Taktikai Mágnestábla: Manchester United 6-2 Leeds United

Kedves Olvasó! Örülök, hogy újra itt vagy. Gyere, nézzük meg közösen, mi okozhatta a Leeds United vesztét az Old Traffordon. Ha van bármilyen véleményed vagy kérdésed, akkor használd ezúttal is nyugodtan a kommentszekciót!


Talán a szurkolók is már hónapokkal előre feljegyezték, hogy mikor is találkozik újra a Manchester United a Leeds Uniteddel. A vendégek kispadján egy bizonyos Bielsa foglal helyet. Nem titkolom, hogy Bielsa pályafutását és taktikai finomságait jómagam is kedvelem. Nem kisebb neveket, mint Guardiola vagy Pochettino is megihletett az elmúlt években a többnyire rendkívül hatékony letámadásával. Bielsaban valamiért szimpatikus a meg nem értett zseni sztori is. Ha a Manchester United vs Bielsa történelmet akarom felidézni, akkor élénken él bennem egy találkozás. Mégpedig még a Ferguson irányította United oda-vissza kikapott a Bielsa-féle Bilbaotól egy Európa-liga párharcban. Akkoriban az is nagy szó volt, ha Fergusont egyszer egy évben legyőzte valaki. Nemhogy kétszer egymás után.

 

Még mielőtt belekezdenénk, szeretnék neked három előző elemzést ajánlani:

 

1. Következő ellenfél a Ligakupában az Everton lesz. Mivel idén a bajnokságban nem is olyan régen találkozott egymással a két csapat, így a mérkőzés felvezetéseként akár fel is lehet eleveníteni mi történt november elején.

Taktikai Mágnestábla: Everton - Manchester United 1-3

2. A legutóbbi cikk utolsó fejezetében kivételesen olvashattatok egy kis elemzést a Leed Unitedről. Ha esetleg lemaradtál volna, akkor kukkants bele!

Taktikai Mágnestábla: Sheffield United - Manchester United 2-3

3. A társadalmi felelősségvállalásról szóló felhívásom pedig még mindig él. "Legyél te a környezeted Marcus Rashfordja" fejezetet szintén egy előző elemzés végén olvashatod!

Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Manchester City 0-0

 

Most pedig lássunk neki a mérkőzés elemzésnek, mert nem szeretném rabolni a drága idődet! Nézzük meg közösen, mi vezethetett a fölényes hazai győzelemhez. Fun fact: a Manchester United 3 gólt szerzett 20 perc alatt a Leeds United ellen. Pontosan annyit, mint az előző hat hazai bajnoki mérkőzésen összesen ebben a szezonban. Tegyük fel a két csapatot a mágnestáblára, hogy láthassuk, mi csúszott félre a vendég oldalon.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-1-4-1

 

 

Ha jól megnézzük a két csapat felállását, akkor gondolhatjuk, hogy a 4-2-3-1 és a 4-1-4-1 milyen szépen egymásra illeszkedik papíron. Ezzel nagyon nem is lövünk mellé a dolgoknak taktikai szempontból. Azonban itt jön képbe a megvalósítás és a tartalom, amivel megtöltjük a játékrendszereket. A Bielsa-féle Leedsről érdemes tudni, hogy nagyon hasonló játékfelfogást alkalmaz, mint a Guardiola-féle City tette, amikor lehengerelték a Premier League-et. Sok szakértő a City visszaesését abban is látja, hogy a 4-1-4-1-t (4-3-3 kinek hogy tetszik) felváltotta erre az évre többnyire a 4-2-3-1 Manchester kék felén.

 

A Leeds United az év elején leigazolta Rodrigot a Valenciatól csatár posztra. Tavaly jó szezont futott, úgy nézett ki teljesen bele is illik a csapatba. Azonban Bamford megmutatta, hogy érdemes rá is építeni. Így Rodrigo a csatár posztról visszaszorult a középpályára. Korábbi cikkekben már én is írtam, hogy a négy védős rendszereket legkönnyebben a szélső védő és a belső védő között lehet megbontani. Ezt szereti Bielsa is alkalmazni. Az ellenfél két szélső hátvédjét kihúzza a saját szélsőjével és az így keletkezett területre tör be a két támadó középpályás. Ennek a rendszernek az előnye támadásban, ha nem lép vissza a két védekező középpályás, hogy a támadóharmadban létszámfölény keletkezik. A gond a labdavesztésnél kezdődik, ekkor ugyanis (a labdarúgás az ellentétek játéka) védekezésben emberhátrányba kerül a csapat a középpályán.

 

 

Így a pálya közepén előfordulhat, hogy felborul a csapat egyensúlya. A Pep-féle City ezt az egyensúlyt nem engedte szinte sosem felborítani. Általában csak az egyik támadó középpályás támadta a védelmet a másik pedig hátrébb maradt. Rendkívül fegyelmezett játékosok alkották azt a csapatot. Azonban az utóbbi időszakokban Pep azt érezhette, hogy nincs meg a csapatában az egyensúly, plusz ki is ismerték már a játékát, ezért is válthatott a 4-2-3-1-re. Nem tudjuk... Bielsa azonban még nem adta fel a 4-1-4-1-t. Az talán már jól látszik, hogy ebben a rendszerben Phillipsnek óriási szerepe van a védelem előtt.

 

Erre az alaptaktikai elképzelésre vendég oldalról mutatok két tipikus példát. A következő képen azt láthatjuk, hogy a bal oldalon Shaw kilép a szélsőre, Klich pedig már rögtön lép be a belső védő és a szélső védő közötti területre. Fred azonban nagyon fegyelmezetten visszazár vele. Az alsó képen direkt egy jobb oldali példát hoztam. Ugyanis az ellentétes oldalon is működik a sztori. AWB kénytelen kilépni a szélsőre, aki labdával érkezik. A Leeds azonban rögtön támadja a belső védő és szélső védő közötti megnyúlt üres területet. Ezúttal McTominay-nek kell visszazárnia. Itt emelném meg Ole előtt a kalapom, mert valószínűleg ezért maradt ki ezúttal Pogba a kezdőből és ezért nem játszott egy percet sem. Valószínűleg az ő védekező munkája kevés lett volna arra, hogy mind a két oldalt megakadályozza az MU a Leeds betöréseket. A foci miről is szól? Területnyerésről leginkább. Ha van területed, tudsz focizni, ha nincs, akkor nem. Ezért van, hogy sok gyengébb csapat azt választja, hogy inkább visszahúzódik, így nehezíti az ellenfelek dolgát. A Leedsnek esze ágában sem volt visszahúzódni, még 4-0-nál sem adták fel az alapelképzelésüket!

 

 

De akkor mégis mi nem stimmelt, ha látszólag azért ez a vendég taktika nagyon is működik? Itt jön képbe a tartalom és a játékosminőség!

 

A gólok története

 

A Leedsről még annyit érdemes tudni és elnézést, hogy ennyit írok róluk, de szerintem könnyebb átlátni mi történt ezután, ha kicsit megértjük, hogy Bielsa elképzelése inkább az emberfogás felé hajlik, mintsem a területvédekezés felé.

 

McTominay 2. perc 1-0

 

Az első gól bármennyire is furcsán hangzik a második percben, de egy kinyílt Leeds ellen, egy kontrából érkezett. A jobb oldalon építette a támadását a vendég csapat. Bekarikáztam felül Phillipset, aki egy személyként kellene, hogy a védelem előtt még ütköző fal legyen, ehelyett épp elfutja a területet a felpassz elől. Köszönhetően az ő mozgásának, még Fernandes is (akivel ő párban játszott) a bal szél irányában van. Teljesen besűrűsödött így a labdakihozataluk. Az alsó képen pedig bekarikáztam azt a lyukat, amit a védelem előtt teljesen üresen hagyott. Nem véletlenül tudott oda McTominay zavartalanul befutni.

 

 

Phillips persze nyargal vissza, de sansza sincs utolérni a labdást sem. Ha valaki ezt edzésgyakorlatba akarja beültetni, akkor tipikusan egy olyan feladat, amikor három támadó vagy négy támadó néz szembe kettő védekező játékossal, megspékelve egy vagy kettő visszafutó védővel. Ebből rúgta a gólt az MU. Visszakanyarodva a befejezéshez, annyira teljes a káosz McTominay lövése előtt, hogy a Leeds egyik belső védője az ötösön húz szinte leshatárt, így James remek mozgásának köszönhetően még passz alternatívát is ad a skótnak. Klich pedig a látóhatáron belül sincs, annyira elrohanta a támadásépítését a vendég csapatnak.

 

 

A gól után, megérezve a vérszagot, a hazai csapat rögtön alkalmazta a 4-2-3-1-es letámadását.

 

 

3. perc McTominay 2-0

 

Ismét a bal oldal sül be a Leeds labdakihozatalánál, a hazai csapat bedobással jöhet. A bedobás után egészen elképesztő módon McTominay duplázni tud, megelőzve például Martialt a Premier League góllövő listáján. A következő képen jól látszik, McTominay honnan indult. Egészen egyszerűen csak lefutotta Klichet, akit a két belső védője csúnyán cserben hagyott. Martial ugyanis mind a két belső védőt kihúzta a védelemből és remek ütempasszt adott McTominay elé. Klich ekkor már lendülethátrányban volt, nem tudta felvenni a versenyt a száguldó McTominay-jel. Mi meg csak dörzsöltük a szemünket. Érdekesség, hogy Phillipset ezúttal is sikerült eltakarítani a védelem elől a labda nélküli játékosok mozgásával.

 

 

20. perc Bruno Fernandes 3-0

 

A harmadik Manchester United gól egy James labdaszerzésből indult, amiből milyen meglepetés, hogy egy villámgyors kontrát vezetett végig a hazai csapat. Miután megszerezték a labdát, gyors egyérintős játékkal rá tudtak gyorsítani a vendégek védelmére. Majd ismét elvezette Fred a védelem előtt a labdát keresztbe (csakúgy, mint Martial a második gól előtt) és remek ütempasszt adott Martial irányába. McTominay második gólja és e között a támadás között annyi a különbség, hogy ezúttal az egyik belső védő belül maradt és Martialt lendületből fel tudta venni.

 

 

Martialt le tudták így ütközni, a labda viszont Fernandes elé került, akinek nem kellett sok hely ahhoz, hogy tüzeljen. Gondolom sokan látták a videót, ami a mérkőzés előtt került ki a netre. Bruno Fernandes kislánya nem nagyon akarta apát elengedni játszani. Még szerencse, hogy végül el tudott jönni.

 

 

37. perc Lindelöf 4-0

 

A legutóbbi cikkem alkalmával én is elemeztem, hogy a Leeds milyen gólokat kapott a megelőző öt mérkőzésén. Az egyik ilyen gól volt a Newcastle elleni. Egy a Newcastle szemszögéből nézve bal oldali beadást címeztek a rövidre, ahol megelőzték a belső védőt és a hosszú irányába csúsztatták a labdát. Be is karikáztam a későbbi gól szerzőjét, aki a hosszún bekaparta a csúsztatást.

 

 

Most nézzük meg, hasonlított-e a United 4. gólja ehhez a forgatókönyvhöz? A Manchester United bal oldalról végez el egy szögletet, Martial megelőzi a védőjét a rövid oldalon és csúsztatja a labdát a hosszú irányába, Lindelöf pedig szintén megelőzi a védőjét és berúgja a labdát a kapuba. Mintha másolták volna a két szituációt. Szegény Phillipsnek nem volt jó napja, mert ezúttal is ő maradt le Lindelöfről. Nem véletlen, hogy a félidőben Bielsa lekapta a pályáról.

 

 

41. perc Cooper 4-1

 

Azonban, hogy ne csak a Leeds Unitedet nézzük negatív szemmel, picit feddjük meg a hazai csapatot is, akik a SHU után ismét gólt kaptak egy szögletből.

 

 

Ekkor az ember úgy érezhette, hogy hiába 4-1 ez a mérkőzés, ez akár 7-3, 6-2 vagy 4-3 is lehet még. Egyszerűen Bielsa makacssága visszaköszönt a Leeds játékán. Nem számít mennyi az eredmény, mi csinálunk mindent ugyanúgy. A modern fociban nagyon ritka nyílt sisakos második félidőt hozott a találkozó. Régebben egyszer írtam, hogy aki megszeretné szerettetni a gyermekével a labdarúgást és a Manchester Unitedet, akkor ne az adott mérkőzést válassza. Most az ellenkezőjét tudnám mondani. Ez a mérkőzés rendkívüli jó reklámja volt a sportágnak. Viszont utólagos engedelmeddel kedves Olvasó, kicsit foglalkoznék a rózsaszín ködön túl tekintve pár hiányossággal is. Nem, nem azért, mert mindenképp kötözködni szeretnék. Csupán az edzői énem olyan, hogy hiába nyert a csapat 6-2-re, mindig meg akarom tudni, hogy min lehet még javítani. Mi az, amivel még fejleszteni lehet a csapatomat. Szóval nem tudom most se meghazudtolni magam, a United kontrákról pedig már írtam eleget, így a második félidőben esett gólokat most elengedem. Akit érdekel a második félidő és rajong az Ole féle kontrajátékért, azoknak mindenképp ajánlom. Akár 10-4 is lehetett volna a végeredmény ezen a mérkőzésen.

 

Fejleszthető területek

 

Aki rutinos olvasó, az tudja, hogy a labdakihozatal híve vagyok. Szeretném megmutatni nektek, hogy a United hogyan hozta ki a labdát ezen a mérkőzésen.

 

4:25 A két belső védő felállt, Fred és McTominay 0 mozgással próbálja levakarni magáról az őrzőket. Jöhet a felívelés Rashford irányába.

 

 

07:41 DDG kigurítja ezúttal az elmozgó McTominaynak, aki egyből kidobja AWB irányába. Kicsit dadog a labda, így odaér a Leeds játékosa. Egy bedobást azért AWB kicsiholt belőle.

 

 

18:57 Egy leshelyzet után járunk. Nagyon mókás kis jelenet, ínyenceknek ajánlom visszanézésre. DDG 18:57-kor mutatja először, hogy legyen már valami mozgás. Majd 7 másodperc alatt még egy kézzel írt kérvényt is kioszt szinte a Fred - McTominay párosnak. Fred pici mozgást imitál, de látszik, hogy ő sem veszi komolyan, így jöhet a felívelés Rashford irányába.

 

 

Közvetlenül a 3. gól után járunk. DDG kipasszolja a labdát Lindelöfnek, akit azonnal lecsapdáz a Leeds. Lindelöf ijedtében elindul a kapu irányába, amit már ugye serdülőben tanítanak, hogy ne tedd. Majd hátragurítja DDG-nek a labdát, mert ő amúgy is nagyobbat tud rúgni.

 

 

25. percből és a 30. percből is hoztam még 1-1 jelenetet. Tovább nem megyek, ez történt az első 30 percben hátulról való játékfelépítés címszóval, ha a kapustól indult a játék.

 

 

Persze, tudom, hogy ez most nagyon kisarkosítva egy szegmense a játéknak. Plusz tegnap felesleges lett volna nagyobb kockázatot vállalni hátul, ha anélkül is ül a játék és eredményes a csapat. Mindenesetre érdekes...

 

Tegnap azért még a Brighton szindróma is feltűnt a pályán. Ugyanis a 4 United védőre ismét 5 támadójátékos jutott. Tökéletes példája annak, hogy a Leeds hogy képzeli el a támadójátékot. A két támadó középpályás is beolvadva a hazaiak védelmébe. Ezúttal McTominay és Fred sem érkezik vissza egyik Leeds középpályással sem. Jön a beadás és Bamford fejpárbajt nyer AWB-vel szemben. Gól ugyan nem lett belőle, megmaradtunk helyzet szintjén. A hosszú oldalon érkező 10-es játékost bekarikáztam, mert vele nem érkezett senki, ha esetleg túljut a labda AWB-n.

 

 

Pár perccel később járunk. A recept hasonló, ezúttal azonban AWB tudja elcsúsztatni a labdát, pechére a 10-es játékos ismét érkezik a hosszún üresen és AWB nagyszerű blokkja kell, hogy ne találjon utat a labda a kapu irányába.

 

 

Mivel is zárhatnám ezt a részt, ha nem egy típushibával, ami még mindig létezik. Esküszöm nektek, hogy bírom AWB-t és azt a lelkesedést, amit belerak a mérkőzésekbe. Még azt is elnézem neki, hogy támadásban gyengébb. De egyszerűen ezek a jelenetsorok nagyon bántóak. Korábbi elemzésben részletesebben is foglalkoztam vele. Most ismét előbukkant, pedig az elmúlt két mérkőzésen már nem emlékszem ilyen jelenetekre.

 

Egy bal oldalról érkező beadásnál AWB-nek valamiért az az érzése támadt, hogy besegít Lindelöfnek, míg mögötte a hosszún az ember lendületből érkezik. Elképesztő DDG bravúr kellett, hogy ne legyen 4-2 rögtön a második félidő elején. Egyébként nem tudom melyik nagyobb csoda, az, hogy ez a mérkőzés nem lett 10-4 vagy, hogy ezeket a helyzeteket kapott gól nélkül megússza a Manchester United?!

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Elképesztően nagy győzelem volt ez a Manchester United életében. A rendkívül nehéz decemberi időszakban nagy önbizalom bomba lehet ez. Ezen a mérkőzésen nem a legjobb védekezés volt a támadás, ezt a Bielsa féle Leeds bebizonyította. Solskjaerról tudjuk, hogy reagáló edző inkább. Ezúttal a húzásai nagyon is ültek. Sok egyéni hibát követett el a Leeds, ami egy ilyen támadóerőt felvonultató ellenfél ellen csúnyán megbosszulta magát. Mennyire lehet ebből hosszú távú következtetés levonni? Ez nagy kérdés! A bajnokságban a jelenlegi második Leicester következik. Ők sokkal kevesebb helyzetet engednek az ellenfeleknek, mint a Leeds, nagyon masszív csapat. Igazi erőfelmérő lesz! A bajnoki címről még korai beszélgetni, talán nem is szabad, nehogy megremegjenek a játékosok. Valami azonban épül Manchester vörös felében. Most lehet igazán sajnálni, hogy az EL-ben kell szerepelni tavasszal, mert ott R32-ről folytatódik a küzdelem az R16 helyett. Azaz, amíg a BL-ben egy csapat kettő mérkőzést játszik le, addig az EL-ben az elején négyet fog. Ez még hátrány lesz tavasszal, ha a bajnoki címet hajtja a csapat. Ugyanis csak legjobb 8-tól ugyanaz a két sorozatban a terhelés.

 

Elnézést, ha valakinek nem tetszett, hogy nem csak a jó dolgokról írok. Én azt vallom, hogy egy edzőnek sem szabad a győztes/vesztes mérkőzés után egyből az öltözőben értékelnie. Hagyni kell leülni a dolgokat. Én az elemzéseket általában másnap készítem vagy harmadnap, attól függ az időm hogy engedi. Ezúttal az év végi szabadságolás miatt a másnap jutott, így reálisabb szerettem volna lenni. Egy komolyabb csapat még megbosszulhatja a felfedett hiányosságokat!

 

Ettől függetlenül az xG mutató nem hazudik.

 

 

Amit nem lehet elvenni Ole Gunnar Solskjaertól, az pedig a következő. Az 5 vagy 10 mérkőzéses forma alapján listavezető a Manchester United. Szóval kezdünk visszatérni a régi útra? Talán túl sokat sírunk és túl negatívak vagyunk? Biztos lenne a helyünkben sok Arsenal szurkoló!

 

 

Találkozunk legközelebb az Everton elleni mérkőzés után!

 

Forrás: 

https://www.eredmenyek.com/

https://understat.com/match/14570

https://football.instatscout.com/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!