Tinédzser L'amour

2019 kezdete óta nem kevesebb, mint 19 olyan játékost igazolt a Manchester United, akik életkora 15 és 18 év között van és ide tartozik az idei átigazolási időszak utolsó napján szerződtetett Pellistri és Diallo is.


Facundo Pellistri 10 millió fontért az Atletico Penaroltól és Amad Diallo 19 millió fontért az Atalantatól: két 18 éves, az átigazolási időszak utolsó napján bezsákolt játékossal bizonyította a Manchester United, hogy a fiatalokba vetett hitük továbbra sem csorbult.

 

A klub világszerte híres akadémiája 1937 óta minden egyes meccsnapi - több mint 4000 - keretbe adott játékost, emellett pedig a világ legkiválóbb tehetségeinek úti céljává is vált. Az új hullám tagjai olyan klubokat utasítottak vissza az utóbbi időben a United kedvéért, mint a Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain, Juventus, Monaco, Liverpool, Manchester City, Chelsea és Arsenal.

 

2016-ig, Nicky Butt akadémiai vezetői kinevezéséig kell visszamennünk az időben a stratégia kezdőpontjához, amelyhez az a felismerés vezetett a United részéről, hogy a pénzügyileg gyengébbnek tartott kluboktól már egyre nehezebb A-listás játékosokat szerződtetni, mivel nincsenek már rákényszerülve - kiváló példája ennek a Borussia Dortmund kitartó visszautasítása a United próbálkozásainál az általuk 120 millió fontra taksált Jadon Sanchoért.

 

18 évesen Pellistri és Diallo egyelőre még kívülállónak tekinthetőek. A rajtuk kívül 2019 év eleje óta szerződtetett 17 játékos közül, akik azóta a United akadémiáján pallérozódnak, egy kivétellel mindegyikük 16 éves. Amikor Ed Woodward 2019 augusztusában 4.5 millió fontot utalt át a Monaco számára Hannibal Mejbriért, a Manchester United ügyvezető alelnöke az új átigazolási politika arcát szerződtette. Az Arsenal, a Liverpool és a Barcelona által csábított 16 éves Hannibal gyorsan át is került az U18-as csapattól (13 mérkőzés, 1 gól, 3 gólpassz) a tartalékokhoz (10 meccs, 2 gól, 6 gólpassz).

 

Hannibal Mejbri

 

Mint minden junior korú játékos esetében, a klub célja a középpályással nem más, mint hogy Ole Gunnar Solskjaer keretének tagja legyen, mint az Mason Greenwoodnak és Brandon Williamsnek sikerült - és persze ezzel együtt egy bajnokcsapatnak is. Februárban Butt így nyilatkozott: "Remélhetőleg két-három éven belül megítélhetik az én és a felnőtt csapat számára játékosokat fejlesztő kollégáim munkáját, amikor harcban leszünk a bajnoki címekért. Ha reális esélyed van az aranyérem megszerzésére és a saját akadémiádról kerülnek ki a játékosaid, tudhatod, hogy hihetetlen munkát végeztél."

 

Megelégedéssel töltheti el a Unitedet, hogy egy nem kívánatos trend is megfordult. Sir Alex Ferguson 2013-as menedzserként történt visszavonulása a felnőtt csapat lejtmenetét indította el, amely visszatükröződött a klub utánpótlásában is, ahol az egykori saját nevelésű védő, Phil Neville fia, Harvey átigazolt a Manchester City akadémiájára, amely utat hét évvel ezelőtt aztán Charlie McNeill is követett.

 

Azóta Neville és McNeill is visszatért a Unitedhez. Utóbbi nem érkezett olcsón, de a klub ezzel is mutatta abbeli szándékát, hogy hajlandóak befektetni a jövőbe. A hihetetlenül gólérzékeny támadó 650 ezer fontba került, de ez az összeg egészen 1 millió fontig is emelkedhet. Nem túlzás azt állítani, hogy McNeill igencsak kapós portéka volt a piacon, ugyanis a Manchester City korosztályos csapataiban több mint 600 gólt jegyzett.

 

McNeill jó példája annak, hogy a United miként kutat tehetségek után az Egyesült Királyság határain belül. A 15 éves Omari Forson 2019 júliusában 80 ezer fontos kompenzációs összeg ellenében érkezett a Tottenham Hotspurtől. A védőként játszó Logan Pye és a nyúlánk csatár, Joe Hugill a Sunderlandtől érkezett májusban, utóbbi 300 ezer font ellenében, csalódást okozva ezzel a kegyeiért küzdő Arsenal és Tottenham számára.

 

Joe Hugill

 

A szigetországon kívüli érkezők közül Dillon Hoogewerf kb. 100 ezer fontért az Ajaxtól érkezett 2019 júliusában, ahol 15 évesen már az U19-esek között játszott. Ugyanezen a nyáron honfitársa, a védelemben bevethető Bjorn Hardley 189 ezer font ellenében igazolt Manchesterbe Bredaból. Őket követte az állítólag a Liverpool, Chelsea, City, Internazionale és Borussia Dortmund által is körbeudvarolt szlovák középpályás, Martin Svidersky. Svidersky 130 ezer fontba került, csakúgy, mint a spanyol csatár, Mateo Mejia, aki a Real Zaragozaból a Real Madridot és az Arsenalt visszautasítva igazolt a Vörös Ördögökhöz. A francia támadó, Noam Emeran 80 ezer fontot kóstált, pont mint a kapus, Johan Guadagno, aki hírek szerint az Internek és az Anderlechtnek mondott nemet a Unitedért.

 

Ebben az évben Radek Vitek megszerzése a Sigma Olomouctól azt jelentette, hogy újabb kapussal bővült az érkezők sora. Júniusban a Barcelona szerződésajánlatát visszautasító Marc Jurado érkezett 400 ezer fontért, amellyel 16 év után ő lett az első játékos, akit Gerard Pique után szerződtetett a United a katalán klubtól. Juradohoz csatlakozott az Atletico Madridtól 80 ezer font ellenében a szélsőként bevethető Alejandro Garnacho, míg a Real Madridtól ingyen sikerült megszerezni a szélső védőt, Álvaro Fernández Carrerast.

 

Ahogy Jurado, úgy Carreras esetén is az mutatja döntése súlyát, hogy milyen áradozva nyilatkozott spanyol csapatáról, amelytől távozott. "Meghoztam a döntést, hogy elhagyom ezt a nagyszerű klubot - szeretnék köszönetet mondani minden csapattársamnak és az edzői stáb tagjainak a Real Madridnál, hogy jobb emberré és futballistává tettek" - mondta.

 

A hónap elején a középhátvéd, Willy Kambwala azt követően hagyta el a Sochaux csapatát, hogy a United 3.5 millió fontot fizetett a francia U17-es válogatott csapatkapitányáért, míg a 15 évesen a Tromso profijai között bemutatkozó norvég középpályás, Isak Hansen-Aarøen szeptemberben váltott országot és költözött Manchesterbe.

 

A fentebb felsoroltak, Pellistrit és Diallot nem számítva, minimum 11 millió fontos invesztálást jelentenek, amely egy Unitedhez hasonló világszerte ismert klub számára aprópénz. A klub sikere a korosztályos átigazolási piacon három tényezőnek tudható be: az akadémia legendás híre, amely olyan játékosokat adott a futballnak, mint George Best, Ryan Giggs és Marcus Rashford; a képzés, a létesítmények és hogy bizonyítottan van út a felnőtt csapatba, miután az 1952/53-as Busby Bébik után Ole Gunnar Solskjaer a tavalyi szezonban adott lehetőséget a legtöbb saját nevelésű játékosnak, szám szerint nyolcnak; pénzügyileg erős szerződésajánlatok.

 

Alacsony a rizikó a United számára. Vegyük példaként Rashfordot, aki körülbelül 100 millió fontot ér és nem került semmibe. Ha az utóbbi majdnem két évben szerződtetett 19 játékos közül senki sem tudja túlszárnyalni őt, illetve Greenwood, Williams és társaik sem, a United akkor is pénzénél lesz valószínűleg annak köszönhetően, hogy a karrierüket máshol folytatókat értékesíti.

 

Számításokat és a United történetét alapul véve legalább egyikük, de akár többen is meghatározó tagjai lehetnek a klub felnőtt csapatának. Okos játékospolitikának tűnik ez Woodwardtól és a United futball agytrösztjeitől.


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!