Tényleg a United a legbalszerencsésebb csapat?

José Mourinho az Arsenal elleni 1-1-es döntetlent követõen a "Premier League legbalszerencsésebb csapata" címmel illette a Manchester Unitedet, de vajon a statisztikák alátámasztják állítását?


Úgy tûnt, hogy Juan Mata második félidõben szerzett gólja jól megérdemelt gyõzelmet ér majd a Manchester Unitednek szombat délután az Old Traffordon, az Arsenal egyetlen kapura tartó próbálkozásából Olivier Giroud azonban ki tudott egyenlíteni a 89. percben, döntetlenre mentve ezzel a rangadót.

 

Keserû pirula volt ez a javából a Vörös Ördögök számára, akik hosszú periódusokra uralták a játékot, amelyet követõen Mourinho csapata balszerencséjét okolta.

 

"Nagyon boldog vagyok a csapat miatt, de jelen pillanatban magunkat tartom a legbalszerencsésebb csapatnak a Premier League-ben, mert ez a realitás" - kezdte a Sky Sportsnak.

 

"Ha kielemezzük az elmúlt három meccsünket, akkor pontosan erre az eredményre juthatunk. A Stoke ellen 5 vagy 6-0-ra kellett volna nyernünk, és döntetlen lett. A Burnley ellen úgyszintén hasonló arányban kellett volna gyõznünk, de pontosztozkodás lett a vége. Ma pedig 2 vagy 3-0-ra nyerhettünk volna, de csak folytatódott a sorminta."

 

Tehát Mourinhonak igaza van? Vagy csak kifogásokat keres? A kulcsmomentumoktól a kapufákig, nézzük meg a bizonyítékokat...

 

BÍRÓI DÖNTÉSEK

 

Mourinho ritkán tesz lakatot a szájára, amikor a játékvezetõi döntések csapatát sújtják, ebben a szezonban pedig bõséggel akadtak gyújtópontok erre. A szeptemberi, Manchester City elleni városi derbin rögtön két döntés is kihozta sodrából a United menedzserét.

 

Elõször Claudio Bravo becsúszása Wayne Rooneyval szemben, majd a Nicolas Otamendi könyökén megpattanó labda Antonio Valencia beadását követõen. Mourinho kritizálta Mark Clattenburg játékvezetõt a büntetõk elmaradása miatt. A korábbi játékvezetõ, Dermot Gallagher egyetértett Mourinhoval a Bravo-incidenssel kapcsolatban, Otamendi esetében azonban jól döntött, hogy nem fújt a sípjába.

 

 

A United következõ, Watford elleni bajnokiján azt követõen kapták be elsõ góljukat, hogy Anthony Martialt gyakorlatilag felöklelve választotta el a labdától Miguel Britos. Mourinho "botrányosnak" nevezte, hogy az esetnél továbbot intett a bíró, míg a Sky Sports szakértõje, Gary Neville szerint a Watford védõje "az emberrel együtt rúgta el a labdát".

 

Clattenburg ismételten kivívta Mourinho haragját, amikor a múlt hónapban lejátszott Burnley elleni bajnokin nem ítélt büntetõt azért, hogy Jon Flanagan a földre vitte Matteo Darmiant. Mourinho az esetet követõ reakciójáért egy mérkõzéses eltiltást kapott, azonban a visszajátszások megmutatták, hogy a két játékos közötti kontaktus csak minimális volt.

 

Az Arsenal ellen aztán újabb véleményes szituációban nem ítéltek tizenegyest a Unitednek, amikor Nacho Monreal a tizenhatoson belül a kezével feltartva akadályozta meg Antonio Valencia továbbhaladását, aki aztán ezt követõen elesett. Mourinho szóban nem véleményezte Andre Marriner ítéletét, de akár másként is dönthetett volna ebben az esetben a tapasztalt sípmester.

 

 

Míg a Manchester City, a Tottenham, az Arsenal és a Liverpool számára is négy büntetõt ítéltek már meg a szezonban, addig a Unitednek mindösszesen egyet. De bármennyire is lennének sorolhatóak naphosszat azok az ítéletek, amik Mourinho szerint csapatát sújtották, ezek közül egyik se volt olyan, amelyrõl egyértelmûen megállapítható, hogy rossz döntés született. Másrészrõl viszont az egyetlen megítélt büntetõ elég kevésnek tûnik a többi nagycsapat statisztikájához képest.

 

A SÉRÜLÉSEK SZÁMÍTANAK?

 

Ahol kétség kívül nagyon balszerencsés a United, az a sérülések. A védelem hiányzói miatt Mourinhonak egy teljesen összeszokatlan védelmet kellett pályára küldenie szombaton az Arsenal ellen, és ez már nem az elsõ alkalom volt a szezonban, hogy szûk variációs lehetõségek álltak csak rendelkezésére.

 

 

A PhysioRoom.com oldal tényszerû kimutatásai szerint a Manchester Unitednél történt a második legtöbb sérülés a szezonban, szám szerint 27. Csak a kiesés ellen harcoló Sunderlandnél történt több, összesen 30.

 

AZ ELLENFELEK HÕSIESEN VÉDÕ KAPUSAI?

 

A Manchester United 11.6 százalékos lövés/gól rátája az ötödik legalacsonyabb a Premier League-ben. Ez részben a pocsék befejezéseknek tulajdonítható, de emellett annak is, hogy számos alkalommal az életük formájában védõ kapusokkal találták magukat szemben.

 

 

A Stoke City portása, Lee Grant nyolc lövést hárított az Old Traffordon 1-1-re végzõdõ találkozón, míg Tom Heaton teljesítménye a 0-0-s döntetlen alkalmával még ennél is jobb volt. A 30 éves, korábbi United nevelés összesen 11 védést mutatott be, köztük egy olyat is, amelyet Peter Schmeichel "a Premier League történetének egyik legjobbjaként" aposztrofált.

 

BALSZERENCSE VAGY GYENGE HELYZETKIHASZNÁLÁS?

 

Eddig a szezonban az ellenfelek kapusai összesen 49 védést mutattak be a Manchester Uniteddel szemben, ami sokkal nagyobb szám, mint a Premier League-átlagnak számító 34 védés. Nyilván ez nem csak a balszerencse kérdése, de egyértelmûen szerepet játszhat benne.

 

KAPUFÁK

 

A futball az apró részletek játéka, annál pedig kevés zavaróbb dolog van, mint amikor látod, amint a csapatod lövése a kapufáról pattan ki. A United eddig összesen öt alkalommal találta el a kapufát a bajnokságban - ebbõl két-két alkalommal a már többször említett Stoke és Burnley elleni mérkõzéseken.

 

Hívhatjuk ezt balszerencsének, de ez semmi a Bournemouth adatához képest, akiket összesen 13 alkalommal akadályozott meg a kapufa a gólszerzésben. Tények alapján a Unitednél hat Premier League csapat is többször találta el a kapufát eddig.

 

KÉSEI GÓLOK?

 

Giroud szombati egyenlítése már a negyedik alkalom volt ebben a szezonban, hogy a Vörös Ördögök a 80. percben vagy azt követõen kaptak gólt a bajnokságban, amellyel bõven a 2.5-ös Premier League átlag felett vannak.

 

Ebbõl kettõ a szeptemberi, Watford elleni 3-1-es vereség alkalmával történt, de a Stoke is a hajrában tudott pontot menteni Joe Allen révén. Ha ehhez még hozzáadjuk Giroud egyenlítõgólját, akkor a United öt pontot elszórakozott ahhoz képest, mintha ki tudtak volna tartani a hármas sípszóig. Azonban míg Mourinho ezt balszerencsének nevezi, addig igazából ez az elkényelmesedés kérdését veti inkább fel.

 

 

Tehát míg a bizonyítékok azt mutatják, hogy a Unitedre tényleg nem kacsintgat mostanság túl gyakran Fortuna istennõ, különösen a sérülések és az ellenfelek kapusainak hõsies teljesítménye kapcsán, addig azért azt is megállapíthatjuk, hogy más szempontok is szerepet játszanak ebben.

 

Mourinho reményei szerint a következõ hetekben majd minden a helyére kerül, de nem csak a United az egyetlen csapat, amely mellõl elpártolt a szerencse, a dolgok maguk javára fordításához pedig többre van szükség, mint hogy a szerencse újra melléjük szegõdjön.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!