Majdnem Vörös Ördög

Egyszer egy magyar származású játékos közel került ahhoz, hogy a Manchester United játékosa legyen.


A Manchester United 1999 után ismét visszatért Ausztráliába, ám ezúttal már David Moyes irányítása alatt. Bárhova is megy az új menedzser, képtelen elmenekülni Sir Alex Ferguson szelleme elõl, aki néhány héttel a triplázás után utazott el csapatával a világ másik felére.

Azonban a United ausztrál történelme messzebb nyúlik vissza. Nem sokkal azután, hogy 1975-ben a United visszajutott az elsõ osztályba, Tommy Docherty fél világot átszelõ, nem megszokott túrára vitte játékosait, mely egész júniusban tartott, de még július nagy részére is átnyúlt.

Ez az 1975-ös túra három olyan mérkõzést is tartogatott, melyet Ausztráliában játszott a csapat.

 

1975. június 15:

Ellenfél : Western Australia
Stadion : Perry Lakes Stadium, Perth (15,000 nézõ)
Eredmény: 2-1 a Unitednek (gólszerzõ: Coppell, McIlroy)

Csapat: Stepney, Forsyth, Houston (Albiston), Buchan, Holton, Daly, Grimshaw, Macari, McIlroy, Pearson (McCreery), Coppell (Loughnane).

1975. június 18:

Ellenfél : New South Wales
Stadion : Sydney (20,000 nézõ)
Eredmény: 4-0 a Unitednek (gólszerzõ: Macari, McIlroy, Pearson, Daly)

Csapat: Stepney, Nicholl (Forsyth), Houston, Greenhoff (Loughnane), Holton, Buchan, Coppell, McIlroy (Grimshaw), Pearson, Macari, Daly

1975. június 22:

Ellenfél: Queensland (nézõszám ismeretlen)
Stadion: Lang Park, Brisbane
Eredmény: 3-0 a Unitednek (gólszerzõ: Daly, Holton, Abonyi)

Csapat: Roche, Nicholl, Houston, Greenhoff (Forsyth), Holton, Buchan, Coppell, McIlroy (Abonyi), McCreery (Cosgrave), Macari, Daly


Ezek a mérkõzések egyszerûnek tûnnek, ám volt bennük csavar rendesen; a United nagyon kemény munkával tudott csak gyõzni az elsõ mérkõzésen, ám az ezt követõ, három napig tartó felhõszakadás lehûtötte az idõjárást, ami kedvezett a Vörös Ördögöknek és könnyedén gyõztek azt követõen.

A Queensland elleni mérkõzésen a United szurkolói olyan valakit láthattak csapatukban, akit elõtte még soha. A 28 éves, magyar származású Abonyi Attilát. Abonyi 1946. augusztus 16-án született, ám amikor 10 éves volt, családja kivándorolt Ausztráliába. Docherty lehetõséget adott neki ezen a mérkõzésen és csereként küldte a pályára Attilát. Abonyi ekkpr már ausztrál válogatott volt, aki 61 mérkõzésen 25 gólt szerzett (egyes források szerint 89 találkozó/36 gól) és klub szinten a St. George-ban játszott - véletlen vagy nem, de egy olyan klubban, amelyet magyar bevándorlók alapítottak és hoztak létre.

 


Rápillantva az Ausztráliában pályára küldött kezdõcsapatokra, látható, hogy a United támadóereje elég kopottas volt. Gordon Hill leigazolására még néhány hónapot várni kellett, míg Brian Greenhoff testvére, Jimmy érkezése több, mint egy év múlva történt csak meg. Mindezeket figyelembe véve Abonyi leigazolásának sok értelme volt és minden bizonnyal Docherty is nagyon érdeklõdött a lehetõség iránt.Lenyûgözõen játszott a Queensland elleni barátságos mérkõzésen, csereként beállva gólt is szerzett. Azonban az akkori bevándorlási törvények értelmében Attilának két évet az Egyesült Királyságban kellett volna élnie ahhoz, hogy a Manchester Unitedben szerepelhessen, mindez pedig erõsen korlátozta az átigazolását és arra kényszerítetták Docherty-t, hogy máshol keressen támadót.

Ez volt a hivatalos, ám Abonyi Attila másképpen emlékszik: "Tommy Docherty meghívott engem, hogy vendégjátékosként pályára lépjek a Manchester Unitedben a Queensland ellen" - mondta Abonyi. "De akkor már 28 éves voltam és azt mondta nekem, tényleg szeretne leigazolni, de egy 28 éves játékossal nem fog szerzõdést kötni."

Mindez összhangban van Docherty átigazolási politikájával, hiszen mindig fiatal csapatot próbált megteremteni. De ez a röpke szereplés a Vörös Ördögök csapatában Abonyi Attila számára a legemlékezetesebb pillanat volt eseménydús pályafutása során.

 "Attól a naptól, hogy megszülettem, Manchester United szurkoló voltam és az, hogy meghívtak és a Queensland ellen a csapatukban szerepelhettem Brisbane-ben, az egyetlen ilyen eset volt, hogy ausztrál játékos olyan csapat vendégjátékosa lehetett, mint a Man United vagy bármely más tengerentúli klub. Ray Baartz volt még, aki a Manchester Unitedhez került fiatalon és néhány évig náluk is edzett."

"Szóval ez volt valószínûleg a legnagyobb eredményem személyes pályám során. Az 1974-es világbajnokság nagyszerû eredmény volt csapatunk számára, de azt mint csapat értük el. Egyéni szinten a Manchester Unitedben való szereplés volt a legnagyszerûbb emlékem."

"Mindent nekem adtak. Mezt, sportszárat, táskát, mindent. Igazán csodálatos gesztus volt tõlük. Nagyszerû emlék!"
 


talkofthereddevils.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!