Kövesd a nagyokat!

Wilf McGuinness olyan irígylésre méltó helyzetben volt, hogy 1969-ben õ vehette át Matt Busby helyét a Manchester United menedzseri posztján.


De ahogyan elmondta, hiszi, hogy amikor július 1-én David Moyes átveszi az irányítást az Old Traffordon, sokkal jobban teszi majd a dolgát a skót, mint tette õ régen. 

 

"A Manchester United nem egyszer, hanem kétszer is az egekbe repített" - írta Wilf a 'Man and Babe' címû önéletrajzi könyvében. "Elõször azt a tiszta, hamisítatlan örömöt adta meg, hogy a labdarúgó karrier küszöbén fiatal Vörös Ördög lehettem legjobb srácok mellett; majd abban a legnagyobb megtiszteltetésben részesítettek, hogy engem válaszottak és következtem az összehasonlíthatatlan Matt Busby után."

 


A labdarúgás képes azonnal szállítani az élet epikus magasságai közül néhányat, de szintén képes durván megsérteni is. Végül Wilf álmai játékosként és menedzserként darabokra hullottak az Old Traffordon. Pedig fiatalon még ugyanabban az akadémiai csapatban szerepelt, mint Bobby Charlton, Duncan Edwards. Majd profi szerzõdést kapott, ám pályafutása rövidre sikerült, miután 1959 decemberében, a Stoke elleni tartalék mérkõzésen eltört a lába.

Miután pályafutását edzõként folytatta, 31 évesen kinevezték a United csapatának élére, így 1969 nyarán õ követte Matt Busby-t. Ám a szerencse ismét elkerülte õt. A Vörös Ördögök három, oda-visszavágós elõdöntõt is elbukott - a Man.City és az Aston Villa ellen egymást követõ két Ligakupa sorozat és a Leeds elleni FA-kupa elõdöntõ - mielõtt 1970 decemberében a klub megvált volna tõle. a United ráadásul az FA-kupa harmadik helyéért játszott találkozóját is elbukta.

Mégis, míg a munka nagysága, mely során a Manchester United egyik sarkalatos alakját kell helyettesíteni ugyanaz Moyes esetében is, a körülmények kétségtelenül különböznek 2013 és 1969 esetében. "Követni olyan nagyságot, mint Matt Busby...tudom, mit érez majd David Moyes" - mondta Wilf a United hírlevelének. "De David egy nagyon tapasztalt menedzser. Nekem az volt az elsõ menedzseri feladatom, amikor Matt Busby-t követtem. Voltak edzõi tapasztalataim, de a menedzseri munka sokkal másabb."

 


"David Moyes egy tapasztalt fickó és amire szüksége van az az, hogy a szurkolók mögötte legyenek, akik biztosan így is tesznek majd, akárcsak a játékosok. Tudván, mit tett az Evertonnál és kissé ismervén, mint embert, elég annyit mondani: 'Õ a megfelelõ fajta.' Jó szerencsére van szüksége. Sir Alex is azt fogja mondani, az utolsó pillanatos gólokkal szerencséje volt. De biztos vagyok abban, Davidben is ott lesz a gyõzelem érzése."

"A legnagyobb dolog a labdarúgásban, vagy ha úgy tetszik az életben, ha valaki hisz önmagában, ha legbelül tudja, mit fog tenni. Olyanokban, mint Sir Alex és Sir Matt megvolt ez és ezt érzem David Moyes-ban is."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!