Emlékek Best bemutatkozásáról

Szombaton jeles naphoz érünk, hiszen akkor lesz George Best manchesteri bemutatkozásának - West Brom ellen 1-0-ra nyert a csapat hazai pályán - 50. évfordulója, akkor kezdte meg remek sorozatát, mely 470 mérkõzésig tartott.


Ennek apropójából néhány olyan játékos emlékeit elevenítjük fel, akik nagyon jól ismerték õt, ezzel egyedülálló betekintést adva a 'Belfast boy' pályafutásába...

Paddy Crerand
A United 4-ese egy hidegvérû bemutatkozó játékosra emlékszik...
"A bedütálása utáni nyáron Mallorkára mentünk nyaralni és találkoztunk Graham Williamsszel, a walesi válogatott és a West Brom bal bekkjével, aki Best elsõ mérkõzésén is játszott. Graham egy kedves srác, valóban az, és még vicces is. Megkért, mutassam be neki George-ot, mert még soha nem látta elölrõl! Ez mindent elmond George akkori hatásáról: egy kölyök bemutatkozott és elsõ felnõtt meccsén óriási benyomással volt egy válogatott védõre. George fantasztikus volt, úgy vélem, õ volt a legjobb, akivel együtt játszottam. Egy igazán nagyszerû játékos volt."

Harry Gregg
Az északír arra a fiatal Bestre emlékezett vissza, aki egy edzésen kötényt adott neki...
"A Cliff-re (a United régi edzõpályája - a szerk.) mentem, ahol angol, skót, walesi, északír és ír fiatalok készültek. 14-15 éves srácok ellen játszottak öt fõs csapatban. Emlékszem, sérülésem elõtt a világ egyik legjobb kapusa voltam és ez a vékonyka, fiatal srác a lábaim között lõtte be a labdát. Azt gondoltam, csak véletlen volt, de amikor másodjára is megtette, már csodálkoztam. Azt mondtam neki, ha harmadszor is megteszi, eltöröm a nyakát! George-nak hihetetlen képességei voltak, szinte már ijesztõ volt a tehetsége."

David Sadler
Egy másik 17 éves srác, aki csak néhány héttel Best debütálása elõtt mutatkozott be...
"Mindannyian, akik ismertük George-ot, tudtuk, hogy kivételes tehetség, akinek akkora szíve van, mint egy oroszlánnak, bár testalkata miatt voltak aggodalmak. Amikor eljött a bemutatkozása, minden szem George-ra szegezõdött, igazi zsongás volt a környéken, mert mindenki arról beszélt, hogy a United felfedi ezt a jó, fiatal ír játékost. Ha George ideges volt, azt kifelé nem mutatta és nem is lehetett észlelni a kezdõ sípszó elõtti idõszakban sem. Nobby Stiles fel-le járkált, én meg ki-be rohangáltam a WC-re idegességemben. George azonban inkább olyan volt, mint aki a parkban sétálna, mintsem hogy 50 ezer ember elõtt kellene játszania az Old Traffordon."

 


Tony Dunne
A megbízható szélsõ védõ Best mögött játszott a West Brom ellen...
"George egy vékony és könnyû srác volt, míg Graham Williams nagyon erõs volt, de George nem hagyta magát megfélemlíteni. Nehéz volt neki, mert Williams keményen odalépett, de nem hagyta, hogy mindez befolyásolja õt. Boldog voltam, hogy pályafutásom során számos alkalommal George játszott elõttem. Õ volt a legnagyobb játékos, akivel együtt játszhattam és szerencsés voltam, hogy csapattársamnak mondhattam. A fociban töltött életem legnagyszerûbb pillanata volt, amikor egy oldalon játszottam Besttel. Amikor a Unitedhez kerültem, arról álmodoztam, milyen remek játékossá válhatok, de miután láttam George-ot, gyorsan letettem errõl az álomról."

Phil Chisnall
A United támadója szerint Best egy agár volt, aki mindig túljutott ellenfelén...
"George félelem nélkül játszott, ami kivételes volt valakinek, aki az õ korában járt és gyakran szerepelt 65 ezer nézõ elõtt. Csak 17 éves volt, de úgy vert meg 2-3 ellenfelet, mintha ott sem lennének. Ha elég jó vagy, Matt Busby betett a csapatba. Én 19 voltam, amikor megkaptam az esélyt. Az egyetlen gond George esetében az volt, hogy túl vékony volt. Olyan volt, mint egy agár, de kis termete ellenére erõs. Olyan volt, mint Lionel Messi, aki - kis termete ellenére - képes megbirkózni a játék fizikális részével is."
 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!