James W. Gibson: A férfi, aki megmentette a Unitedet

A Manchester United történetében számos legendás alak szerepel, James W. Gibson viszont a klub egyik névtelen hõsei közé tartozik.


1931 decemberében, amikor a klub az akkori, világméretû gazdasági válság következményeitõl szenvedett, a salfordi születésû üzletember 2000 fontot tett le az asztalra - ma ez nagyjából 118 000 ezer fontnak felel meg - azért, hogy kifizesse a United számláit, a játékosok fizetését és a karácsonyi pulykát.

 

A következõ 20 évben Gibson volt a United igazgatója. Ez idõ alatt õ nevezte ki Sir Matt Busby-t, és õ vásárolta meg a The Cliff-ként ismert edzõközpontot, amit 60 évig használt a csapat, mielõtt 2000-ben Carringtonba költöztek.

 

Elõrelátó gondolkozásának köszönhetõen megalapította az ország elsõ utánpótlás akadémiáját, ami többek között a Busby Babes és a 92-es korosztály formájában hozta meg a gyümölcsét.

 

"A Manchester United semmi lenne - nem az a Manchester United lenne, amit ma ismerünk - ha James Gibson nem segít nekik" - mondta Alan Embling, Gibson egyik távoli rokona a Sky Sports-nak.

 

 

"Óriási kockázatot vállalt, a felesége pedig végig kitartott mellette, amikor felvállalta ezt a rizikót és megmentett egy haldokló klubot a kihalástól."

 

Húsz éves igazgatósága alatt, Gibson további 40 000 fontot fektetett be a klubba - ma ez nagyjából 2,3 millió fontnak felel meg - és sikeresen kampányolt amellett, hogy a futballklubok állami támagotással tudják felújítani a stadionjaikat, amelyek a második világháború bombázásaiban szenvedtek komoly károkat.

 

"Amikor bombatalálat érte az Old Traffordot, együtt dolgozott a kormánnyal, és számos klubnak segített állami támogatást szerezni a stadionjaik újraépítésére" - mondja Sean Bones, a MUST tagja.

 

"Nem csak a United, hanem számos más Premier League klub is hálával tartozhat James W. Gibsonnak."

 

Wilf McGuinness, a United egykori játékosa, edzõje és menedzsere a következõket mondta Gibsonról: "Nagyszerû ember volt. Nem álltunk szoros kapcsolatban a vezetõséggel, de Mr Gibson zseniális fickó volt."

 

"Élveztük a társaságát, õ pedig mindig gondolt ránk, mi pedig tisztában voltunk vele, hogy remek igazgatónk van. Kitûnõ vezér volt."

 

 

Gibson élete 1951-ben ért véget, egy évvel azelõtt, hogy több mint 40 szûk esztendõ után, Busby bajnokságot nyert a csapatával.

 

A legendás menedzser további négy bajnoki címet szerzett a Uniteddel, de a klub elsõ európai kupáját is az õ vezérletével szerezték meg a Vörös Ördögök, 1968-ban.

 

Gibson emléke és öröksége a Unitedben él tovább.


skysports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!