Játékosprofil: Victor Lindelöf

Victor Lindelöföt tavaly nyáron igazolta le a Manchester United a Benfica csapatától, és bár meglehetősen döcögősen indult a szezon számára, a 23 éves védő egyre inkább belerázódik a Premier League világába, ami mind magabiztosságán, mind teljesítményén meglátszik hónapról hónapra.


A nagy nyomás helyén kezelése már fiatalkorban megmutatkozott milyen könnyen megy a svéd védőnknek, Victor Lindelöfnek. 2015 júniusában az U21-es Európa-bajnokság fináléjában lehetett szemtanúja először ennek ország-világ, amikor is a tizenegyespárbajban csapata utolsó rúgójaként állt a büntetőponthoz Portugália ellen – ahol szerepelt egyébként ez időben klubszinten a Benfica csapatánál.

 

Svéd színekben Abdul Khalili a 11-es párbaj előző körében kihagyta a maga büntetőjét a prágai Eden Arénában, hogy aztán a másik oldalon Joao Mario 3-3-ra egyenlítse a gólok számát. Ez után következett az akkor 21 éves Lindelöf, aki, ha nem is angol, de skandináv hidegvérével magabiztosan juttatta Jose Sa kapujába a labdát. Mivel a következő rúgó, William Carvalho ismét hibázott, a svédek első említésre méltó nemzetközi tornagyőzelmüket ünnepelhették a történelem során.

 

21 évesen a torna csapatába is beválasztották a prágai utánpótlás EB-n

 

Lindelöföt igaz csak az utolsó pillanatokban hívták be a csapatba a torna előtt, de kimagasló teljesítményével végül helyet kapott még az UEFA által kiírt Torna Csapatában is. Minden bizonnyal ez is tovább lendítette karrierjét, hiszen szinte egyből felhívták a Benfica első csapatához az EB után a tartalékok közül, hogy immár a portugál első osztályban és a Bajnokok Ligájában szerezzen magának tapasztalatokat.

 

A türelem kulcsfontosságú volt a skandináv védő számára, aki már 16 éves korában bekerült akkori csapata, a Vasteras felnőttjei közé. Előbb hozzásegítette szülővárosának alakulatát a feljutáshoz, majd a Benfica hívására felelve 2012-ben a luzitán fővárosba igazolt. A lisszaboni sztárklub illetékesei már az U16-os és U17-es válogatottban felfigyeltek potenciáljára és meg is tették később a szükséges lépéseket a tinédzser játékjogának megszerzéséhez.

 

A Sporting elleni rangadón óriási bombagólt szerzett szabadrúgásból

 

Mivel még mindig csak 17 éves volt átigazolása évében, Lindelöfnek érthető módon várnia kellett arra, hogy a Benfica B-csapatából előrébb léphessen, ahol ettől függetlenül érett játékot mutatva nem kevesebb, mint 40 alkalommal lépett pályára a második vonalban jobb bekként szerepelve. Később aztán inkább a védelem közepén játszatták, ami arra engedett következtetni, hogy már igen korán komoly érettséget mutatott, hiszen élve a bizalommal, a hátsó alakzat tengelyében is meggyőző teljesítményt nyújtott, de védekező középpályásként is megállta a helyét, ha a szükség úgy kívánta.

 

2016-ban megbeszéléseket folytattak a Middlesbrough képviselőivel egy esetleges kölcsönszerződés kapcsán, ám a fiatal védő ehelyett végül megbecsült tagjává vált a Benfica védelmének, sikeresen megküzdve helyéért. Önbizalmat árasztva mondta el egy interjúban szándékát, miszerint nem fél felvenni a kesztyűt idősebb és tapasztaltabb kollégáival szemben, később pedig – bizonyítva, hogy szó sem volt vízprédikálásról - Európa egyik legígéretesebb fiatal védőjévé nőtte ki magát.

 

Gianluigi Buffont vígasztalja a pótselejtező végén - a svédek lesznek ott Oroszországban

 

Mi sem volt természetesebb, hogy a svédek felnőtt válogatottjába is behívást nyert időközben, sőt mi több, a 2016-os EB mindhárom csoportmeccsén játszott is. Első gólját a nagy válogatottban még ebben az évben, októberben meg is szerezte Bulgária ellen. Bár elsődleges fókusza a védekezésre irányult, többek közt egy Sporting Lisszabon elleni mérkőzésen is rendkívül fontos gólt ért el egy csodálatos szabadrúgásból, mellyel 1-1-re egyenlített a városi rivális ellen – Rui Patricio kapus legfőbb bánatára.

 

A trófea-gyűjtés már-már amolyan hobbijává vált a svéd bekknek, hiszen három portugál bajnoki cím, két portugál kupaelsőség, egy Ligakupa és egy Szuperkupa áll a neve mellett. És a már említett U21-es Európa-bajnoki címről se feledkezzünk meg ugyebár.

 

Lindelöf 22 éves volt, amikor Zlatan Ibrahimovic gyakorlatilag egy kialakulóban lévő vezérnek titulálta a svéd válogatottnál, a következőket mondva róla 2016 karácsonyán, fél évvel a Unitedbe szerződése előtt: „Egyre csak fejlődik és rengeteg felelőssége van most a válogatottnál.”

 

Univerzális védő, hiszen a szélen és középen, de akár a középpályán is megtalálja a helyét

 

Nem is lehet elmenni a svéd csapat kvalitásai mellett mostanság. A 2018-as Oroszországban megrendezésre kerülő Világbajnokság selejtezőkörében Franciaországot 2-1-re megverve a csoport élén is álltak egy ideig, és végül többek közt a hollandokat megelőzve a második helyen zártak, hogy aztán Olaszországot búcsúztatva a pótselejtezőben jussanak ki a nyári VB-re.

 

Lindelöf 2017. július 1-től a United játékosa hivatalosan, és egyre inkább adaptálódik az angol focihoz, minduntalan érettebb játékot mutatva a meccseken. Tavaly nyáron 4+1 évre írt alá Victor a Vörös Ördögökhöz. Jose Mourinho első nyári igazolása még 2016-ban szintén egy védő volt, Eric Bailly személyében. Ha szezon végére hasonlóan elégedettek leszünk majd a svéddel, mint az elefántcsontparti játékával, a portugál szakembernek meglehetősen kellemes gondjai lesznek a védelem összeállításánál a jövőben.

 

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Victor Lindelöf
Születési dátum: 1994. július 17.
Születési hely: Svédország, Vasteras
Poszt: Védő
Csatlakozás ideje: 2017. július 1.
Igazolás innen: Benfica
Nemzetiség: Svéd
Debütálás a Unitedben: 2017. augusztus 8. (vs. Real Madrid)
Pályára lépés: 23 alkalommal (2018.02.27.-i adat)


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Crystal Palace - Manchester United

Premier League 29. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!