Gyõztesek és vesztesek

Nagyon nehéz idõszakon estek át az idei szezonban a Manchester United szurkolói, Mata megszerzése viszont gyógyírként szolgálhat a sebeikre.


Bár a címvédésre elég vékonyka esélye maradt a Vörös Ördögöknek, de a legjobb négy közé jutás immár úgy tûnik reális követelmény Moyes gárdájától. Mata érkezése már önmagában is azonnal növelni fogja a United támadóerejét és lehetõségeit, ugyanakkor David Moyes jelezte, hogy újabb nagy nevek érkezése is várható.

 

Nézzük tehát kik és mit nyertek, vagy veszítettek a 37.1 millió fontos üzlettel!
 
Nyertesek:
 
Juan Mata 
 
Nyilván Mata az egyik nagy nyertese a transzfernek, aki állandó játéklehetõséghez juthat a 20-szoros bajnok Unitednél, ami többek között elõsegíti a válogatottbeli szereplését is. 
 
A Manchester United
 
Mata David Moyes embere. A Unitednek égetõ szüksége van a kreativitására, fõleg most a Wayne Rooney és Robin van Persie hiánya okozta károk enyhítésére. A United trénerének egy olyan támadó kvartett  áll a rendelkezésére Mata, Rooney, Van Persie és Januzaj személyében, amely igen csábító esélyekkel kecsegtet. Az immár egykori Chelsea játékos két és fél szezonjából merítve a Premier League-ben bõven van arra bizonyíték, hogy nagy erõsítés lesz a Vörös Ördögök számára.
 
 
David Moyes
 
Akit azzal vádoltak, hogy nem lesz képes nagy neveket vonzani az Old Traffordra, most Mata igazolásával elcsendesíti a pletykákat, és olyan lökést adhat fiainak, mint amilyet Van Persie érkezése váltott ki Ferguson utolsó szezonjában.
 
Wayne Rooney 
 
Végre kedvenc posztjára koncentrálhat, több lehetõséghez juttatva Van Persie-t és természetesen neki is több alkalma lesz a gólszerzésre, ezzel egyre közelebb kerülve céljához, Sir Bobby Charlton rekordjának megdöntéséhez. 
 
Ed Woodward
 
Nem csak Moyest, de Woodwardot is sok kritika érte a nyári transzferpiacon való gyenge szereplés miatt. Viszont a Mata megszerzése érdekében tett gyors lépesekkel õ is jó pontot szerzett és a United teljesítményének javulása érezhetõ hatással lesz a klub pénzügyeire is.  
 
 
Jose Mourinho
 
Elsõ látásra talán furcsának tûnhet Mourinho döntése, hogy átengedett riválisának egy olyan játékost, mely egyértelmûen azonnali gyógyír lehet a Vörös Ördögök számára. Talán egy 14 milliós profit sem magyarázhat egy ilyen döntést, még akkor sem, ha hozzá vesszük, hogy a Chelsea-t ez az üzlet közelebb vitte az UEFA pénzügyi fair play szabályzatának betartásához.
 
 
Lehet, hogy a portugál tréner sokkal többet vár Mata eladásától mint az azonnali pénzügyi haszon, vagy az UEFA szabályzat betartása? Hát persze. A ravasz róka Mourinho bízik abban, hogy a United már Matával sem lesz veszélyes a címért folytatott harcban. De nem így az  Arsenal és a City, akik még nagyon értékes pontokat veszíthetnek a következõ játékok alkalmával a United ellen. 
 
Spanyolország
 
Ha Xavi, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fabregas, Xabi Alonso, David Silva és Santi Cazorla mellé Mata továbbra is csatlakozhat a válogatotthoz, az mindenképp nyereségnek könyvelhetõ el.
 
Vesztesek:
 
A Chelsea és a United riválisai
 
Arsene Wenger nagyon gyorsan reagált a Mata sztorira és tisztességtelennek nevezte a transzfert a Chelsea és a United között, mivel  a két csapatnak már nincs tartani valója egymástól a Premier Leauge-ben. De hasonló cipõben jár Pellegrini is, aki szintén hangot adott nemtetszésének a napokban. 
 
Shinji Kagawa
 
Kagawa 12 millió fontért érkezett a Borussia Dortmund gardájától 2012-ben azzal a céllal, hogy kreatív kapcsolatot teremtsen a United középpályája és támadósora között. Annak ellenére, hogy ígéretesen kezdett a Vörös Ördögöknél, a japán válogatott játékosnak idén még nem sikerült meggyõznie Moyes-t. Mata érkezésével Kagawa gyakran a padon találhatja majd magát, vagy ami még rosszabb, elvágyódik válogatottbeli karrierjének építése érdekében. Egy biztos, Jürgen Klopp még mindig nagy rajongója a japánnak.
 
A United széljátéka
 
Ha minden játékos teljesen fit, akkor nagy valószínûséggel marad a Van Persie - Rooney páros elöl.  A kérdés ezután egyértelmû, hol játszik akkor Mata? Januzaj kiemelkedõen teljesített ebben a szezonban a bal oldalon, és tizesnek sem volt rossz Rooney távollétében. Tehát Moyes lehet, hogy beljebb húzott szélsõkkel akar játszani vagy három középpályással, ehhez azonban meg kell válnia a United évtizedes játékfilozófiájától.
 
 


bbc.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!