Giggs pályafutása számokban

Ryan Giggs ma ünnepli 40. születésnapját, ezen apropóból ma több cikkben is olvashattok róla.


953 meccs a Vörös Ördögöknél, 13 bajnoki cím, 2 Bajnokok Ligája trófea - ezek csak töredékei annak, amit a United 11-ese eddigi pályafutása alatt elért.

Hogy hány mérkõzésen lépett pályára profi karrierje során és mi mindent nyert, felsorolni sem könnyû. Már korábban átlépte az ezres határt a lejátszott mérkõzések alapján, de egyre közelebb jut ahhoz, hogy ezt a számot a Manchester Unitednél is elérje.

Eddig 953 alkalommal öltötte magára a manchesteri mezt, 666 bajnokin, 154 európai kupamérkõzésen, 74 FA-kupa, 40 Ligakupa találkozón, valamint 18 egyéb meccsen szerepelt. 168 góljából 114 a bajnokikon született, 29 Európában, 12-12 a Ligakupában és FA-kupában és egy egyéb meccsen.

A walesi válogatottban 64 alkalommal játszott, míg a brit csapatban négyszer. Válogatottakban 13 gólt termelt.

Összesen tehát a Tottenham elleni bajnoki elõtt felnõtt pályafutása során 1021 találkozón lépett pályára és 181 gólt szerzett.

 


A Unitednél 24. szezonját töltõ Giggs eddig - a mostani szezont kivéve - minden idényben szerzett gólt, öt szezonjában minimum tízszer talált az ellenfelek hálójába, legeredményesebb szezonja az 1993/94-es volt, amikor 58 találkozón 17 gólt jegyzett. De 35 éves kor felett is képes volt szezononként minimum 4 gólra.

A manchesteri történelemben - más klubnál sem igazán - nincs olyan játékos rajta kívül, aki az ezres klubszereplés közelébe jutott volna, sõt a United históriáiban az 500 meccses határt is csak kilencen érték el eddig.

Ryan Giggs 117 klubcsapat ellen szerepelt a Uniteddel, köztük a Honvéd, a Debrecen és a Zalaegerszeg játékosai is testközelbõl tapasztalhatták meg, milyen is a Walesi varázsló ellen játszani.

A City, Arsenal, Liverpool, Chelsea négyessel összesen 185-ször találkozott, közülük a városi rivális ellen szerezte átlagosan a legtöbb pontot, 1,97-et. A City elleni 37 mérkõzésébõl 22 alkalommal volt a gyõztes csapat tagja, az Arsenal elleni 50 rangadón 23-szor nyert csapatával és csak tízszer kapott ki, a Pool elleni 48 mérkõzés felét megnyerte a Uniteddel és még a Chelsea elleni 50 párharcból is több mérkõzést (19) nyert csapatával, mint veszített.

A legjobb pontátlagot a Wigan elleni meccsek hoztak, ugyanis ezeken a találkozókon átlagosan 2,75 pontot szerzett a Uniteddel.

Megnyert címeit sem könnyebb összeszámolni, mint meccseit, hiszen a trófeákban sincs hiány. 13 bajnoki címe mellé párosul 4 FA-kupa siker, 4 Ligakupa elsõség, 9 Community Shield, 2 Bajnokok Ligája gyõzelem, 1-1 európai szuperkupa, interkontinentális kupa és klubvilágbajnoki cím is.

Egyéni díjakban sincs hiány, felsorolni is lehetetlen azt a számos elismerést, amit kapott, de a teljesség igénye nélkül néhány fontosabb kitüntetés mindenképp említésre méltó. Kétszer volt a Premier League legjobb fiatal játékosa, háromszor volt a PL-ben hónap játékosa, kétszer hazája legjobbjának választották, kétszer nyerte el a Jimmy Murphy-díjat, 2008/09-ben a PL játékosai az év legjobbjának választották, 2005-tõl az angol Futballhírességek Csarnokában kapott helyet, míg az 1998/99-es szezonban az õ találatát választották az év góljának.

Isten éltessen, Ryan Giggs!

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!