Stam az Ajax politikáját csodálja

Jaap Stam, a korábbi Manchester United játékos szerint az az út, ahogy az Ajax egykori játékosokat próbál toborozni háttérstábjába, még a Vörös Ördögök számára is kifizetõdõ lehet a jövõre nézve.


Az amszterdami alakulat a következõ szezon elején fogadja vissza a népszerû védõt, aki olyanokhoz csatlakozik, mint Edwin van der Sar, Marc Overmars, Dennis Bergkamp és az edzõ, Frank de Boer.

Sir Alex Ferguson mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy Ryan Giggs és Paul Scholes nyilvánvaló esélyese annak, hogy játékospályafutásuk után is a Unitednél maradjanak és a szakmai stábot erõsítsék, mint teszi azt Nicky Butt, Brian McClair vagy épp Mike Phelan, akik szintén korábbi játékosként dolgoznak Carringtonban.

Stam - aki június 2-án visszatér az Old Traffordra, hiszen a manchesteri legendákkal pályára lép - megerõsítette, hogy elhagyja az Ajax kedvéért az FC Zwolle csapatát, valamint felvázolta azon szellemiséget, mely egyre inkább elõtérbe kerül az Amsterdam ArenÁban.

"Megyek az Ajax-hoz" - mondta Jaap a Manutd.com-nak. "Több játékos is mondja, nem akar menedzseri posztot. Amikor játszottam, én is azt mondtam, hogy nem akarok edzõ lenni, hiszen hatalmas stressz ér és nagyon-nagyon keményen kell dolgoznod."

"Nem csak egy játékosra kell figyelned, hanem az összesre, az ellenfélre és mindenre, ami ezzel jár. Nagyon nehéz."

"Amikor befejeztem a labdarúgást, nem csináltam semmit, de a klub, amelynél most dolgozom [FC Zwolle] - az elsõ profi klubom - megkért, hogy segítsek nekik. Amikor ismét a pályán voltam eléggé hozzám nõtt és jó érzéssel töltött el. Segítve a srácoknak a pályán, könnyebbé tette a dolgukat, ami jó érzést ad, szóval hozzád nõ ez a dolog. Mielõtt még tudnád, már azon dolgozol, hogy jó edzõvé válj és ez jó dolog."

"Szeretem csinálni ezt, nem lehet tudni, hogyan megy majd. Mondhatod azt, hogy nem fogod csinálni, aztán meg kiderül, hogy végül élvezed. Ez történt velem is."

 



 


Az Ajax híres a fiatal tehetségek felkarolásában, ennek legújabb példája az ígéretes csatár, Victor Fischer.

"Néhány évvel ezelõtt küzdöttek az Ajax-nál, mi legyen a klubbal" - magyarázta Stam. "Akarták a fiatalokat, de Európában nagyobb sikereket akartak elérni. Az Ajax-nak és minden holland csapatnak nehéz remekelni az európai porondon, mert a költségvetésük sokkal alacsonyabb, mint például Angiában."

"Az Ajax az utánpótlás csapatokra is összpontosítani akar, ezért is akarják a korábbi játékosokat visszahívni, hogy õk foglalkozhassanak a fiatal játékosokkal; jobbá, gyorsabbá tegyék õket és talán így hamarabb felkerülhetnek az elsõ csapathoz, ami így egyre erõsebbé válna és persze bizonyos játékosok esetében jó alkukat is lehetne kötni."

Amikor arról kérdezték, a United profitálhat abból, ha a késõbbiekben a stábhoz köt olyanokat, mint Giggs és Scholes, Stam így felelt: "Biztos vagyok ebben, de természetes önmagukat is támogatniuk kell. Ám ha ezekben a játékosokban megvan a tudás, amit a pályán szedtek össze, akkor õk segíteni tudnak a fiataloknak abban, hogy különbözõ helyzeteket tisztán lássanak."

"Úgy vélem, a játékosok gyorsabban fejlõdnek, ha fiatalabb korukban ilyen egyének segítik õket. Valahányszor láttam, Ryan Giggs elképesztõ dolgokat mûvelt. Elgondolkodok, hogy vajon én is meg tudtam volna csinálni, amit õ, de nem igazán hiszem."

"Sir Alex Ferguson nagyon jól kezelte õt, mint egy olyan játékost, akinek ilyen korban bizonyos idõközönként pihenõre van szüksége. A tudása nagyon fontos a United számára, szóval jól ötvözte a pihenést és a játékot. Úgy gondolom, ez nagyon fontos volt a Unitednek."

"Nagyra értékelem mindazt, amit Scholey és Giggsy a klubért tesz és tett. Ez nagyszerû és ahogy korábban mondtam, a United elsõ csapatában vannak fiatalok és olyanok, mint Scholes és Giggs, ez pedig csak segíthet azoknak, akik csatlakozni fognak az elsõ csapathoz."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!