Ha Pogba pár centivel alacsonyabb lenne

"A 2018-as világbajnok olyan játékstílussal rendelkezik, amely akkor nyerne értelmet, ha néhány centiméterrel alacsonyabb lenne. Egy 179 centis Pogbától kevésbé várnák el az edzők, hogy közreműködjön a pontrúgásoknál vagy besegítsen a védekezésbe, mint annál a 191 centis játékosnál, aki csak igen ritkán villantja meg a lelkesedését vagy képességeit ezeken a területeken. A francia az egyik legtehetségesebb, mégis az egyik legkönnyebben zavarba hozható játékos a Premier League-ben. Vagy legalábbis eléggé középszerű ebben a tekintetben..."


Emlékeztek még a bejelentő videóra? Amelyikből kiderült Paul Pogba hazatérése?

 

Ahelyett, hogy a megszokott "játékos a stadionban" utat járta volna, Pogba Manchester Unitedbe való visszatérését egy menő, adidas által készített videóban jelentették be, amelyben feltűnt a grime előadó, Stormzy is. Megdöbbentő volt. Heteken át tartó pletykák, spekulációk és szóbeszédek után a Unitednek sikerült; a játékos, aki nem igazán jött ki Sir Alex Fergusonnal a lehető legkevésbé fergusoni módon került bejelentésre.

 

2016 augusztusát írtuk, amikor Pogba újra hivatalosan a Manchester United játékosának volt tekinthető (amellyel egyébként akkoriban a világ legdrágább futballistája címet is birtokolta), a francia játékossal kapcsolatos elvárás pedig az volt, hogy vele az élen egy újabb bajnoki címekkel teli korszak veszi majd kezdetét. Azonban pár héttel Pogba ötödik Unitedes szezonjának kezdetét követően a Crystal Palace középpályás párosa, James McCarthy és James McArthur, illetve a Brightonos Steven Alzate és Adam Lallana is lejátszotta a pályáról.

 

Mi köze ennek az érkezését négy éve bejelentő videóhoz? Egyrészt, jó dolog visszaemlékezni a szép időkre, Pogba visszatérésének bejelentése pedig az egyik legkülönlegesebb pillanatok közé tartozik a United elmúlt időszakából. Másodszor, ha 2016 óta nem láttátok még ezt a videót, akkor most itt van rá a lehetőség.

 

 

Látjátok, hogy Pogba és Stormzy soha nincsenek egy helyiségben? Feltűnik, hogy soha nem kerülnek interakcióba? Szóval, ha azt mondjuk, hogy Pogba még a legjobb napjain is elszigeteltebb a Unitednél, mint azt mi valóban felismerjük, akkor már érthető, hogy milyen témát akarunk ma megvitatni?

 

A 2020/2021-es szezon két lejátszott bajnokiját követően kijelenthető, hogy Paul Pogba messze van legjobb teljesítményétől, amelyre nagyban rányomja a bélyegét pozitív koronavírus tesztje és a megcsonkított felkészülési szezon hatása.

 

"A felkészülési szezon nagy részét betegsége miatt kihagyta" - mondta Ole Gunnar Solskjaer a Brighton elleni győzelmet követően.

 

"Nem játszott hazája válogatottjában vagy a Villa elleni barátságos meccsen se. A kétszer 65 perc, amit eddig a pályán töltött, segíteni fogja és egyre jobb és jobb lesz."

 

Különös válasz volt egy olyan különös játékos kapcsán, aki ötödik szezonját kezdi meg egy szintén különös klubnál. A United menedzsere miért jelöl a kezdőcsapatba egy olyan játékost, aki nyilvánvalóan nincsen megfelelő erőnléti állapotban, különösen annak fényében, hogy az új igazolás, Donny van de Beek ott toporog az ajtóban? Miért kezelik a Unitednél a szezon első meccseit felkészülési szezonként, ahelyett, hogy a kieső időt megváltoztatott edzésmódszerek alkalmazásával pótolnák? És 2020-ban mi lehet a plafon Paul Pogbának a Manchester United játékosaként?

 

 

Pogba ugyanabba a csapdába esett, mint a Ferguson utáni éra összes nagy értékű igazolása; arra számított tőlük mindenki, hogy képesek lesznek korábbi tapasztalataik részbeni felhasználásával olyan ravaszságot, zsenialitást és szervezettséget hozni, mint korábbi klubjuknál. A korai időszakban konkrétan abban reménykedtek a Unitednél, hogy Pogba képes lesz pontosan ugyanazt hozni, mint a Juventus középpályáján, de inkább úgy tűnt, hogy a csapat csak ahhoz tudott asszisztálni, hogy folyamatosan megismételhesse trükkjeit.

 

Egy friss példával élve, James Rodriguez a koronaékszere az újjáalakult Evertonnak, de mindez azért vált lehetővé, mert Carlo Ancelotti körülvette őt labdaszerzésben és a labda cipelésében jeleskedő játékosokkal Allan és Abdoulaye Doucoure személyében. A Manchester United megvásárolta a - négyszeres olasz bajnok, N'Golo Kante mellett tandemben később a világbajnoki döntőben gólt szerző - Pogbát és az alábbi partnereket biztosította számára a középpályán: Andreas Pereira, Marouane Fellaini, Scott McTominay, Ander Herrera, Fred és Nemanja Matic. Míg az Everton egyértelmű lépéseket tett annak érdekében, hogy Rodriguez a korábban már megismert Rodriguez lehessen, addig a Unitednél inkább az látszik, hogy "Pogba+1 valami" gondolkodás uralkodik a csapat egyik legfontosabb egységében.

 

A United problémája azzal, hogy engedte "Pogbát Pogbának lenni" nem csak abból fakadt, hogy megszerzésével korábbi átigazolási politikájának teljességgel ellentmondott, hanem hogy a francia játékos a Premier League élcsapatainak egyik legmegosztóbb stílusú középpályásává vált.

 

Kézzelfogható disszonancia figyelhető meg Pogba egyértelmű fizikális képességeit és a játék preferenciáját tekintve. 191 cm magas, mégis fantasztikusan kezeli a labdát, balettos lépéseinek köszönhetően pedig pár lépésből hatalmas területet képes bejátszani, tehát a francia játékos úgy tűnik, hogy képes mindenre, amelyet egy modern középpályástól elvárhatunk. A Premier League egyik legjobban passzoló játékosa, játékintelligenciájának köszönhetően pedig a körömpasszoktól a világraszóló átadásokig mindenre képes. Pogbának számos fizikális mérőszám alapján hétről-hétre magas fordulatszámú, energiával teli teljesítményeivel dominálnia kellene a Premier League mérkőzéseit...

 

Az egyetlen, mindig is jelenlévő probléma a franciával, hogy a mérkőzéseket az egyénieskedő megvillanásai színteréül használja fel.

 

Pogba olyan labdakezelési és passzolási tehetséggel rendelkezik, amelyek birtokában a top csapatok és azok menedzserei számára nélkülözhetetlen, nyomást tűrő, visszavont középpályásnak kellene lennie, de emellett olyan zavarbaejtő megoldásai is vannak, amelyek alkalmatlanná teszik a feladatára. A korábbi Le Havre nevelés erős, de ezt egy kissé túlzottan élvezi a közelharcokban, a fizikális párharcok túlzott mennyiségű felvállalása szűk területeken pedig azt eredményezik, hogy gyakran nem szabadul időben a labdától.

 

Bár taktikai tudásának köszönhetően képes az egész pályát bejátszani és nem fél belemenni a szerelésekbe se, túl gyakran követ el könnyelmű szabálytalanságokat és van egy veszélyes szokása is, amely során átlépi a labdát és a csípőjével tartja távol az ellenfelet (ez okozta a kiállítását is 2019-ben a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő odavágóján és két szezonnal ezelőtt majdnem ezzel okozott súlyos sérülést Dele Allinak is). Ralph Hasenhüttl Southamptonja az előző idényben folyamatosan kettőzött erővel, nyomás alatt tartva nagy hatékonysággal játszott a francia játékossal szemben, amikor ő mélyebbre húzódva próbálta segíteni a United labdakihozatalát, ezt a leckét pedig idén felmondta a Crystal Palace és a Brighton is. Pogba az előtte történő párharcokra reagál, nem pedig proaktívan cselekszik a rá nyomást helyező ellenféllel szemben.

 

A 2018-as világbajnok olyan játékstílussal rendelkezik, amely akkor nyerne értelmet, ha néhány centiméterrel alacsonyabb lenne. Egy 179 centis Pogbától kevésbé várnák el az edzők, hogy közreműködjön a pontrúgásoknál vagy besegítsen a védekezésbe, mint annál a 191 centis játékosnál, aki csak igen ritkán villantja meg a lelkesedését vagy képességeit ezeken a területeken. A francia az egyik legtehetségesebb, mégis az egyik legkönnyebben zavarba hozható játékos a Premier League-ben. Vagy legalábbis eléggé középszerű ebben a tekintetben...

 

Paul Pogba minden mérkőzést úgy játszik, mintha egy lelátón ülő lánynak akarna imponálni

 

(Ez teljesen különbözik az angol középső középpályások szokásos problémájától, akik minden egyes mérkőzésen úgy játszanak, mintha a lelátóról egy apafigura nézné őket.)

 

Pogba, a United 6-os mezét viselve, úgy tűnik, hogy tisztában van ezzel és bár a hozzá közelállók szerint 8-as pozícióban, 4-3-3-as felállásnál a középpálya baloldalán játszva érzi a legjobban magát, gyakran 10-es pozícióban várják a tündöklését. Talán túl nagyok az elvárások vele szemben megfelelő középpályás partnerek hiányában, de egy decembertől márciusig tartó időszak a 2018/19-es szezonban bizonyította, hogy ha boldog és intenzív futballt játszik, akkor felül tud kerekedni ezeken a problémákon és a liga egyik legjobb játékosa tud lenni. Fenntartható volt a "hagyjuk Pogbát Pogbának lenni"... egészen Herrera sérüléséig, amellyel Solskjaer 4-3-3-as formációjából kivált a labdacipelő, majd egy válogatott szünet során felerősödő, Real Madriddal kapcsolatos pletykával Pogba a saját intenzitásából is visszavett.

 

(Ez a harmadik ügy a gall játékos kapcsán, vagy legalábbis körül; hangos kinyilatkoztatás, hogy a lehető legjobbat akarják Pogbának, közben pedig mindenki számára egyértelmű, hogy ez csak nagy ritkán volt elmondható a Unitedről.)

 

Sajnálatos, hogy az az ember, akit ilyen nagy felhajtás és robaj közepette szereztek meg és mutattak be, valószínűleg soha nem lesz az a játékos, akiben a Manchester United szurkolók reménykedtek. Pogba nem valószínű, hogy Premier League bajnoki címet, vagy Bajnok Ligája trófeát tud nyerni a Uniteddel és hacsak nem produkál egy újabb kivételes tornát válogatott szinten, újabb Aranylabda-jelölésre sem kell számítania.

 

Hazájában, Franciaországban úgy tartják számon, mint "jó játékos egy rossz csapatban", de mint (179 centis) csapattársa, Bruno Fernandes megmutatta, a United képes kezelni egy, a megszokottól eltérő játékstílusú középpályást, amíg a fizikalitás mellett a kreatív ambíciók is hasonló mértékben jelennek meg. Bizarr dolog ezt az ötödik szezonjába lépve mondani, de az kijelenthető, hogy nem tekinthető az elveszett költségek csapdájának az, hogy Pogba még nem tudta megcsillantani igazi tudását Angliában. Ha több ideje lesz megfelelő erőnléti állapotba kerülni (és potenciálisan jobb partnert kap a középpályán), akkor még lehet módja rá, hogy ez sikerüljön számára.

 

A 2020/21-es szezon már az ötödik évadja a "Paul Pogba show kiszabadítása" című sorozatnak - azt pedig csak az idő döntheti el, hogy ez egy Trónok Harca-szerű keszekuszaságban, vagy pedig a Maffiózók- és a Reklámőrültek-féle élvezhetőbb verzióban fog végződni.


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!