Peden szebb sírhelyet érdemelne

Tom Hartley, belfasti történész felhívást adott ki John Peden sírhelyének renoválására.


Peden volt az elsõ kapcsolat Írország és a Manchester United között.
 
Az 1893-ban a Newton Heathben debütáló trükkös szélsõ stílusa és honfitársa, George Best mozgása között sokan párhuzamot vontak. Besty-t gyakran nevezték Peden 19. századi reinkarnációjának. 
 
A helyi történész, Tom Hartley szerint az ír válogatott futballista megérdemelne egy sokkal szebb nyughelyet.
 
 
"Gyanítom, nagyon kevesen tudják, hogy a régmúlt milyen nagy sportolója nyugszik itt a belfasti temetõben. Ez egy privát sír és a család már rég nem él a városban."
 
"Azt szeretném elérni, hogy néhány helyi labdarúgó klub és a szurkolók közösen tegyék rendbe és a jövõben rendszeresen gondozzák John Peden sírját. "
 
A Manchester Unitednek nagy hagyományai vannak ír játékosok terén, több mint hatvan ír futballista húzhatta már magára a Vörös Ördögök impozáns mezét a történelem során. Közöttük olyan nagy nevekkel, mint Roy Keane, Denis Irwin, Norman Whiteside és George Best. De a United jelenlegi keretének is van belfasti születésû játékosa Jonny Evans személyében.
 
Peden egyik alapító tagja volt a Linfield FC-nek és három alkalommal nyerte meg csapatával az ír ligát. 30 éves volt, amikor aláírt a Newton Heath-nél, azonnali hatást gyakorolva csapatára. 1893 szeptember 2-án, a Burnley elleni 3-2-es gyõzelem során nyitótalálatával hozta lendületbe társait. A helyi újság a következõképpen írt róla: "Peden fantasztikus volt, lelkesedése magával ragadta az egész csapatot."
 
 
John Peden 1863. július 12-én született és hosszú pályafutását követõen édesség boltot vezetett, majd 1944 júliusában, 81 éves korában tért örök nyugalomra.
 

 


bbc.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!