Saha: Élet a United után

Louis Saha 124 meccsen 42 gólt szerzett az Old Traffordon eltöltött öt szezonja alatt, és ugyan a tehetségét nem lehetett teljesen kihasználni a sérülései miatt, az adottságai megkérdõjelezhetetlenek voltak. A visszavonulása után, a MUTV-vel beszélgetett.


Jelenleg a francia televíziónál dolgozol mint futball közvetítõ. Mit gondolsz a United szezonkezdésérõl?

Nehéz kezdés volt, de ez egy átmeneti idõszak egy új menedzserrel és egy új stílussal. Valószínûleg idõbe fog telni, ez lehet akár egy-két év is, hogy kilehessen hozni a legjobbat a csapatból, új játékosokat vonjanak be és, hogy új taktikát alkalmazzanak. Minden egyre jobb lesz, ebben biztos vagyok.
 
Az egyik új játékos akit David Moyes beépített a csapatba, Adnan Januzaj...
Igen, õ egy igazi tehetség. Amikor ránézel az arcára nem hiszed el, hogy olyan bátor mint amilyen valójában. Õ még egy kisfiú, de rengeteg jó adottsága van és igazán könnyedén tudja megverni az emberét. Egy igazi kincs a United számára, és szerintem õ lesz a klub egyik igazi tehetsége a jövõre nézve.
 
Januzaj eddig fõleg a baloldalon játszott, de lehet, hogy elõbb vagy utóbb a 10-es szerepét fogja betölteni...
Igen, David Moyesnak rá kell jönnie, hogy milyen poszton fogja szerepeltetni egy-egy játékosát, mint például Marouane Fellainit vagy Adnant. Néhány játékosnak meg kell találni azt a helyét ahol a legeredményesebb vagy a leghatásosabb tud lenni az egész mérkõzés folyamán. Az a jó a Unitedben, hogy megfelelõ játékosaik vannak és úgy tudják õket használni, hogy mûködni tud a csapat.
 
A pletykák szerint Indiában fogsz játszani...
Szeretek új dolgokat felfedezni. Ha segíthetnék elindítani egy új bajnokságot, arról örömmel beszélnék. Ugyanakkor az is fontos, hogy helyesnek érzem-e a dolgot vagy nem, ezért errõl még gondolkozni fogok, hogy biztos legyek a dolgomban. India igazán egzotikus választás lenne.
 
Ki volt a legjobb játékos akivel együtt játszottál?
Zinedine Zidane volt az aki a legjobban le tudott nyûgözni. Néha elfelejtetted, hogy meccsen vagy és legszívesebben azt mondtad volna, hogy 'Wow, egy kicsit meg kell állnom, hogy nézhessem a játékát'! Ettõl függetlenül a United is egy olyan hely ahol rendszeresen láthatsz más bolygóról érkezett játékosokat - Ronaldo, Rooney, Roy Keane... igazi kiváltság volt ezekkel a játékosokkal együtt játszani.
 
 
Szerettél volna többet játszani Zidane oldalán a francia válogatottban?
Természetesen. Néhányszor behívtak a nemzeti csapatba, de legtöbbször sérült voltam. Legalább húsz alkalmat ki kellett hagynom emiatt. A 2006-os világbajnoki döntõt is kihagytam, mert sárgalapot kaptam a Portugália ellen vívott elõdöntõben. Elkaszáltam Luis Figot. Játszani szerettem volna és bizonyítani, ezért túl izgatott lettem és megkaptam a második sárgalapomat. Talán 40 percet játszottam az egész tornán, a döntõrõl meg lemaradtam, ami nagyon elkeserített.
 
A két évvel késõbbi Bajnokok Ligája döntõn sem tudtál játszani...
A 2008-as Bajnokok Ligája döntõ kemény volt, mert olyan helyzetben voltam amivel nem tudtam mit csinálni. Amikor sárgát kaptam a válogatottban azt tudtam mondani, hogy 'Igen, hülye voltam'. Én csak megpróbáltam a lehetõ legjobban támogatni a csapattársaimat. Viszont a sérülés a Unitednél... ott volt a lehetõség, hogy elérjek valamit ami nem jött össze két évvel azelõtt. Nem értettem, hogy miért történik ez velem. A kihagyott Bajnokok Ligája döntõ volt a legkeményebb a számomra.
 
De azért élvezted a pályafutásodat?
Abszolút. Azt kívánom, hogy a fiatal játékosok megtudják azokat tapasztalni amiket én. Voltak hullámvölgyeim, de néhányszor a csúcsra is felértem.
 
A honlapodon tanácsokat adsz fiatal játékosoknak. Ez fontos dolog a számodra?
Megpróbálok jó tanácsokat adni. Sir Alex mindig ezt mondta: 'Én nem csak egy edzõ vagyok. Megpróbálok segíteni az embereknek, hogy mint emberek, fejlõdni tudjanak'. Ez tetszett.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!