Az új mez titkai

Az Adidas rangidõs tervezõje, Inigo válaszolt egy pár kérdésre a Manchester United új mezét illetõen...


Hány ember vett részt a mez tervezésében, fejlesztésében és gyártásában?
Nem olyan sok. Úgy épûl fel a dolog, hogy én vagyok a tervezõ, de nekem is van egy felettesem, a munka részleteit pedig különbözõ csapatok között osztjuk el. Nyolc tervezõ, marketinges kollégák és egy termékmenedzser alkotja ezt a csapatot. Végûl pedig a fejlesztõk azok akik életre keltik a mezt. Természetesen a kommunikációs szakosztállyal is tartjuk a kapcsolatot, ugyanis õk a felelõsek azokért a videókért amiket már láthattunk, illetve a képekért, amik a nyomtatott sajtóban, plakátokon jelennek meg.

 

Miért ezt a klasszikus stílust választottad?
Volt egy pár ötletünk amiket házon belûl megvitattunk, majd eldöntöttük, hogy ezek közül melyik passzol legjobban ahhoz a történethez amit el akarunk mondani. Magabiztosak voltunk azt illetõen, hogy a két partner újra találkozik, ez egyértelmû célt adott, amivel jól lehetett dolgozni. Úgy éreztük, hogy az elsõ számú szerelésnek ennek a találkozásnak a megünneplését kellene visszaadnia, ezért természetesen vörösnek kell lennie, a v-nyak nagyon ikonikus és nagyon jól tükrözi, hogy milyen is egy Manchester United adidas mez, végezetül pedig ott van a jól ismert, három fehér csík is. Ez az ötlet jött ki abszolút gyõztesként a megbeszéléseink során. Most, amikor az elsõ szezonra kellett tervezni, nem volt olyan nehéz dolgunk, mert mind a két fél hosszú ideig várt, most pedig ezzel a mezzel ünnepelhetünk.

 

 

Milyen fajta piros színt használtatok?
'Real-red'-nek hívják az árnyalatot. Döntõ fontosságú volt, hogy jól használjuk a piros színt. A klubnak már egy archívuma van a mezekbõl, ezeken pedig mind nagyon hasonló pirosat láthatunk, így azt akartuk, hogy a jelenlegi szín megegyezzen azzal amirõl ma felismerik a Unitedet, de ahhoz is hasonló legyen amit régen csináltunk nekik. Szóval a legutóbbi mezeken, és az utolsó adidas szereléseken vizsgáltuk meg a színeket. Ezek között nincs olyan óriási különbség, így azt választottuk amelyik mind a két korszakra hasonlít. Ez egy egyéni szín a klub számára, ezért remélem, hogy szurkolók szeretni fogják.

 

Mik a tervek az idegenbeli mezt illetõen?
A szín itt nem olyan kötött mert az idegenbeli mez többet változik mint a hazai. Az idegenbeli mez egy olyan dolog ahol megpróbálhatunk valami újat alkotni, és általában fontos megbeszéléseket tartunk a klubbal ezzel kapcsolatban. Ilyenkor többet kisérletezünk. Példáúl az adidas a kilencvenes évek elején úgynevezett "marmite" stílusú mezeket csinált, amiket vagy imádtál vagy utáltál, mára viszont már egészen ikonikusak lettek ezek a szerelések. 

 

 

Árulj el egy pár titkot az új mezrõl...
A kék színû idegenbeli mez 1990 és 1992 között olyan kulcsfontosságú dolog volt amit be akartunk vonni a mez tervezésébe. A hazai mezen egy grafikus 'M' található a mez anyagába belenyomtatva, ami annak a szerelésnek állít emléket amit az Arsenal elleni 6-2-es gyõzelem vagy a Rumbelows Kupa döntõjében aratott siker miatt õriztünk meg az emlékezetünkben. Azt akartuk, hogy legyenek az új mezen olyan utalások amik a régi mezekre emlékeztetnek és amik megmutatják, hogy visszatekintettünk a múltba és újragondoltuk, újraértelmeztük a régi mezeket, hogy megkapjuk ezeknek a mai, modern változatát. Az 1982-es mez inspirálta az egész póló stílusát a v-nyakkal. A derék résznél kicsit visszafogottabbak voltunk, ami az 1990-es idegenbeli mezre utal, ez viszont külön részletességet ad a meznek amit a szurkolók észre fognak venni, lehet, hogy nem elsõ ránézésre, de a késõbbiekben meg fogják érteni az utalást.

 

 

Milyen technológiát használtok a mez gyártásánál?
Olyan anyagból készûl a mez eleje, ami lehetõvé teszi a póló szellõzését, hûti a játékosokot, ebbõl pedig az következik, hogy fokozza a teljesítményt meccs közben. Amit a szurkolók vehetnek az is egy jól megtervezett anyagból készûlt, de a játékosok adizerot fognak viselni. Az adidasnál ez jelenleg a legkönnyebb anyag, amit arra terveztek, hogy a játékos gyorsabban tudjon futni és gyorsabban tudjon játszani.

 

Van amiben különbözik a mez hátsó része?
Kitaláltunk egy új betûtípust (a neveknek és a számoknak), amit az 1982-es felszerés ihletett. A formája nagyon is kultikus, azt akartuk, hogy holisztikus, egységes kinézete legyen a meznek. Természetesen a Premier League-ben a United is a Premier League betûtípusát fogja viselni, mi ezt inkább az európai meccsekre szántuk. A klubbal együtt dolgoztunk és nagyon tetszett nekik az a csomag amivel elõrukkoltunk és az, hogy ilyen részletességgel tervezzük a mezeket. Tehát az új mez elsõsorban az 1982-es mezre hajaz, ezt gondoltuk újra, és ez a betûtípusra is vonatkozik. Ezeket használtuk, csak mindent átformáltunk, hogy modern legyen.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!