Játékosprofil: Marcos Rojo

Ha van játékos, akinek a mentalitására egy csepp panasz se lehet, az például Marcos Rojo. Sok edző csak áhítozik arról, hogy olyan vehemensen és feltüzelt állapotban fussanak ki emberei a pályára, mint az argentin kivétel nélkül, akiről ráadásul ordít, hogy napról napra óriási megtiszteltetésként éli meg, hogy a Manchester United labdarúgójának vallhatja magát. Várjuk vissza a pályára.


Marcos Rojo legfőbb ismérve a jó értelemben vett agresszivitással párosuló kiválóság, amit az Old Trafford közönsége messzemenőkig kultivált a kezdetektől fogva, hiszen érkezése óta mára már a kedvencek egyikévé avanzsálódott az argentin védő kemény védekező és szerelési stílusával.

 

18-tól 21 éves koráig szerepelt az Estudiantesnél, ahol Libertadores-kupát is nyert

 

A dél-amerikaihoz köztudottan ugyanolyan közel állnak a fizikai kontaktok, mint a tetoválások. Combjaira a „Pride”, vagyis büszkeség, illetve a „Glory”, azaz dicsőség szavak vannak felpingálva, ezzel is tán egyfajta üzenetet küldve az ellenfél támadóinak, akik túlzott bátorsággal lépnek ellene pályára.

 

Rojo leginkább kimagasló szezonjának a Unitednél az első három idényében a 2016/17-es bizonyult, annak ellenére is, hogy öt héttel a szezon vége előtt térdszalag-sérülést szenvedett, így idő előtt muszáj volt neki kényszerpihenőre fognia magát. Az idény kezdetekor a hátsó alakzat belső tengelyének posztjai vártak betöltésre, Marcos pedig élt is a lehetőséggel, kulcsszerepet játszva a védelemben, mely a liga egyik legkeményebbjének számított.

 

A Szpartak Moszkvánál nem jöttek be a számításai, csak 8-szor lépett pályára

 

Kellő erőszakossággal az ütközéseknél és uralommal a levegőben, Rojo alappillérévé vált a Vörös Ördögöknek, mely Ligakupa végső győzelmet és Európa-liga sikert is magáénak tudhatott májusra. A 2017/18-as szezonban sajnálatos módon legfőbb energiáit egészsége és erőnléte visszaszerzésére fordítja, de mindenki meg lehet róla győződve, hogy a színfalak mögött teljes erőbedobással munkálkodik azon, hogy visszaszerezze helyét a védelemben.

 

Nem volt ez másképp, ami a sérüléseket illeti, a legelső szezonjában sem a Manchester Unitednél, hiszen több is hátráltatta a kibontakozásban – köztük egy vállficam a Manchester City elleni derbin -, amivel összesen csak 26 alkalommal jutott szóhoz a szezon során, bár egy gólt így is sikerült jegyeznie egy Cambridge United elleni FA-kupa mérkőzésen.

 

A portugál focihoz már könnyebben adaptálódott, két szezont húzott le a Sportingnál

 

A United sokoldalú védője a 2015/16-os idényét azzal is megfejelte, hogy büszkén képviselte hazáját az Egyesült Államokban rendezett Copa Americán, igaz a végkifejlet sajnos nem alakult számára a legfényesebben, miután egy csalódáskeltő büntetőpárbajban alul maradtak a címvédő chileiek ellen a fináléban. Gyakorlatilag a felek megismételték a 2015-ös döntő forgatókönyvét.

 

Egy ismételt és hasonló jellegű vállsérülés, valamint pár kisebb zúzódás Rojo második szezonját is nagyban akadályozták a Vörösöknél, de így is sikerült az előző évinél többször pályára lépnie, melyet ezúttal 28 ízben tett meg összesen, ráadásul első érmét is bezsebelte a Crystal Palace elleni FA-kupa diadallal a Wembley Stadionban.

 

Az argentinoknál 2011. február 9-én mutatkozott be Portugália ellen (2-1)

 

Rojo először akkor került a United célkeresztjébe, amikor a 2014-es Világbajnokságon csapata egyik legjobbja volt a tornán az argentinoknál, az Albicelestes hét meccséből hatot is lejátszva – egyedül a belgák elleni negyeddöntőt volt kénytelen eltiltás miatt kihagyni. Első gólját is a brazil VB-n jegyezte hazája szerelésében, méghozzá a Nigéria elleni gólgazdag, 3-2-es győzelem alkalmával; arról pedig mindenképpen említést kell tennünk, hogy a sportszakmai analízisek területén igen nagy presztízzsel bíró Castrol Index beválasztotta a torna legjobb csapatába – méghozzá átlag 9.5-ös osztályzattal (10-ből).

 

Argentína szövetségi kapitánya, Alessandro Sabella korábban egyébként már dolgozott együtt Rojóval az Estudiantesnél töltött idejük alatt, 2009-ben Libertadores-kupát nyerve és a Torneo Aperturát is elhódították az ezt követő idényben. Következő lépésként Európa, azon belül is a Szpartak Moszkva várt a hátvédre, habár meglehetősen döcögősre sikeredett a beilleszkedés és akklimatizálódás a fiatal játékos számára Oroszországban - Nemanja Vidic egykori klubjánál. Ennek ellenére a válogatottnál továbbra is számítottak rá, és az újbóli Copa Americán rendületlenül bizonyította képességeit a legmagasabb szinten.

 

Két döcögő szezon után 2016/17-ben a United legjobbjai közé tartozott

 

2012 nyarán aztán a Sportinghoz igazolt hozzávetőlegesen 3.5 millió font ellenében, majd miután sikerült alkalmazkodnia a portugál ligához, kiemelkedően teljesített a 2013/14-es futballszezonban, csapata egyik legjobbjaként a bajnokság második helyén végezve a Benfica mögött. Bár az argentin válogatottnál rendre a védelem baloldalán számítottak rá, a Sportingnál a védekező alakzat közepén kellett szerepelnie, illetve alkalmanként védőhármas tagjaként – ami később jó szolgálatot tett Louis van Gaal 3-5-2-es formációjában a Unitednél.

 

Rojo – akinek a vezetékneve spanyolul vöröset jelent – a negyedik argentin játékos, aki a Unitedhez szerződött Juan Sebastian Veron (aki szintén volt Estudiantes játékos is), Gabriel Heinze, valamint Carlos Tevez után.

 

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Marcos Rojo
Születési dátum: 1990. március 20.
Születési hely: Argentína, La Plata
Poszt: Védő
Csatlakozás ideje: 2014. augusztus 20.
Igazolás innen: Sporting Lisszabon
Nemzetiség: Argentin
Debütálás a Unitedben: 2014. szeptember 14. (vs. QPR)
Pályára lépés: 105 alkalommal (2018.03.02.-i adat)
Szerzett gólok száma: 2


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Crystal Palace - Manchester United

Premier League 29. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!