Ismerd meg: Edinson Cavani

A 21. század egyik legkíméletlenebb gólvágója Európában és a világon, olyan gólhatékonyságú játékos pedig kevés létezik, mint az uruguayi Edinson Cavani.


A hazája észak-nyugati részében, Saltoban felnőtt Cavani felnőtt karriere nagyon ígéretesen indult, miután a 2007-es dél-amerikai U20-as kontinensbajnokságon hét gólt szerzett a Brazília és Argentína mögött harmadik helyen végzett Uruguay színeiben.

 

Nem meglepő módon ezzel kivívta számos európai klub figyelmét, akik közül legelsőként az olasz Palermo tudott lecsapni a kegyeire. A szicíliai gárda színeiben eltöltött három szezonja során rohamos lépésekben tudott fejlődni, így 2010 nyarán a Napolihoz igazolt.

 

Igazán Campania tartományban, a Stadio San Paoloban vált a futball egyik legfélelmetesebb csatárává.

 

Az El Matador becenevű játékos 138 mérkőzésen 104 gólt jegyzett a nápolyiaknál, köztük a 2011/12-es, ősi rivális Juventus elleni győztes Olasz Kupa finálé első találatát. Az angol futballt kedvelők is jól emlékezhetnek rá, amikor abban a szezonban az ő duplájával győzte le akkori csapata 2-1-re a Manchester City-t, de a legjobb 16 között a Chelsea hálóját is bevette a 3-1-es sikerük alkalmával.

 

Hosszú, jövőjével kapcsolatos találgatásokat követően Edinson végül a Paris Saint-Germainhez igazolt, az érte kifizetett átigazolási össze pedig akkoriban a futball történetének hatodik legdrágább transzferét jelentette (64 millió euró).

 

Könnyedén kijelenthető, hogy a váltása sikeres volt. Cavani a párizsiak történetének legeredményesebb játékosaként, 301 mérkőzésen szerzett 200 góllal távozott a francia fővárosból. Az elhódított trófeák tekintetében sem üres kézzel állt tovább: hat Ligue 1 bajnoki cím, négy Francia Kupa, 5 Ligakupa és 4 Szuperkupa sikert ért el 6 év alatt.

 

 

Válogatott szinten is hasonló sikereket élhetett át Cavani. 2008-ban góllal debütált Uruguay színeiben Kolumbia ellen, 50. találatát pedig tavaly novemberben egy Argentína elleni 2-2-es döntetlen alkalmával szerezte Tel-Avivban. Ez ő lett mindössze a második játékos (a szintén Saltoból származó Luis Suarez után), akinek sikerült elérnie a válogatottban ezt a mérföldkövet.

 

Hathatós közreműködésével Uruguay negyedik lett a 2010-es világbajnokságon, sorozatban 3 vb-n tudott gólt szerezni és tagja volt a 2011-ben rekordszámú, 15. Copa America elsőségét begyűjtő válogatottnak is.

 

Cavani 2020 nyarán szerződése lejártával ingyen távozhatott a Paris Saint-Germaintől, majd október 5-én a Manchester United hivatalosan is bejelentette, hogy egy plusz egy éves szerződés keretében megállapodott a játékos leigazolásáról.

 

A csatár a klub történetének harmadik uruguayi játékosa Diego Forlan és Guillermo Varela után.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!