Taktikai Mágnestábla: Manchester United 3-2 Liverpool

Kedves Olvasó! Remélem láttad ezt a nagyon izgalmas és fordulatos FA-kupa mérkőzést! Gyere nézzük át közösen, mit is láthattunk a pályán. Neked mi miatt marad emlékezetes ez a mérkőzés? Ha az marad egyáltalán.


Megérkeztünk! Végre egy olyan kezdő, amiben szerepelt Van de Beek! Végre egy legyőzött rivális! Ráadásul egyből egy kupapárharc során, így még javítani sem tudnak! Kiesett az Arsenal, kiesett a Liverpool, fogynak a riválisok! Innentől megnyílik az út? Vagy azért még maradt bőven rivális? (City, Spurs, Everton, Leicester) Ami viszont már fix, hogy egy nagyon jó összecsapáson sikerült a bajnokot kiütni a sorozatból. Ugyanazon a hétvégén, amikor a címvédő is távozott.

 

Először is szeretném nektek még egyszer ajánlani az Anfielden lejátszott bajnoki mérkőzés előtt íródott beharangozómat a két csapat stílusáról. Persze elnézést is szeretnék kérni, mert nagyképűségnek tűnhet, ha magamat idézem. Igazából most csak nem szeretnék ugyanarról írni. Abból az írásból a mostani mérkőzésen két legmeghatározóbb dolgot emelem ide ki taktikai szempontból, később pedig bizonyítjuk itt a ManUtdFanatics.hu hasábjain. A bal oldali képen azt láthatjátok, hogy én azon a visszafogott bajnoki mérkőzésen vártam Ole-tól és a stábtól, hogy a szélső védők mögött nyíló területet aknázza ki a United. A jobb oldali képen pedig Klopptól az agyig feltolt szélső védőket, akik így a United szempontjából védekező harmadban emberelőnyben lesznek. A PL összecsapás kissé túl óvatos volt, 'egyik csapat sem akart veszíteni mérkőzést' hozott végül.

 

 

Ellenben az FA-kupában tudta mind a két menedzser, hogy vagy így vagy úgy, de el kell dönteni a továbbjutás sorsát. Ennek megfelelően egy bátrabb, szabadabb mérkőzést láthattunk, aminek nem csak a semleges szurkolók, de a győztes United hívek is örültek.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-3-3

 

 

A kezdőcsapatokra pillantva láthattuk, hogy Ole nem engedte el a 4-2-3-1-t és Klopp sem változtatott az elveken. Ole viszont Fred helyett Pogbat tette a középpálya közepére, ezzel kiküszöbölve az egyik problémáját a Unitednek, amivel az Anfielden találkozhatott. Ugyanis Fred és McTominay nagyon nagy teherbírású a védekezést illetően, viszont előre fele inkább az oldalpasszokban jeleskednek. Sok eladott labdájuk volt a PL-ben, ha a mélységi passzokat nézzük. Itt viszont Pogba, aki elképesztően feljavult az utóbbi hetekben, most már a védekezést is mellé tudja rakni a támadó melónak. Van de Beek megkapta a bizonyítási lehetőséget, és Henderson kapuba állítása is véleményem szerint helyes volt.

 

A támadások

 

Már a kezdeteknél megfigyelhető volt, hogy Trent Alexander-Arnold támadásban belép Salah oldalán, így egyből létszámelőnybe kerül a Pool a támadóharmadban. Rashfordnak egészen egyszerűen mélyebben vissza kellett (volna) lépnie. Azonban láthatjuk, hogy TAA és Wijnaldum fellépésével a támadóharmadba nagyon nehéz dolog volt a védelemnek letolódnia már a mérkőzés elején a Pool támadását. A fellépő szélső védők miatt a United védelme úgy tűnt, mintha gyakran elcsúszott volna, pedig csak tolódott. A hátrány abból származott, ha Greenwood és Rashford nem ért vissza.

 

 

Ilyen kiragadott jelenetet találhatunk a második félidőben is. Itt Salah kapja a labdát és egyből húz befelé. Shaw megy vele, hiszen Salah a veszélyesebb középen, ráadásul a fellépő Alexander-Arnold mellől a balszélső hiányzik. Mivel viszont nem zár vissza, így TAA tisztán kaphatja a labdát. Úgy tűnik, mintha elcsúszna a United védekezése, pedig csak létszámelőnyben van a Pool a támadó harmadban. Wijnaldum és Milner pedig Firmino mellett gyakran szintén támadta a belső védők közötti területet, amivel Maguire-t és Lindelöföt lefoglalta.

 

 

Cserébe a United visszatámadott a szélső védő mögötti területet kiaknázva. Lindelöf lép be a labdával a támadásba, Greenwood visszamozgásával kihúzza Robertsont a helyéről, Van de Beek ezzel egy időben pedig már indul is be a szélső védő mögötti területbe. Más kérdés, hogy itt Lindelöf passza nem sikerült jól, azonban az elképzelés, az elgondolás, az alapelv, hívjuk bárhogy is, nagyon is kiolvasható volt. Itt még csak 2 perce ment a mérkőzés, de már-már látszódtak a kiaknázandó területek.

 

 

Le a kalappal egyébként Ole és a stáb előtt, mert engem nagyon meglepett az a nyíltság és bátorság, amit most felvállaltak a Liverpool ellen. Azt gondolom, hogy egy hasonlóan nyílt Unitednak több sansza lett volna az Anfielden is. Milyen szép játék mégis a futball, mert minden mérkőzés más. Egy hét telt el az anfieldi 0-0-s döntetlen óta, aztán láttunk egy ilyen bátor produkciót. Nézzünk meg még egy példát arra, amikor a Robertson mögött keletkező területet ki tudta aknázni a United. Kellett hozzá, hogy a bedobásnál Cavanival túltöltsék Robertson oldalát és egy kis liverpooli szerencsétlenkedés is, de az elv itt is látszik. Robertson, a szélső védő, sehol, egyből Van de Beek üti is be a labdát oda Greenwoodnak.

 

 

Letámadások, labdakihozatalok

 

A vendégek nem hoztak túl nagy meglepetést, letámadásban is a 4-3-3-as formációt választották. Mondjuk a hazai csapat sem lepett meg minket azzal, hogy 4-2-3-1-t alkalmazott, mikor támadásépítésről volt szó.

 

 

Azt talán ezen a mérkőzésen láttuk a legjobban, hogy egy jobb lábas belső védő miért hátrány. Cruyff szokta azt mondani, hogy támadd úgy, hogy a gyengébbik lába felé tudjon csak váltani. Itt most Salah Maguire-t végig úgy támadta, hogy a bal belső védő poszton csak az erősebb lába felé terelte, de a bal oldalt megjátszani esélye sem volt szinte. Maradt neki Lindelöf vagy a két belső középpályás, akit eléggé szorosan őriztek.

 

 

Vigyük tovább a United támadásépítést hátulról. Lindelöfnek sem maradt sok választása, mert a szélső AWB lezárva, szóval ő is bedobja középre a labdát. Itt egy olyan jelenetet választottam, ahol McTominay emberfeletti módon tartja meg a labdát két Pool játékossal a nyakán. De látszik, hogy sajnos előrefelé esélye nincs megjátszani azt, így hát vissza Lindelöfhöz, aki végre ki tudja emelni a szélre.

 

 

Hiába a labdakiemelése, Shaw végül megtorpan, majd Pogba az üres stadionban jól hallható módon ráordít. Így a visszalépő Pogba kapja a labdát és kezdődhet elölről a labdajáratás. Pogba is nézi a felpassz lehetőséget, de jól látszik, hogy két védekező vonalat kellene átpasszolnia. Így marad a türelemjáték és a labdajáratás. Nekem mondjuk tetszett, hogy olykor nem a felívelést választotta a csapat, hanem igenis türelmesen kereste a réseket.

 

 

Nézzük meg mi volt a helyzet a Liverpool támadásépítéseknél, aztán rátérünk a gólokra. Ismerős jelenetekből fognak érkezni! A Pool a támadásépítéseknél ismét Alcantarara bízta a karmesteri pálcát. Ezúttal Van de Beek feladata volt, hogy őrizze a spanyolt. Az alábbi jeleneten azt láthatjuk, ahogy középen elkéri a labdát, abból forgat, majd elindul a visszapasszra, ami nem érkezik végül.

 

 

A legutóbbi elemzésben picit kihegyeztem a United támadásépítést Fred hasonló poszton való kifelé fordulására. A kommentszekcióban volt is egy kis eszmecsere erről. Azért nem írom, hogy vita, mert tényleg le a kalappal mindenki előtt a kulturált stílus miatt. Szóval akkor azt mondtátok, hogy Fred rossz lábára kapta Bailly-tól és azért forgott ki. Ha itt megnézzük, itt Alcantara sem a jó lábára kapja a passzt, mégsem fordít hátat a kapunak!

 

Az ominózus Fred jelenet:

 

 

A gólok története

 

0-1 Salah 18. perc

 

Nem véletlenül Alcantaraval fejeztem be az előző részt a mágnestáblás cikkben. Nézzük meg ugyanis a Liverpool vezetőgólját egy kicsit nagyítóval. Alcantara helyét a gól előtt a visszalépő Wijnaldum tölti be. Van de Beek körbe is néz, de nem látja Alcantarat, aki felszívódott a pálya közepéről, így úgy dönt, hogy megtámadja a belső védőt. Alcantara egyébként visszacsúszott a két belső védő közé. A United szempontjából azonban végzetes az a hiba, hogy Alcantara kimozgásával a pálya közepe szinte kiürül, a passzsáv pedig Wijnaldum irányába nyitva maradt.

 

 

Wijnaldum annyira légüres térben mozgott, hogy ütközés nélkül rágyorsíthatott a Pogba - McTominay párosra. Ha pedig a következő képet megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a United két védekező vonala között rengeteg passzopció közül választhatott. Végül Firminot választotta, aki a belső védő és szélső védő közötti területre beinduló Salah elé tálalt. A támadás kulcsa mégis az volt, ahogy a Pool kiürítette a pálya közepét Alcantara visszalépésével.

 

 

 

Egy élesebb McTominay mondjuk lehet nyakon csípte volna Firminot a védekező mozgás közben. A sztori végét pedig már ismerjük, de azért nézzük meg, mert a befejezés mindentől függetlenül szép volt.

 

 

1-1 Greenwood 26. perc

 

A Liverpool a vezetőgól után szeretett volna még egy második gólt szerezni. Megpróbálták padlóra küldeni ellenfelüket. Azonban szerencsére ez most a másik irányba sült el. A Pool feltolta mind a két szélső hátvédjét, nyomás alá is tudta a hazai csapatot helyezni. Azonban egy elképesztően nagy Pogba szerelés után Van de Beeknek sem kellett sok, hogy gondolkodás nélkül Rashford irányába küldje a labdát.

 

 

Jól látható, hogy amint Rashford elé került a labda, mind a két szélső védő mögötti terület mennyire üres és tiszta. Robertson és Alexander-Arnold is teljesen fent volt a támadásnál. A United kontrák az Ole éra alatt pedig életveszélyesek.

 

 

Kiemelném azért Van de Beek reakció gyorsaságát is ennél a támadásnál, mert tényleg nem kellett neki sok, hogy meglássa hol van Rashford. Utána pedig Rashford passza és Greenwood befejezése zseniális volt.

 

 

 

Robertson hiába ordított rá Greenwoodra a lövés pillanatában, szerencsére semmit sem ért el vele. Lehet Greenwood az új Rooney?

 

 

A félidőre 1-1-el vonulhattak a csapatok, a második félidő elején pedig vezetést szerzett a United.

 

2-1 Rashford 48. perc

 

Kölcsönkenyér visszajár, ezúttal Greenwood tálalt Rashford elé, aki nem nagy meglepetésre, szintén a szélső védő mögött keletkezett űrt használta ki a kiugrásánál. Ezúttal Alexander-Arnold pozíciója volt üres.

 

 

Mondjuk a figura nem ismeretlen, de eddig ahhoz szoktam, hogy Mata osztogatja ezeket a labdákat.

 

 

2-2 Salah 58. perc

 

Salah második gólját egy Manchester United labdakihozatal előzte meg. Henderson gurította ki a labdát Maguire-nek, akit Salah beszorított, ismét a jobb lába felé terelt. Innen Maguire két védelmi vonalat nagyszerűen átpasszolt, azonban a visszalépő Cavani nem szelídítette meg a labdát, inkább egy érintőből pörgetni próbált. A labda a Poolnál landolt.

 

 

Milner elcsente a labdát, majd utána még megetette egy testcsellel Maguire-t, Shaw pedig lemaradt Salahról.

 

 

3-2 Fernandes 78. perc

 

Kell-e bármit erről a gólról írni? Talán annyit, hogy a szabadrúgást Cavani harcolta ki, egy nagyszerű Fred felpassz után, ha már korábban Fredet pont ezért kritizáltam. A mérkőzés ezen szakaszában Pogba ismét a jobbszélső posztján játszott, talán ennyit még érdemes megemlíteni a krónikákban. Hölgyeim és Uraim! Bruno Fernandes!

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

 

Kicsit sajnálom, hogy a felvezetőt nem az FA-kupa mérkőzés előtt írtam. Azt, ahogy akkor fejtegettem, hogy a United a szélső bekkek mögötti területre fog rámenni, végül is ezen a mérkőzésen használta ki teljesen a csapat. Nem véletlen, a felső képen látszik, hogy a támadások mindössze 19%-t vezette a pálya közepén az Ole féle brigád. Van de Beek játéka nem volt olyan rossz, bár a mérkőzéshiány látszik rajta, de a kiaknázható lehetőségek közül is jó párat megmutatott. Henderson a két bekapott gól ellenére, én azt mondom, hogy teljesen helyt állt. Az látszik, hogy nagyon erős a kerete a Manchester Unitednek. Mindig van 1-1 játékos, akiknek a formája felfelé megy és van 1-1, akik visszaestek kicsit. De az egész évet nézve talán így a legjobb, ha nem egyszerre van mindenki formában, aztán senki, hanem mindig akad egy játékos, aki továbblendíti a csapatot. Örömteli volt számomra Rashford és Greenwood kétirányú bimbózó kapcsolata a mérkőzésen. Pogba ismét remekül teljesített, nagyon sajnálnám, ha ez a Pogba, akit most látunk hétről-hétre, a szezon végén továbbállna. Az a minőség, amit ő képvisel, nagyon hiányozna. Ráadásul nagyon sokoldalú arcát mutatja meg mostanában. Cavani pedig taktikailag nagyon fontos eleme a csapatnak. Remekül mozog vissza labdákért. Oké, ma eladott egyet és abból gól lett, máskor viszont a United szerez ebből gólt.

 

 

Én pozitívan csalódtam a Unitedben az FA-kupa rangadón. Nagyon jó mérkőzést produkált mind a két csapat és abszolút fel tudott Ole most is nőni a feladathoz. Sőt, megkockáztatom, ez volt mostanában a legjobb mérkőzése a kispadon. Kíváncsi leszek, hogy egy hét múlva szombaton, az Arsenal ellen idegenben is sikerül-e ezt a formát tartani. Addig pedig még hét közben újabb mérkőzés jön a Premier League-ben. Szerdán Manchester United - Sheffield United!

 

Remélem tetszett a Mágnestábla! Csak biztatni tudlak, hogy használd a kommentszekciót! Köszönöm, hogy ismét velem tartottál!

 

 

Források:

https://twitter.com/OptaJoe/status/1353396284493864961

https://www.whoscored.com/Matches/1519786/MatchReport/England-FA-Cup-2020-2021-Manchester-United-Liverpool

https://www.instagram.com/p/CKcEF71FCW8/

https://football.instatscout.com/matches/1865484


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!