Elhunyt Jack Crompton

A Manchester United klub mély fájdalommal jelenetette be, hogy 91 éves korában elhunyt Jack Crompton a Vörös Ördögök egyik leghûségesebb szolgája.


Jack volt Matt Busby elsõ igazolt kapusa, aki tagja volt az 1948-as FA-kupa gyõztes csapatnak. A fitness fanatikus kapus 212 alkalommal szerepelt a United színeiben, majd a 60-as években a klub egyik segédedzõjeként tevékenykedett kilenc éven keresztül. Többek között õ segített Matt Busbynak a müncheni tragédia után újjáépíteni a csapatot, majd 1982-tõl ügyvivõ menedzserként segítette a Vörös Ördögöket.

 

 
Crompton Manchester városközpontjától délre, a Hulme negyedben született 1921. december 18-án. Kisfiúként alig egy mérföldre nevelkedett az Álmok Színházától. Manchester utcáin rúgta a bõrt barátaival, és arról álmodozott, hogy egyszer õ is magára öltheti majd a Vörös Ördögök legendás mezét. 
 
"Csak egy mérföldre laktam az álmaim klubjától, és amikor összejöttünk a srácokkal mindig azt terveztük, hogy leúszunk a csatornán és belógunk az Old Traffordra."
 
"A legcsodálatosabb pillanata volt az életemnek, amikor a Uniteddel 1948-ban megnyertük az FA-kupát Sir Matt Busby irányítása alatt. Az elsõ nagy emlékem pedig az Old Traffordról, hogy egy fehér kabátos fickó jött oda hozzám, hogy hozzak neki egy üveg tejet a büfébõl, amikor megtudtam, hogy õ volt Tom Curry, az edzõ nagyon büszke voltam magamra."
 
"A United már akkor is olyan volt, mint egy nagy család. Nagyon nagyon nehéz a müncheni tragédiáról beszélnem és még a mai napig könnyeket csalnak a szemembe az emlékek. Rettenetes volt. Nem csak a barátaimat, de a családom egy részét is elvesztettem a társaim halálával."
 
"Ez a klub volt a mindenem, az Old Trafford az életem. Számomra soha nem létezett más csapat. Az FA-kupa gyõzelem után oda jött hozzám Busby és csak némán átkarolta a vállamat, mindketten ugyan arra gondoltunk..."
 
 
"Na de beszéljünk inkább valami vidámabb dolgokról, mert ebben a klubban az is volt bõven. Emlékszem egyszer Matt parancsba adta az egyik meccs elõtt, hogy nem kaphatok gólt és minden tõlem telhetõt tegyek meg ennek érdekében. Ki mert volna vitatkozni Matt Busbyval? 'Igenis fõnök' - mondtam. Aztán egy szabadrúgás pont a fejemet célozta meg, mit tehettem volna, legyõzve a reflexeimet, nem kaptam el a fejem, hanem hagytam, hogy arcon találjon a labda, de kivédtem a lövést. Hetekig egy nagy kék folt volt a homlokomon mindenki ezzel húzott, rajtam élcelõdött az egész banda."
 
 
"Aztán volt olyan is, hogy a galambok befészkeltek a lelátó fedele alá és rendszeresen potyogtatták a nézõkre a végterméküket. Busbyt ez annyira idegesítette, hogy kiadta a pályamunkásoknak, hogy szedjék le a galambokat. Azok meg neki álltak puskával lelövöldözni a kellemetlenkedõ jószágokat, de persze közben szét lyuggatták az egész tetõt, és a következõ hétvégén már arra panaszkodtak a nézõk, hogy a nyakukba csöpög az esõ. Erre Matt nagyon dühös lett és kiadta a munkásoknak, hogy másszanak fel a tetõre és egyenként tömködjék be a lyukakat."
 
Jack egészen haláláig nyomon követte a United ifjúsági és tartalék csapatának fejlõdését. 91. születésnapjához közeledve még mindig fanatikus United rajongó volt és feleségével, Sheilával gyakran kilátogatnak a mérkõzésekre is. Ahol csak lehetett, mindig szívesen beszélt imádott klubjáról, a Manchester Unitedrõl.
 
 
Isten nyugosztalja Jack Cromptont, a Vörös Ördögök egyik leghûségesebb játékosát!
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!