Taktikai mágnestábla: Cristiano Ronaldo, velünk vagy ellenünk?!

Ha még nem unod a Cristiano Ronaldo körül kialakult kiemelt figyelmet és, hogy minden második cikk erről szól, akkor gyere, olvasd el ezt a cikket, mert kicsit mélyebben is belenézzünk Ronaldo érkezésébe! A felszínt már levakarta mindenki, de mi van alatta vagy mögötte?


 

Amióta Cristiano Ronaldot bejelentette a Manchester United, szinte mindenki elmondta a véleményét az igazolásról. Sok rekordot megdöntött már most, pedig még pályára sem lépett. Itt az ideje, hogy a vihar előtti csendet (hétvégén bemutatkozhat) kihasználva, kicsit mélyebbre ássuk magunkat a klublegenda visszaigazolása kapcsán. 

 

Cristiano Ronaldo, az ember

 

Bemutatnom Ronaldot még a legfiatalabb olvasóinknak sem kell, ebben teljesen biztos vagyok. Cristiano alapvetően sokat köszönhet a Manchester Unitednek és Sir Alex Fergusonnak. Annak idején a Sportingban pallérozódott, amíg egy szép nyári estén egy stadionavató mérkőzésen fel nem hívta magára a figyelmet, a többi pedig már történelem. Akinek van egy kis ideje, ajánlom a ,,bemutatkozó" mérkőzését Lisszabonban a United ellen. Te is kiszúrtad volna a srácot?

 

 

Érdekes dolog lenne eljátszani a gondolattal, mi történt volna Ronaldoval, ha a mérkőzés után szinte azonnal nem igazolja le a Manchester United. Vajon be tudott volna futni ekkora karriert? Mennyin múlik egy játékos sorsa?! Mára már szupersztár lett vagy még annál is nagyobb. Folyamatosan fejlesztette az évek során önmagát és 36 éves kora ide vagy oda, sok 20 éves is megirigyelné az erőnlétét és a biológiai életkorát. Ahogy Zlatan mondta: az életkor csak egy szám.. 

 

 

Evezzünk át gyorsan egy kicsit izgalmasabb vizekre. Nem hagy nyugodni a közgazdász énem.

 

Cristiano Ronaldo, a brand

 

Képzeljük el mi történik, ha Cristiano Ronaldo nem játékosként, hanem akár a stábba érkezett volna 36 évesen vissza Manchesterbe. Akkor is valószínűleg megkapta volna az őt illető szeretetet és figyelmet. Azonban szerencsére még játékosként élvezhetjük majd a jelenlétét. A Manchester United 15 millió euróért (+8 millió bónuszok teljesülése esetén) vásárolta meg a Juventustól, amit 5 év alatt évente 3 millió euróban fog törleszteni. Ha ez a pénzügyi konstrukció nem Ronaldo igazolása lenne, csak egy fiatal sztárnak mondott játékosé (lásd James 15 millióért érkezett 25 millióért távozott), egy ekkora klubnak, mint a Manchester United akkor is az évi 3 millió euró semmi, bagó. Nagyot bukni nem lehet ezen a szinten pénzügyileg egy ilyen megállapodással.

Ezzel szemben Ronaldoval nem csak egy játékost, hanem egy márkát is vett az angol klub. Itt most nem a mezeladásra gondolok, aminek a profit kb 90%-a az adidasnál csapódik le és csupán kb 10 % a Unitednél. Miért is? Mert az adidas éves szinten sok millió fontot fizet azért, hogy a United az ő mezében játszik. Így hiába néz ki jól, hogy alig 1 nap alatt 32,5 millió fontot költöttek a szurkolók Ronaldo 7-es mezére, ebből a valóságban kb 10-20%-ot lát a United.

Ezzel egyidejűleg viszont a klub már egy sokkal erősebb pozícióból indulva tud majd a szponzorokkal ezután tárgyalni, hiszen most már ismételten nem akármilyen játékosok hordják a Manchester United mezeket. Legyen szó régi vagy új szponzorokról. Ez egy olyan hatás, ami a jövőbeni szponzori megállapodásoknál fog jelentkezni és rendkívül nehezen mérhető. Azonban ha a dolgok mélyére akarunk látni, akkor ezt is figyelembe kell venni, amikor arról beszélünk, hogy megérte vagy nem?

 

 

Ehhez szorosan hozzákapcsolódik a mai világtól elválaszthatatlan sztori: a közösségi média! Cristiano Ronaldonak egyedül több követője van az Instagrammon például, mint az összes Premier League klubnak együttvéve. Persze lehet erre legyinteni, na és? A mai marketing világban azonban ez igenis számít. A klubok ugyanis már nem csak a mérkőzés napokon tudnak az emberek életében jelen lenni, amikor mutatja őket a tv. Ha nagyon aktív valaki, akkor minden nap el tudja nyerni az emberek figyelmét. Már rég nem az jelenti csak a marketinget, hogy milyen szponzor jelenik meg a mezen és a pálya mellett a táblán. A klub sokkal több emberhez tud eljutni a portugál játékoson keresztül. Tudom, hogy sokan támadják a Unitedet az efféle marketing stratégia miatt. Korábban Pogba köré szerettek volna építkezni, de a játékosok is elég aktívak a különböző felületeken. Tetszik, nem tetszik, azonban a klub az ilyen bevételeknek köszönhetően is teheti meg, hogy ezen a nyáron ismét a második legtöbbet költő egyesület legyen Angliában. Plusz ezeknek a sztároknak az irgalmatlan heti fizetését is ki kell gazdálkodni valahogyan. Nem hiszem, hogy a Barcelona (és most nem megbántva őket) útjára szeretné bármelyik szurkoló is a Unitedet lökni.

 

 

Én azt gondolom, hogy Manchesterben még a fogpiszkálót is elfogják adni Ronaldo arcával, de el tudom képzelni mennyi mindent fognak vásárolni a szurkolók a mérkőzésnapokon, csak azért mert Ronaldos kiadás. Gyerekek ezrei futkoshatnak ismét Manchester United mezben. Amitől pedig talán évek óta rettegett nagyon sok United szurkoló az véget ért. Én is attól féltem, hogy előbb vagy utóbb nem lesz vonzó az Old Traffordra igazolni a sztárjátékosok számára. Ezek a kétségek bennem szertefoszlani kezdtek az idéi nyár után. Woodward távozása után érkezett Ronaldo, Varane és Sancho, ami azt mutatja, hogy ismét vonzó lett a Manchester United. Vagy inkább, hogy helyesbítsek, még mindig vonzó! Lehet Solskjaert szidni vagy nem szeretni, de ehhez kellett az elmúlt évek biztos Bajnokok Ligája indulást érő helyezései a bajnokságban. A szintlépést pedig tudja mindenki.... most már illene is nyerni valamit!

100 szónak is egy a vége: Ronaldo már most rengeteg pénzt mozgatott meg a United körül, pedig még be sem mutatkozott régi/új klubjában. Rengeteg cikket írtak a Manchester Unitedről, minden híradásba bekerült és a világ felkapta a fejét a klubra. Ha úgy tetszik, egy elég komoly életjelet mutatott a nyáron Manchester vörös fele. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy ezt a hatást Ronaldo hány évig tudja majd kiváltani? Mikor jön el az a pont, amikor már az érdeklődés majd alábbhagy, eljön-e egyáltalán egy ekkora legenda esetén?! Ezt a pontot egy dologgal lehet a lehető legjobban kitolni: a pályán nyújtott teljesítménnyel és kupák megszerzésével. Szóval nyargaljunk is át a következő részre.

 

Cristiano Ronaldo, a játékos 

 

Az előző fejezetben taglalt események és eredmények a múltból élnek, abból táplálkoznak. Az látható, hogy a United szurkolók világszerte megőrülnek ezért az igazolásért. Azonban a futballban igazán a jelen számít és ami a pályán történik. Így Solskjaer sem tud a régmúltból sokáig táplálkozni. Ronaldo érkezésével megnőtt a nyomás a stábon és a csapaton is, kár szépíteni. A sikeréhes szurkolók száját gyakran hagyja el a mondat: idén bajnoknak kell lenni! Csak ne felejtsük el, hogy vannak riválisok is a bajnokságban.

 

 

Minek ide Szuperliga? Már van egy, úgy hívják Premier League..

 

Visszakanyarodva a csapathoz. minden éremnek két oldala van. Egész éves vita lesz, ezt előre jelzem, hogy ki nem szereti Ronaldot, ki szerint felesleges, ki az aki szerint mindenképp kellett és jó, hogy itt van. A táborok hangjai általában az eredmények tükrében fognak felerősödni. Szóval mint a Fantasy ligában, itt is minden a pályán fog eldőlni. 

 

 

Solskjaer amennyire örült a transzfernek, úgy ezzel párhuzamosan megnőttek a gondok a fejében. Ugyanis a képlet nem lett egyszerűbb, ha a csapat támadószekcióját nézzük. Ronaldo anno a balszélső poszton szerepelt, azonban az idő előrehaladtával és ahogy vesztett a sebességéből, átnevelték csatárnak. A Manchester Unitedre jellemző, hogy a bal oldalra lejt a csapat. Shaw annyival dominánsabban lép be a támadásokba Wan-Bissakahoz képest, hogy inkább azt az oldalt szokták használni. Az idei évben is megfigyelhető ez a stílus. Pedig a Leeds ellen még kiegyenlített volt az arány, azonban a legutolsó mérkőzésen, a Wolves ellen már teljesen eltolódott a csapat.

 

 

Miért is emelem ki ezt a példát? Juvés barátom mondta nekem, hogy idézzem a szavait: ,,Tegye be Solskjaer csatárnak és remek balszélső lesz belőle." Bevallom sok Juventus mérkőzést nem néztem az elmúlt egy évben, de állítása szerint sokszor okozott gondot a csapatjátékban, hogy Ronaldo folyamatosan kimozgott a  csatárposztról, akár a régi kedvenc helyére: a bal szélre.

Nem írnék le soha semmi olyat, aminek én magam utána nem jártam, így megnéztem négy Serie A mérkőzést random, amelyen Ronaldo pályára lépett. Mutatom a heatmap-eket.

 

 

Nekem elsőre inkább az tűnik fel, hogy rengeteg helyen megjelenik a pályán. Így remélem, hogy az amúgy is az egyik irányába lejtő csapat nem kap még egy kis nehezéket a bal oldalra. Én azt gondolom, hogy Ronaldot Solskjaer csatár poszton fogja használni. Remélhetőleg már a Newcastle ellen. Azonban ha a kezdőt látva azt látnám, hogy Cristiano a bal oldalon tűnik fel, csettintenék egy hatalmasat: Ez igen! Lássuk mi lesz ebből!

Véleményem szerint, amíg jönnek az eredmények, addig minden happy lesz a csapaton belül, kívül és körül. Az igazi teszt a keret számára az lesz, amikor becsúszik egy nem várt vereség vagy döntetlen. Előtörnek-e az egok az öltözőben? Lesz-e klikkesedés és harag? Ronaldo csapatjátékos lesz-e vagy már túl nőtt a klubon, hiszen önmaga szinte sikeresebb, mint az egész klub?! Sir Alex mondta mindig azt, hogy egy játékos sosem lehet hatalmasabb a klubjánál. Vajon ez az állítás most megállja-e még a helyét Ronaldo kapcsán is? Be tud-e állni Cristiano a sorba és igazi példaképként példát mutat-e a fiatalabb generációnak? Ezek a kérdések, amelyek engem igazán izgatnak és amelyekre egész évben árgus szemekkel nézve keresem a válaszokat.

Solskjaer alatt eddig az erős csapategység volt jellemző, legalábbis nem hagyta el az öltöző falait, ha nem így volt. Most viszont nagyon sok játékos várja a játékperceket. Örök igazság, hogy a győzelmet nem kell megmagyarázni. Amíg ezek a győzelmek érkeznek, addig nem is lesz gond. Viszont amikor kicsit megbillen a kispad vagy a mérleg, akkor érdekes lesz nézni, hogy mennyire tudja egyben tartani Ole a keretet. Számomra ez a szezon legnagyobb kérdése és az eredményeken kívül ezeket a gesztusokat fogom figyelni Solskjaer interjúi alkalmával is.

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Szombaton Manchester United - Newcastle! Eljön először az igazság pillanata: Velünk vagy ellenünk?! Jöhet a Ronaldo dupla vagy tripla ?! :) Egyáltalán mi az alapelvárás? Egy Ronaldo gól nélküli mérkőzés már csalódásnak számít?

Kezdjük el a táborok hangpróbáját! Írd meg a kommentszekcióban, hogy te örülsz-e Ronaldo érkezésének vagy sem?! Sikeres lehet vele a csapat vagy sem?

Egy biztos! A története folytatódik az Old Traffordon, ami már önmagában is egy remek sztori lesz...

 

források:

https://www.manutd.com/en/news/detail/Cristiano-Ronaldo-first-day-back-at-Man-Utd-7-September-2021

https://www.instagram.com/p/CTVX7h-KePq/

https://www.instagram.com/p/CTFlrD3qoQh/

https://www.facebook.com/ESPNFC/photos/a.403514944820/10159116662514821/

https://www.whoscored.com/Regions/252/Tournaments/2/England-Premier-League


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!