Transzfer kulisszatitkok

David Moyes téli igazolása nem pánik reakció volt a United körül zajló elégedetlen hangokra reagálva, hanem egy igen hosszú folyamat végkifejlete.


A Chelsea és a United vezetése körül ugyanis már tavaly augusztus óta hét különbözõ ügynök tüsténkedett egy mindenki számára kielégítõ transzfer létrejöttén, amelynek a végeredményeként múlthét szombaton landolt Matával Carringtonban a United helikoptere.
 
Daniel Taylor 14 éve a Guardian munkatársa, és a Manchester Uniteddel kapcsolatos hírekért felelõs a lapnál. Az általában igen jól informált Taylor állítása szerint sok mindent tud a klubról, kapcsolatban áll a vezetõkkel és néhány játékossal is, így több információnak is a birtokába jutott a két klub között zajló huzavonával kapcsolatban.
 
Taylor szerint az egész hercehurca Mourinho ajánlatával kezdõdött.
 
 
A ravasz portugál már augusztusban bedobta Matát csaliként Moyesnak, a United újonnan kinevezett menedzserének, akinek még annyi ideje sem volt, hogy felmelegítse a Sir Alextõl megörökölt trónt.

 

Mourinho kapott az alkalmon, hogy Rooney az elõzõ szezon végén összerúgta a port Fergievel, aki közhírré is tette azonnal, hogy a csatár elvágyódik a Vörös Ördögöktõl. A portugál arra számított, hogy Moyesnak úgy sem sikerül megbékítenie a tékozló fiút, és övé lehet Anglia egyik legjobb csatára. 

 
A szintén újonc Ed Woodward-ot is folyamatosan zaklatták Rooney ügyben, aki viszont kategorikusan kijelentette, hogy nem tud olyan ajánlatot letenni a Chelsea az asztalára, amit hajlandó lenne egyáltalán átgondolni is. Hiába is ígérgetett Mourinho fût-fát-Matát, a United vezetése hajthatatlan volt, és ezért nem is tett hivatalos ajánlatot a spanyolért. 
 
Mivel a Chelsea csak cserében volt hajlandó gondolkodni, Moyes pedig mindenképpen megakarta tartani saját felfedezettjét, nem volt értelme tárgyalniuk. Ráadásul a skót nem az a fajta tréner, akik elkapkodja a dolgokat, és mindenképpen szeretett volna esélyt adni a United játékosainak mielõtt bárkitõl is megválna. Még a Realt is kikosarazta, amikor az tálcán kínálta neki Özilt, mert Kagawának is meg akarta adni az esélyt a bizonyításra.
 
Aztán a piac augusztus végén bezárt, Mata maradt a helyén, de Mourinho nem igazán számolt már vele, ami láthatóan nagyon elkeserítette a játékost. Roman Abramoviccsal is beszélt ez ügyben, aki megígérte neki, hogy a télen elengedi, ha megfelelõ ajánlat érkezik érte. A téli transzferpiac megnyitásakor pedig közzétette a Chelsea, hogy Mata eladó 45 millióért. Bárki bejelentkezhetett érte, kivéve a United, mert a Vörös Ördögöknek még mindig csak Rooney cseréjével adták volna át Matát, aki viszont kijelentette, hogy õ csak a Unitedhez akar szerzõdni.
 
Ekkor már több ügynök, és Mata édesapja is azon dolgozott, hogy a United tegyen hivatalos ajánlatot, a Chelsea pedig vegye ki a megállapodásból a Unitedet hátrányosan érintõ részt, azaz a Mata-Rooney cserét. 
 
Woodward ekkor összehívta jogászait és pár nappal késõbb a Chelsea hivatalos ajánlatot kapott, a United hajlandó kifizetni a 45 millió eurót a megszabott három részletben. A kékek erre azt mondták, hajlandóak errõl tárgyalni, de csak személyesen, és ha mindkettõjük részére elõnyösen meg tudnak állapodni, nyélbe üthetik az üzletet.
 
Woodward viszont nem sétált bele a csapdába, és esélyt sem adott a Chelsea-nek, hogy szóba hozza a Rooney cserét, ehelyett elküldte írásos ajánlatát, melyben közölte, hogy hajlandó kifizetni a kért összeget a játékosért, de az õ részérõl nincs mirõl tárgyalni ezzel kapcsolatban. Innentõl az ügynökök, néhány ügyvéd, és Mata intézték a továbbiakat.
 
Igazából Mourinho volt, aki nagyon szerette volna a cserét és ameddig csak tudta húzta halasztotta rányomni a szerzõdésre a Chelsea bélyegzõét, de Abramovic utasította, hogy tegyen végre pontot az ügyre.
 
Nagyjából ez volt az oka, hogy már mindenki nyilatkozott Mata érkezésével kapcsolatban, csak a hivatalos megerõsítés váratott magára.
 
 
Mivel a napokban felröppent a hír, hogy Rooney hamarosan aláírja 4 évre szóló hosszabbítását az Old Traffordon, és Mourinhonak sem maradt ütõkártyája, így remélhetõleg pontot tehetünk a Rooney-Chelsea pletykákra is.
 
 


theguardian.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!