Játékosprofil: Paul Pogba

Gyakorlatilag nincs olyan hét a futballsajtóban, hogy ne cikkeznének Paul Pogbáról. Ha nem a remek teljesítménye a téma, és a csapatban betöltött fontos szerepe, akkor tán pont a másik véglet, a több oldalról is rendre megközelített és megindokolt formahanyatlásai. Egyelőre végeláthatatlan spirálnak tetszik helyenkénti formaingadozásainak okfejtése, de egy bizonyos: Pogbában ott van a világklasszis, és ha egyszer megrendíthetetlenül a felszínre tör, vele együtt a United is robbanhat.


Paul Pogbát nem kellett már bemutatni a Manchester United szurkolóinak, hiszen szakmáját a klubnál tanulta még azt megelőzően, hogy a Juventushoz igazolt volna, ahol aztán világklasszis középpályássá nőtte ki magát.

 

Folyton folyvást változó hajkölteményeivel, erős csontozatával és hosszú végtagjaival szinte vonzza a tekinteteket. De hát, egy labdarúgó-ikon elvégre azonnal felismerhető milliók számára világszerte, ő maga pedig kétségkívül képes kezelni szupersztár-státuszát. Amikor 2011 augusztusában csereként váltotta Paul Scholes-t, a United legendájának búcsúmeccsén, az ember úgy érezhette, mintha jelképesen tulajdonost cserélt volna az a bizonyos karmesteri pálca, ami aztán később gyakorlatilag be is következett – habár akkor még kevesen tudták volna elképzelni az utána következő forgatókönyvet.

 

Nyílt titok, hogy elsősorban menedzserével nem tudtak a felek megegyezni 2012-ben

 

A francia a Párizs vonzáskörzetéhez tartozó Lagny-sur-Marne-ban látta meg a napvilágot, és már iskolás fiúként felhívta magára a figyelmet a Le Havre-nál, hogy aztán a United le is csapjon a tinédzserre. Nem mindennapi „zsákmány” volt ez a United részéről, hiszen már igen korán láthatták már a hozzá nem értők is, hogy az ifjú Pogbában óriási potenciál lakozik.

 

Az U18-as csapat kulcsembereként és motorjaként 2011-ben Paul McGuinness irányítása alatt FA Ifjúsági-kupát nyert, annak ellenére is, hogy véleményes körülmények között kiállították a Liverpool elleni döntőn második sárga lappal, amiért egy 11-es rúgás elvégzése előtt a játékvezető megítélése szerint húzta az időt. A Chelsea ellen, az elődöntő első mérkőzésén a Stamford Bridge-en lenyűgöző teljesítményt nyújtott.

 

Pogbában a történtek után már a Juvéban is óriási bizonyítási vágy munkálkodott

 

A tartalékokhoz való felkerülése mi sem volt természetesebb ez után, igaz érdekesmód előbb került be az első csapat keretébe egy Crawley Town elleni FA-kupa találkozón, hogy aztán később a debütálására is sor kerüljön a Ligakupában a Leeds United ellen. Utána még két további alkalommal is pályára léphetett a sorozatban, de a bajnokságban is bemutatkozhatott 2012 januárjának végén a Stoke City ellen.

 

Akkorra már felröppentek a pletykák, miszerint a fiatal játékos visszautasítja a United szerződéshosszabbítási ajánlatát, hogy megkönnyítse átigazolását a Juventushoz. Bár később még három meccsen is szerepet kapott a Vörös Ördögöknél, köztük egy Európa-liga összecsapással Ander Herrera Athletic Bilbaója ellen, már senki számára nem volt meglepetés, amikor Sir Alex Ferguson júliusban megerősítette mindenki félelmét, hogy a francia Torinóba tart.

 

A 2016-os EB-n hosszabbításban maradtak alul Ronaldóékkal szemben (0-1)

 

Nagy döntés volt ez az akkor 19 éves játékos számára, talán a legnehezebb, amit eddigi élete során meg kellett hoznia. A United szemszögéből nézve mondhatni a rosszabb opció mellett tette le a voksát. 2016-ban a következőket vallotta be a nagy nyilvánosság előtt: „Nagyon hiányzik Manchester, mert ott töltöttem a tinédzser korom java részét, és rengeteg barátom van ott. Az egy más kultúra. Sokkal nyitottabbnak ismertem meg őket, mint a francia embereket. A családomnak tekintettem őket; úgy kezeltek engem, mintha a saját fiuk lennék.”

 

Miután aláírta négyéves szerződését új klubjával, Pogba nem vesztegette az időt, hogy bizonyítsa értékét a Serie A-ban, hozzásegítve a Bianconerit a bajnoki címhez, és mindemellett lőve pár látványos gólt is menetközben. Az elismerések sem maradtak el természetesen. Megnyerte a Golden Boy címet 2013-ban a legjobb 21 éven aluli játékosként Európában; U20-as Világbajnokságot nyert a franciákkal és a torna aranylabdáját is megkapta, mint a VB legjobbja – mindezt egyazon évben.

 

Voltak akik kétkedve fogadták, de a legtöbben messiásként várták vissza Manchesterbe

 

Didier Deschamps következésképpen nem sokat teketóriázott, és felhívta a felnőtt válogatottba, ahol a 2014-es VB-keretbe is beverekedte magát, sőt, Nigéria ellen gólt is szerzett, valamint a torna legjobb fiatal játékosa címét is bezsebelte. Hazai fronton további sikerek következtek a Juventusszal, a 2015/16-os szezonbéli Scudettóért járó aranyérem immár zsinórban a 4. volt a vitrinjében. Pályára lépett ezen kívül a 2015-ös Bajnokok Ligája döntőben is a Barcelona ellen, Berlinben – igaz 3-1 arányban a katalánok kerekedtek felül.

 

„Olyan középpályás akarok lenni, aki mindenhez ért, és mindezt a legmagasabb szinten” – fogalmazott. „Lőni, cselezni, gólt szerezni, védekezni.” Önbizalomban sosem szenvedve hiányt a sztárjátékos folyamatosan előre, vagy ha úgy tetszik, magasra tört, azzal a céllal, hogy a sportág elitjébe tartozzon. Nem titkolt célja az sem, hogy egy napon a magasba emelhesse a France Football Aranylabdáját.

 

Martiallal remekül megértik egymást a pályán mind a Unitednél, mind a válogatottban

 

A Juve edzője, Massimiliano Allegri Pogbát irányító-támadó középpályásként használta, amolyan kreatív szerepkörben a 2015/16-os szezonban, a 10-es mezt is megkapva, és a francia igyekezett még több felelősséget vállalni a támadásokban. Ennek tudatában kissé meglepő volt, amikor Deschamps inkább egy mélyebb pozícióban játszatta őt a 2016-os Európa-bajnokság fináléjában Portugália ellen – főleg látva mesteri megmozdulását, mellyel a németek elleni elődöntőben kiszolgálta csapattársát, Antoine Griezmannt.

 

Pogba az ezüstérem ellenére emelt fővel zárhatta az EB-t, hiszen a „Les Bleus” (ejtsd: lé blő) igen közel került a végső győzelemhez hazai földön, Paul pedig még számtalan sorsdöntő meccsen bizonyíthat a jövőben. A torna után aztán fantasztikus hírek örvendeztették meg az Old Trafford népét, hiszen Pogba bejelentette hőn áhított visszatérését az Álmok Színházába, hogy az említett jövőbeni sorsdöntő összecsapásokat a franciák szerelése mellett, a United vörösében vívja majd meg.

 

Egyszer túl kell lépnie az örök ígéreteken, az árcédulákon és az állandó kritikákon

 

Világrekordot jelentő összegért érkezett végül 2016 nyarán, és a középpályás-karmester első szezonjának minden pillanatát élvezte régi-új klubjánál az Old Traffordon. Pogba tekintélyt parancsoló energikussága ugyanolyan létfontosságúnak bizonyult, mint megkérdőjelezhetetlen tehetsége. A szezon folyamán tendenciózusan növekvő befolyással bírt a meccsek végkimenetelére. Mutatói nagy megbecsülést váltottak ki Mourinhóból, aki Pogbában a Vörösök majdani kapitányát látja: „Megvan benne a kellő karizma, az ambíció, a megfelelő mentalitás, és igazi profi” – mondta a mester. A földkerekség egyik legígéretesebb játékosa, Paul egyre csak jobb és jobb lesz az idő előrehaladtával, és minden egyes soron következő szezonban egyre nagyobb hatást gyakorolhat majd a csapatra.

 

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Paul Pogba
Születési dátum: 1993. március 15.
Születési hely: Franciaország, Lagny-Sur-Marne
Poszt: Középpályás
Csatlakozás ideje: 2016. augusztus 08. (ifistaként 2009-ben)
Igazolás innen: Juventus (ifistaként Le Havre)
Nemzetiség: Francia
Debütálás a Unitedben: 2011. szeptember 20. (vs. Leeds)
Pályára lépés: 83 alkalommal (2018.03.03.-i adat)
Szerzett gólok száma: 12


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Crystal Palace - Manchester United

Premier League 29. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!