Roberto Mancini csapatának Kompany visszatérése hatalmas lökést adott, bár Hart még mindig nem nyerte vissza régi formáját, de a Citynek csaknem teljes kerete rendelkezésre áll, hogy szépíteni tudjanak 15 pontos hátrányukon. 

 

Kompany mellett a védelem közepén Nastasic várható, két szélen pedig Zabaleta és Clichy szereplése valószínû. Mint a legtöbb nagy játékon ebben a szezonban, Mancini extra védelmet biztosított a középpályán Gareth Barryvel, így most is õ várható Garcia mellett, míg a széleken David Silva és Tevez kezdhet majd. Mivel a City az utóbbi mérkõzésein igencsak kiszáradt gólok terén, a vendégek góllövõlistáját vezetõ Dzeko helyett az élen, a nem rég visszatérõ Agüero is kezdhet Touréval a háta mögött.

 

Kiemelt játékosok egymás ellen:

 

Wayne Rooney, a manchesteri derbik robbanómotorja reméli, újabb emlékezetes pillanatokkal lepheti meg az Old Trafford közönségét. Rooney jelenleg a városi összecsapások legtöbb találatot elérõ játékosa John Haynes és Francis Lee társaságában. Mindannyian összesen tízet lõttek a derbik során. Vajon hétfõn sikerülhet Wayne-nek túlszárnyalnia ezt az eredményt, és õ lesz a derbik góllövõ királya?

 

 

Yaya Touré, egy igen csak elhúzódó hosszabbítási saga után, végül aláírta új, 4 évre szóló szerzõdését a Citynél. Vajon méltóképpen ünnepli majd meg a nagy eseményt hétfõ este? Tény, hogy Toure, Barry segítségével sok borsot törhetnek majd Rooneyék orra alá.

 

A középpályán dõlhet el minden…

 

A City három támadójátékosa feltehetõen megpróbálja majd megzavarni és kijátszani Jonest és Carricket, míg a United Rooney játékát fogja minél hatékonyabban támogatni, hogy lehetõséghez jutassa a sorok között. Ahogyan az ábrán is látható, Wayne a meccs nagy részét a City védõsora és a középpályás duó között töltötte legutóbb az Etihadban, és remekül kijátszva a hazaiak középpályáját, minden rést megtalált, így gyakran sikerült megjátszania Van Persiet.

 

 

A City abban reménykedhet, hogy Silva és Nasri elszlalomozik majd a hazaiak védelme mellett, de a Jones és Carrick páros együtt eddig állta a sarat a legnehezebb ellenfelekkel szemben is. Például a United középpályás duója remekül hatástalanított a Chelsea, Mata-Hazard-Oscar trióját is. Valószínûleg Jones feladata lesz a City legbefolyásosabb támadójátékosának, Silvának a megállítása, míg Carrick mélyebb pozícióban a védelem és a támadások irányításában egyaránt szerepet kap majd.

 

Mindent összevetve a United 15 pont elõnnyel magabiztosan veheti fel a harcot, míg a City kétségbeesett küzdelemben próbál majd ledolgozni a hátrányából. Nagy meccs lesz! Bár még hét mérkõzés vár mindkét csapatra, de ha a City veszít, a Vörös Ördögök 18 pontos elõnyével, a hátralévõ hét mérkõzésébõl, elég egy gyõzelem és egy döntetlen a bajnoki címhez. Tehát a hétfõi derbin végképp eldõlhet a Premier League trófeájának sorsa!

 

Források: bet.unibet.com, thehardtackle.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!