Grandiózus terv a hangulatért

Hangot visszaverõ háló a játéktér felett? Szurkolók a stadion tetején? Elképesztõ terveket olvashatunk arról, milyen megoldásokkal javítanák az Old Trafford hangulatát.


Építészek olyan terveket dolgoztak ki, amelyekkel az Álmok színházának hangulatát lehetne javítani. Olyan megoldást is találhatunk, amelynél egy hangot visszaverõ hálót húznának ki a lelátók tetejei közé, míg egy másik tervben jeggyel nem rendelkezõ szurkolókat vinnének a lelátók tetejére. A radikális tervek mögött az az építészekbõl álló csapat áll, akik az új Wembley-t alkották meg.

Azt javasolták, olyan anyagokat kellene használni egy hálóval kifeszítve az egész stadion felett, amely visszaveri a hangokat, ezzel szinte "bepalackozva" a hangulatot az Old Traffordra. Az építészek szerint egy szurkolói zónát is ki lehetne építeni a lelátó tetején, ahol 20 ezer jeggyel nem rendelkezõ drukkert is lehetne fogadni. Ez vonzó lenne a szurkolók számára a meccs elõtt és után is.

"A hangulat motorja lenne ez. Ahogy egyre hangosabbá válnak, azzal mindenki hangosabb lesz. Természetes erõsítés" - mondta Christopher Lee, aki már több, mint 30 stadiont tervezett világszerte.

A Wired technológiai magazin felkérésére Lee cégének, a Populous-nak az volt a feladata, tervezze át az Álmok színházát a jobb atmoszféra érdekében.

Lee szerint egyik megoldás sem kerülne horribilis összegekbe: "Semmi olyanról nem beszélünk, ami megfizethetetlenül drága lenne."

Egyéb javaslatok szerint szurkolói zónát a stadion mellett is ki lehetne alakítani, ahogyan a Manchester City-nél már megvalósították.

 


A stadionon belül olyan technológia is használható, mely a tömeg mozgását is felhasználná. Mindez azt jelentené, hogy a sorok közé piezoelektromos kapcsolókat telepítenének, amelyek energiát termelnek mindig, amikor valaki rájuk lép, az energiát pedig a szurkolói székek fûtésére lehetne felhasználni.

Hatalmas, kétoldalas LED kijelzõkkel minden friss információt meg lehetne osztani a szurkolókkal és a stadionban kialakított ledes világítási rendszerrel a játékosok mozgását is követni lehetne. Emellett egy "turbo Wi-Fi" rendszert is kiépítenének, mely segítségével italt tudna rendelni magának a szurkoló és közösségi oldalakon tudna csevegni akár másokkal, akik a stadion lelátóján foglalnak helyet.

A stadiont olyan ledes megvilágítású homlokzattal lehetne kiegészíteni, amelyet arra lehetne használni, hogy videókat lehetne vetíteni rajta. Az építészek Kazahsztánban már létrehoztak egy ilyen stadion homlokzatot.

A Populous iroda nem a United felkérésére készítette el a terveket, a klub maga más megoldásokkal próbálkozott eddig, a Real Sociedad ellen például egy külön "éneklõ" szektort alakítottak ki.


 


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!