Statisztika: De Gea vs Henderson

David de Gea formája szezonok óta mélyrepülést mutat. De mi történik akkor, ha egy kölcsönben remek szezont produkáló fiatal saját nevelést kap a nyakába? Döntsenek a statisztikák!


Dean Henderson nemrég új, hat évre szóló szerződést írt alá a Manchester Uniteddel, amely értelmében legalább 2025 nyaráig a klub kötelékében marad, amely további egy évre szóló opcióval rendelkezik a saját nevelésű játékos kapcsán.

 

Az angol kapuvédő hosszabbítása minden hosszútávú jövőjével kapcsolatos kérdést megválaszolt, azt követően, hogy több olyan pletyka is szárnyra kelt, hogy távozhat az Old Traffordról. Henderson nemrég fejezte be ötödik kölcsönidőszakát, így nem volt meglepő, hogy felmerült vele kapcsolatban annak lehetősége, hogy valahol máshol, állandó jelleggel számíthasson játéklehetőségre.

 

Végül azonban a maradás mellett döntött, olyannyira, hogy új szerződése aláírásakor posztolt Instagram posztjában még a "Take me home" című szurkolói dalból is idézett. Előre tekintve nagy csata várható közte és David de Gea között azt illetően, hogy ő vagy a spanyol portás lesz a Vörös Ördögök első számú kapusa a következő idényben.

 

Ezt a versenyhelyzetet megelőzően hasonlítsuk össze a két kapuvédő 2019/20-as Premier League szezonban produkált statisztikáit.

 

Kapott gól nélküli mérkőzések

David de Gea: 13

Dean Henderson: 13

 

Kapusok teljesítményének elemzésekor az egyik legjobb mérőszám a kapott gólok nélküli mérkőzéseké, ebben a tekintetben azonban egyik játékos se tudta felülmúlni a másikat.

 

Csak Nick Pope és Ederson rendelkezett több kapott gól nélküli mérkőzéssel az angol első osztályban De Gea-hoz és Hendersonhoz képest, így a 13 alkalommal bekapott gól nélkül megúszott bajnoki tiszteletet parancsoló számnak látszik. A Vörös Ördögök és a Pengések erős védelmi teljesítményt nyújtottak az előző szezonban és mindkét csapat erősen épített a jó alapokon nyugvó hátsó alakzatára.

 

Henderson két mérkőzéssel kevesebbszer állt a sheffieldiek kapujában, mint spanyol poszttársa, arról nem is beszélve, hogy egy frissen feljutó együttesben ért el ugyanolyan statisztikát, mint De Gea, de az első összevetésben így is döntetlen született kettejük között.

 

Passzok

David de Gea: 786

Dean Henderson: 934

 

A hátulról való építkezésnek kulcsfontosságú szerepe van Ole Gunnar Solskjaer taktikájában, amelynek az egyik legfontosabb momentuma Harry Maguire múlt nyári megvásárlása volt. A norvég menedzser kedveli a technikás játékosokat, akik jól bánnak a labdával, ez alól pedig a kapusok sem kivételek.

 

A passzjáték tekintetében Henderson egyértelműen jobbnak bizonyult leendő vetélytársánál, de ha mélyebben beleássuk magunkat a statisztikai adatokba, akkor láthatóvá válik, hogy a 23 éves játékosnak is van még hova fejlődnie.

 

Az ő 36.8 százalékos passz sikerességi mutatója jelentősen rosszabb, mint De Gea-é (74.4%). Tulajdonképpen az angol kapusnak volt a legrosszabb mutatója ebben a tekintetben a több, mint 20 Premier League mérkőzésen védett kapusok között a nemrég zárult idényben.

 

Védések

David de Gea: 96

Dean Henderson: 97

 

Csakúgy, mint a kapott gólok nélküli mérkőzések esetében, gyakorlatilag itt sincsen különbség a két játékos között.

 

Ahogy az már fentebb említésre került, mindkét klub biztos alapokon nyugvó védekezésre építkezett, amely folyományaként távol tudták tartani az ellenfél játékosait kapujuktól. Nyolc másik kapus tudott több védést bemutatni a vizsgált páros tagjainál, amely statisztika kihangsúlyozza, hogy időnként mennyire kevés dolguk akadt.

 

A Sheffield United kapuját mérkőzésenként 11.3 lövés találta el átlagban, míg a Unitedét 10.3. Figyelembe véve kapott gól nélküli statisztikájukat, kijelenthetjük, hogy amikor szükség mutatkozott rá, akkor mindketten megbízhatóan tették dolgukat.

 

 

Lehúzott magas labdák

David de Gea: 10

Dean Henderson: 20

 

Lehúzott magas labdák tekintetében Henderson egyértelműen jobbnak bizonyult a levegőben. Kétszer annyit produkált, mint De Gea, aki az egész Premier League-ben a legrosszabb mutatóval rendelkezik ebben a statisztikai elemben (a több, mint 15 Premier League mérkőzésen pályára lépő játékosok között).

 

A játék ezen területe mindig a spanyol kapus gyenge pontja volt és bár a korai angliai időszaka óta egyértelműen fejlődött ebben a tekintetben, továbbra is sötét foltként kell számon tartani képességeit illetően.

 

Ha csak magukat a számokat vizsgáljuk, ez a terület egyértelműen olyan, amelyben Henderson nevet szerezhet magának.

 

Öklözések

David de Gea: 9

Dean Henderson: 16

 

A fentiek alátámasztásaként nem érhet minket meglepetésként, hogy Henderson bizonyult jobbnak az öklözések sorában is.

 

A 16 viszonyítva a kilenchez egyértelművé teszi a helyzetet - a klub akadémiájának neveltje egyértelműen erősebb a levegőben. Csak öt kapus tudott magasabb számot produkálni Hendersonnál az előző szezonban, aki minden kétséget kizáróan letette a névjegyét első Premier League szezonjában.

 

Vezető szerepet vállalt a Sheffield United előző idényében, a két utolsó statisztikai adat pedig jól hangsúlyozza, hogy milyen magabiztossággal rendelkezik már ennyire fiatal korban is.

 

Statisztikai adatok tekintetében horribilis különbség nem mutatkozik a két játékos között, de a fejlődés lehetősége okán nem lenne meglepő, ha Ole Gunnar Solskjaer a következő szezonban Henderson mellett tenné le a voksát.

 

Az adatok többsége a Premier League hivatalos oldalán található statisztikákból származik.


UtdReport

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!