Ryan Giggs története: 1991-tõl 1994-ig

Ryan Giggs egy szívós, 17 éves volt, amikor az Everton ellen, 1991. március 2-án, Denis Irwin cseréjeként debütált az elsõ csapatban.


Ez volt az elsõ alkalom, hogy a labdarúgás szélesebb világát láthatta a fenomén, de Giggs tehetségét már régóta megfigyelték a klubon belül, mivel a tartalékoknak focizott két évig.

 

Csak egyszer lépett pályára ezen kívül az 1990/91-es szezonban, de az emlékezetes volt, amikor két hónappal késõbb a Manchester City ellen elõször léphetett pályára kezdõként, és ekkor fel is jegyezték nevét, mint a gyõztes gól szerzõjét, habár nagy részt vett belõle Colin Hendry is, akin megpattant a játékszer.

 

 

11 nappal késõbb Giggs-t kihagyták a Kupagyõztesek Európa-kupája döntõjére nevezett keretébõl, de nagy hatása volt ennek az ezt követõ, 1991/92-es idényre, amikor rendszeresen beválasztották Lee Sharpe helyett a bal szélen. Egy hónappal azután, hogy debütált Wales színeiben is, kezébe vehette elsõ felnõtt trófeáját 1991 novemberében, amikor a Vörös Ördögök legyõzték a Red Star Belgrade csapatát az Európai Szuperkupa döntõjében.

 

 

A következõ áprilisban, Giggs készítette elõ Brian McClairnek a gyõzelmet érõ gólt a Ligakupa döntõben a Nottingham Forest ellen, és ekkor megszavazták a PFA Év Fiatal Játékosának. Közben folytatta a játékot az ifi csapatban is és õ vezette a híres "92-es osztályt" az Ifjúsági FA-kupa megnyeréséig, ám az elsõ csapatban ezt nem tapasztalhatta meg, amikor a Leeds túlszárnyalta õket.

 

Azonban Alex Ferguson befejezte a csapat összeállítását, amivel az angol futballt dominálta, és amiben Giggs lényeges szerepet töltött be, hogy a United bezsebelje a Premier League címet az 1992/93-as szezonban, 40 meccsen kezdve, és az elõs játékosként, aki megtarthatta a PFA Fiatal Játékos díját.

 

 

1993/94-ben Giggs elsõ európai kupaútja boldogtalanul végzõdött, amikor idegenben szerzett gólokkal kiestek a Galatasaray ellen, egy viharos törökországi meccs után, de a walesi folytatta diadalmenetét legsikeresebb szezonja felé a gólok tekintetében, miután 17 góllal segítette a Vörös Ördögök csapatát a duplázáshoz, ami lehetett volna triplázás is, de kikaptak az Aston Villatól a Ligakupa döntõjében.

 

Giggs áttörési éveit jellemezte kiszámíthatatlan, villámgyors futása és góljai, amelyek mind fontosak, mind látványosak voltak - ide sorolhatók a csodás, egyéni megoldások után találatai  a QPR és a Tottenham ellen. Kétszeres bajnok volt, mielõtt elérte 20. életévét, és még sokkal több volt kilátásban.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!