Taktikai Mágnestábla: Amad Diallo Traoré

Kedves Olvasó! Ezúttal egy rendhagyó mágnestáblával fogsz találkozni. Nem az Everton elleni mérkőzésről olvashatsz elemzést, hanem Amad Dialloról, aki nagyon fényes csillagnak tűnik így az U23-as csapatban lejátszott két mérkőzés alapján.


Ki ez a srác, aki bekerült a tavaszi Európa-liga keretbe? Lehet-e az új Cristiano Ronaldo? Vagy csak szimplán az első Amad Diallo? Próbáljunk meg utánajárni közösen! Nem véletlenül írom róla ezt az elemzést. Nagyon meggyőzően kezdett a Manchester Unitednél. Persze ez nincs annyira a médiában, mert csak az U23-as csapatnál történt, plusz tisztában vagyok vele, hogy ez csak két mérkőzés, amiből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Azonban arra épp elég, hogy egy kis figyelmet kaphasson a friss igazolás.

 

Amad Diallo Traoré Elefántcsontpartról származik. 2002. július 11-én született. Valószínűleg mindenki tudja, hogy a Manchester United az olasz Atalanta csapatától szerezte meg a mindössze 18 éves jobb oldali támadót. Akárhogy is nézzük, hiányposztra érkezett a csapatba. Azonban mi lehet az oka annak, hogy egy 18 éves srácért ekkora összeget volt hajlandó fizetni a Manchester United? (Hírek szerint ha minden opciós feltétel majd teljesül, akkor 40 millió euró környéke.) Boncolgassuk kicsit, mit is várhatunk tőle. Egy biztos, nem kezdte rosszul a karrierjét Manchesterben. Igaz, csak az U23-as csapatról beszélünk, de a statisztikája elég meggyőző lett az első két mérkőzésen. 2 mérkőzésen 3 gól, 3 gólpassz és 1 sárga lap áll a neve mellett. Az ellenfelek pedig a Liverpool és a Blackburn U23-as csapatai voltak. Tegyük rendbe picit ezeket a dolgokat, mivel gondolom nem sokan követik az U23-as bajnokságot.

 

 

Ha megvizsgáljuk a tabellát és azt a két mérkőzést, amin szerepelt Diallo, akkor azt láthatjuk, hogy egyik mérkőzés sem volt unalmas. A Liverpool elleni derbi minden korosztályban nagy rangadónak számít, míg a Blackburn a United előtt helyezkedik el a tabellán. Így azt szűrhetjük le, hogy egyik ellenfél sem volt a könnyű kategóriába sorolható. A United Amad érkezése előtt nem volt a legjobb formában, vele azonban mind a két mérkőzést sikerült megnyerni. Ismétlem: 3 gól, 3 gólpassz. A 12 szerzett gólból 6 gólban részt vállalt. Persze ez csak részsiker, de nekünk kiindulási alapnak nem lehet rossz. Nézzük is meg az utóbbi évek statisztikáit. Láthatjuk, hogy az Atalanta U19-es csapatában 12 gólt szerzett az utolsó kettő szezon alatt. A negyedét máris elérte Manchesterben két mérkőzés után.

 

 

Bemutatkozhatott már fiatal kora ellenére a felnőtt klubfutballban. Az Atalantanal 4 mérkőzésen szerepelt már a Serie A-ban, ahol 1 gólt szerzett is, valamint egy mérkőzés erejéig az idei Bajnokok Ligája szezonban is megmutathatta magát. Nézzük is meg gyorsan azt az egy gólt, amit a Serie A-ban szerzett.

 

 

Persze lehet azt mondani, hogy 6-1-nél rúgta egy megrogyott ellenfélnek, azonban ennyire fiatalon ezt ilyen szépen és bátran kivitelezni nem egyszerű történet. Ráadásul az első gól megszerzése mindig a legnehezebb. A felső jelenetsorból is látszik, hogy a Man Utd jobb oldalára érkezett. Bal lábas játékosról beszélünk, így befelé húzva tükörszélsőként lehet rá igazán számítani.

 

Miután már el tudjuk Diallot helyezni a pályán ténylegesen, nézzük meg, hogy a labdaérintései a pálya melyik területén fordultak elő.

 

 

Liverpool U23 - Manchester United U23

 

Nézzük meg, mit alkotott a csapat új jobb szélsője rögtön az első mérkőzésén.

 

14. perc: Egy Liverpool labdajáratásra csap le, gyorsasága és pontossága is kivillan. Az ő góljával szerez vezetést a United. Akárhogy is nézzük, gyorsnak tűnik ez a srác. A védő hosszan veszi át a labdát, de egy másodperc esélyt sem adott neki Diallo, hogy javítsa a rossz átvételt. Nagyszerűen lépett be a védő elé, onnantól pedig már csak bottal üthette a nyomát.

 

 

74. perc. Az eredményjelzőn már 2-5 van, amikor is tizenegyeshez készülődik az első mérkőzésén a klub színeiben Diallo. A higgadtságáról beszéljenek a képsorok.

 

 

Ijedős? Nagyképű? Laza? Önbizalomdús?

 

Manchester United U23 - Blackburn U23

 

Második mérkőzése a klub színeiben. Ezúttal is a korosztályos csapatot erősítette. Diallo a 11-es mezszámot viselte a mérkőzésen.

 

39. perc: az állás 1-2 a Blackburn javára. Ekkor kap labdát a jobb szélen Amad, majd remekül centerez középre. Assziszt!

 

 

73. perc: Az állás 2-4 a Blackburn javára, ekkor azonban Amad újabb gólpasszt oszt ki. Érdekesség, hogy a 39. percben és a 73. percben is Shoretire a gólszerző. Úgy néz ki az U23-ban már jól működik a kapcsolatuk. Shoretire egyébként egy 18 éves csatár, aki idén eddig 13 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Lehet akár ő a jövő Greenwoodja? Érdemes miatta is nézni az U23-t? Majd kiderül! De most Amad miatt gyűltünk itt össze.

 

 

78. perc. Az állás jelenleg 4-4, ekkor jön újra az Amad és Shoretire páros. Amad újabb assziszt, Shoretire újabb gól.

 

 

85. perc: Az állás 5-4, a mérkőzés utolsó gólját pedig Diallo vállalta be, ezzel 6-4-re módosítva az állást és kialakítva a mérkőzés végeredményét.

 

 

Eddig tehát Diallonak ezt sikerült két mérkőzésen összehoznia a Manchester Unitednél. Tényleg csak az összehasonlítás miatt, feleleveníteném Pellistri statisztikáját a PL2-ből. 6 mérkőzés, 2 gól. (1 assziszt)

 

 

Cselezések, szerelések

 

Nézzük meg, hogy Amadnak hogy megy a cselezés. Azt szokták vele kapcsolatban emlegetni, hogy nagyon kicsiket tol a labdán rendkívül ütemtelenül, ezért nehéz tőle elvenni. Kiválogattam nektek 1-2 videót róla, elsőként egy Serie A mérkőzésről.

 

 

Itt pedig a Lyon elleni Ifjúsági Bajnokok Ligája mérkőzésen láthatjuk a fiatal szélsőt akcióban.

 

 

A cselezésnél megfigyelhető, hogy valóban nagyon aprókat tol a labdán. Néha 1-1 biciklicselt meghúz, de alapvetően az apró labdaérintésekkel tudja könnyen átverni az ellenfeleket.

 

Szerelések: a Liverpool ellen szerzett első Manchester United góljánál is láthattuk, mennyire könnyen vette el a belső védőtől a labdát. Sebessége és ütemérzéke segítette ebben. Láthatjuk ugyanezt a presszinget és labdaszerzést az Ifjúsági Bajnokok Ligájában a Lyon ellen is.

 

 

Tisztában vagyok vele, hogy a felnőtt futball más, de jó látni, hogy a pályán egy igazi kis "kullancs", aki elölről és hátulról is gyakran szúr oda a labdáért. Ezt láthattuk most a Lyon ellen és korábban a Liverpool ellen szerzett góljánál is. Mutatok erre még egy példát kis szöglet utáni védekezésnél.

 

 

Az ősszel a Bajnokok Ligájában pályára lépett a Midtjylland ellen. Két szép jelenetet, és sajnos vagy nem sajnos, kimaradt helyzetet mutatnék meg tőle, csakhogy a felnőtt futballból is nézzünk tőle pár megoldást. Az első jelenetnél nagyon szépen bújt ki a belső védő és szélső védő közötti területen. A dán középpályás visszalépett végül vele, elég nagy nyomást kapott, a helyzetet a kapusba lőtte. Nyilván fognak rá izmot pakolni Manchesterben, a robbanékonysága viszont nagy fegyvertény lehet. A kontrafoci hívei dörzsölhetik a tenyerüket. Itt is láthatjuk, hogy 2-3 méteres hátrányból lépett ki, szinte simán, a védő elé be tudott lépni. Az induló sebessége nem átlagos.

 

 

A második jelenetet azért választottam, mert ezen a mérkőzésen a jobb oldalon tűnt fel többször. Alapvetően bal lábas Amad, azonban itt láthatjuk, hogy az a jobbos se gyenge. Ez azért is fontos, mert Ole szereti mérkőzés közben szabadon cserélgetni a két szélsőt. Így ha átküldik erre az oldalra, akkor sem várható tőle komolyabb minőségi visszaesés, ergo mind a két oldalon tud szerepet vállalni. A lövés előtti testcsel is kiemelendő.

 

 

Váratlan megmozdulások

 

Talán a szélsőknél az egyik leghangsúlyosabb, hogy merjenek cseleket meghúzni, vagy olyan váratlan dolgokat, amelyek kiszámíthatatlanná teszik őket. Nézzünk erre is 1-2 példát.

 

Vonal mellett szorongatott helyzetben megkapja a labdát, azonban szépen oldja meg. Egy kis pörgés és máris szabad az út előtte.

 

 

Nagyszerűen indul be az üres területbe, ahonnan egy szimpla sarkazással lövőhelyzetbe hozza a társát.

 

 

Szintén a vonal melletti jelenet a mérkőzés legelején. Hamar bemutatkozott az aktuális ellenfelének.

 

 

Gólok

 

Végezetül pedig nézzünk egy-két gólt még tőle a Unitedes korszaka előtt. A United akadémián eddig szerzett gólokat már megmutattam, valamint a Serie A-ban szerzett gólját az Atalanta színeiben is. Lessünk meg még párat, amit Olaszországban szerzett.

 

A Genoa U19 - Atalanta U19 találkozón szerzett gólja nagyon hasonlít arra, amit a Serie A-ban lőtt. Ballal visszahúzva a rövid sarok irányába.

 

 

Bologna U19 - Atalanta U19

 

Jobb oldalról indulva húz befelé az erősebbik lába felé, majd ezúttal ugyan kimondottan szélről indul, de nem gond neki, hogy ismét a rövidbe húzza vissza a labdát. Nem utolsó szempont, hogy a csapata hátrányban van a gól előtt, így azért az is látszik, hogy csakúgy, mint a United U23-as fordításánál a Blackburn ellen, itt is oroszlánszerepet vállal hátrányban. Ez a mentalitás pedig nagyon jól jön Ole Gunnar Solskjaernak.

 

 

Azonban ne csak ilyen típusú gólokat nézzünk meg. Itt van egy a Juventus U19-es csapatával szemben.

 

 

Végül, de nem utolsó sorban, egy klasszikus szélső befutásos gólt is mutatnék. Ezt a Napoli korosztályos csapata ellen jegyezte. De hiányoznak az ilyen fajta befutások az első csapatból jobb oldalról. Főleg Rashford tud hasonlót a bal oldalról indulva. Milyen nagyszerű lenne, ha mind a két oldalról lenne egy robbanékony szélsője az első csapatnak.

 

 

Remélem sikerült ezzel az elemzéssel kicsit közelebb hozni Diallot a szurkolókhoz. Én nem véletlenül róla írtam most. Sokat várok tőle, nagyon nagy potenciál van a srácban. Persze más a felnőtt fociban bizonyítani, oda berobbanni. Akkor döntöttem el, hogy ez az elemzés valamikor el fog készülni, amikor láttam, hogy az EL-be nevezte Ole. Anno Rashford is az EL-ben robbant be még Van Gaal alatt. Akkor Rashford azért kapott szerepet a Midtjylland ellen az EL-ben, mert Martial lesérült a bemelegítésnél. Rashford egy duplával nyitott. Vajon ha Diallo szerepet kap az EL-ben, hasonlóan be tud robbanni a csapatba? Kíváncsian várom, hogy fog alakulni a sorsa Angliában. Vajon csiszolatlan gyémántra lelt a stáb? Remélem sikerül berobbannia, akár már tavasszal a csapatba, még mielőtt a nyáron várhatóan Sancho megérkezik. Egy biztos, ő már itt van és pallérozódhat az U23-ban. Lehet érdemes lesz miatta rápillantani azokra a mérkőzésekre is. Köszönöm, hogy elolvastad! Véleményedet várom a kommentszekcióban!

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/players/985262

https://www.eredmenyek.com/foci/anglia/premier-league-2/

https://bleacherreport.com/articles/2619695-marcus-rashford-makes-manchester-united-debut-key-details-on-teenage-striker#:~:text=Marcus%20Rashford%20scored%20two%20goals,injured%20in%20the%20warm%2Dup.

https://www.youtube.com/watch?v=anwezzuRMhs&t=1s&ab_channel=SVMM

https://www.youtube.com/watch?v=psjtcuc97_0&t=8s&ab_channel=ManchesterUnited

https://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/mu-18-eves-csatart-igazoltak-az-atalantabol-hivatalos-2788049


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!