Andreas Pereira: most vagy soha!

A Manchester United brazil tehetsége a Leicester ellen játszotta le pályafutása első teljes meccsét a United játékosaként és máris remek teljesítménnyel rukkolt elő a Valenciától visszatérő középpályás. Adam Bate, a Sky Sports szakértője fejtette ki álláspontját a sokoldalú fiatalról.


Habár a Leicester elleni első bajnokin Luke Shaw aratta le leginkább a babérokat a meccs embere címmel, megszerezve élete első felnőtt gólját, Jose Mourinho nem tudta nem megemlíteni a United tehetségét a mérkőzést követő nyilatkozatában.

 

"Nem akarlak úgy itt hagyni, hogy ne tegyek említést Andreas Pereiráról" - mondta Mourinho a Sky Sports riporterének a meccs után. "A Valenciában jobb szélsőként használták, bár az egész szezont a padon töltötte. Majd erről a padról visszatérve az Old Traffordra a hatos poszton lejátszott egy fenomenális meccset."

 

Kétségkívül Pereira kiválóan teljesített a Leicester ellen. Annak ellenére, hogy a sokkal inkább előretolt posztokhoz van szokva, a védekezőjátéka mindenkit ámulatba ejtett. Mindezt úgy, hogy első ízben játszott végig 90 percet a United szerelésében - debütálása 2014-ben volt az MK Dons elleni kupameccsen. Pénteken a Rókák ellen öt klasszikus labdaszerzése volt, valamint 11 olyan alkalom, amikor egy elvesztett labdát egyből visszahalászott csapatának - mindkét mutató tekintetében a legjobb volt a pályán. Egyedül Juan Mata mozgása fedett le nagyobb területet az Old Trafford gyepéből.

 

Ezzel együtt is Pereira passzjátéka volt, ami új dimenziót hozott a Unitednek. Jó volt nézni, ahogy megvalósította a labdatartó pozíció sajátságos értelmezését. Hajlandó és képes is volt egyben arra, hogy mind a rizikósabb, mind az egyszerűbb passzokat megjátssza. Ő volt az egyetlen olyan játékos, aki mind a 10 társát a kezdőből ellátta legalább egy passzal a meccs során. Valljuk meg, elég nehéz elképzelni, hogy Marouane Fellaini vagy Scott McTominay mindezt ilyen nemes egyszerűséggel kivitelezze.

 

A dolognak egyébként van egy háttér története is. Mourinho utalása arra vonatkozóan, hogy Pereira a kispadra kényszerült tavalyi kölcsönjátéka során a Valenciánál egy jól irányzott jobb egyenes volt a tőle megszokott módon. Célzás arra, hogy a United menedzserének sosem volt elsődleges célja elengedni a brazilt az Old Traffordról.

 

A Valenciával magabiztosan jutottak be a BL-be csupán 3 ponttal lemaradva a Real mögött

 

Amikor Pereira úgy határozott, megpróbálja Spanyolországban, Mourinho eképpen vélekedett a kölcsönszerződésről: "Ez egy személyes döntés volt, amivel nem értek egyet; egy döntés, ami őszintén szólva, nem a legjobb számára; egy döntés, ami csalódást kelt bennem. Megvan benne a potenciál, hogy harcoljon egy posztért, a lehetőségekért és azért, hogy egy Manchester United játékos legyen. Döntését kétfeléképpen lehet értelmezni. Egyrészt érthető, hogy minden hétvégén játszani akar, hiszen még fiatal, de másfelől az is kiderült ezzel, hogy a fiatalsága végett még nem áll készen arra, hogy harcoljon valamiért, amihez nehezen fér hozzá. Márpedig a Manchester United középpályáján nehéz játszani. De övé volt a végső döntés és én kinyitottam számára a kaput. Hosszútávú szerződése van, szóval nem egy nagy tragédia, de tény, hogy a döntése kissé elkeserít."

 

Persze az éremnek két oldala is van. Pereira 12 meccsen kezdett tavaly a La Ligában és 11 másikon volt érintett. A Valencia nagyra értékelte a közreműködését, és amellett, hogy kivette a részét a csapat Bajnokok Ligájába való kvalifikálásából, Marcelino mellett rengeteget fejlődött. Pereira elmondása szerint a spanyol edző elképesztő odafigyelése a legapróbb részletekre is mély benyomást tett rá és egyáltalán nem érzi úgy, hogy elpocsékolt volna egy szezont a karrierjéből.

 

Ez volt a legnagyobb félelme arra az esetre is, ha maradt volna Manchesterben. A 2015/16-os szezon egészét a tartalékok között töltötte 19-20 évesen, és nem sok esélyt látott arra, hogy Louis van Gaal irányítása alatt esélye lesz beverekednie magát a felnőttek közé. "Bíztam a menedzserben, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy akartam" - magyarázta később Pereira. És ez volt, ami végül arra ösztökélte, hogy a következő idényre kölcsönbe aláírjon a Granadához.

 

Igaz újdonsült csapatával végül nem tudták elkerülni a kiesést a legfelső spanyol ligából, a Granadában tanult meg igazán nyomás alatt játszani, amivel aztán ki is érdemelte a Valencia hívószavát. Jelenleg 22 éves és készen áll arra, hogy meglépje a következő fokokat azon a bizonyos ranglétrán, emellett pedig nem fél kinyilatkoztatni azt sem, hogy szeretné tudni mi vár rá a jövőben. Vajon Mourinho hajlandó lesz rendszeres szerepet biztosítani az ifjú titánnak az első csapatban?

 

Persze ha meg is teszi, biztosan nem jótékonyságból fogja. Ugyan Mourinho forrongott a nyári átigazolási szezonban mutatott viszonylatos inaktivitás miatt, végül ez hozta meg számára az igazi lehetőséget, hogy újból megbizonyosodjon Pereira kvalitásairól. Az AC Milan elleni felkészülési meccsen látott produkciója elég volt ahhoz, hogy meggyőzze, számíthat rá a Leicester ellen. Bár Nemanja Matic hamarosan visszatér, Pereirának ez a kis idő elég volt arra, hogy elnyerje menedzsere bizalmát.

 

Rendkívül érett és magabiztos játékot láthattunk Pereirától a pénteki bajnokin

 

Senkit sem lepne meg, ha a kis brazil addig is újabb remek teljesítményekkel örvendeztetné meg a portugál szakembert. Annak idején egyébként maga Sir Alex Ferguson járt közben, hogy az akkor 15 éves játékost az Old Traffordra hozzák. Ander Herrera pedig egyszer úgy fogalmazott róla, hogy később majd "egy nagyon fontos játékos válik belőle hosszú évekre". Pereirának tehát, aki a 2015-ös U20-as Világbajnokság döntőjében is gólt szerzett, már régóta nagy jövőt jósoltak a hozzáértők.

 

Paul McGuinness, a United korábbi utánpótlás edzője szintén fényes jövőképet predesztinált Pereirának. "Egyike azon játékosoknak, akiken már fiatal korban látni, hogy nagy játékos válhat belőlük" - mondta McGuinness a Sky Sports-nak. "Megvan benne a hit és az ego ahhoz, hogy egy kiváló játékos legyen, de ami ennél is fontosabb, a tehetség. A futósebessége is adott hozzá. De meg kell tanulnia hogyan illeszkedjen a csapatba és legyen csapatjátékos. A feladat számára most az, hogy mindezt összegyúrja és elérje, hogy hasznos tagja legyen a csapatnak. Néha a kivételes tehetséggel bíró fiatal játékosok folyton bizonygatni akarják, hogy mennyire is jók valójában, de játékmesterként épp az az egyik felelősséged, hogy a társaidat hozd játékba. Biztos vagyok benn, hogy előbb-utóbb meg fogja mindezt tanulni és 25-26 éves korára egy top játékos válik majd belőle."

 

Bár Pereirán korábban a türelmetlenség jeleit lehetett látni, melyet a felnőtt csapatban való szereplés iránt érzett ambíciói váltottak ki belőle, jelenleg úgy tűnik, végre rendezte a sorokat értékrendjében. A fordulatok még mindig benne vannak a levegőben, de elmondható ez érettségéről is, melyet többek közt a döntéshozatalaiban vélhetünk felfedezni. Mostanra eljutott arra a pontra, hogy a csapata egészének jó játékát tartja szem előtt. Tán Mourinho nem kapta meg nyáron azt, amit akart, de ki tudja, lehet, hogy egész végig ott volt a szeme előtt.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Brighton & Hove Albion - Manchester United

Premier League 2. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!