Chelsea - Manchester United, Taktikai Mágnestábla felvezető

2021. február utolsó napján rangadót játszanak a Premier League-ben. A TOP 4-be vágyó Chelsea a jelenleg második Manchester Unitedet fogadja. A londoni kékeknél új vezetőedző állt nem is olyan rég csatasorba. Nézzük meg mi várható a két csapattól a vasárnapi rangadón.


Elmúltak már a Stamford Bridge-en azok az idők, amikor az MU nem nyerni járt oda? Vagy most térnek vissza? Serdülőkoromból még élénken él bennem az a tudat, hogy nem nyerni járt a United a Chelsea otthonába. Mindig is utáltam a Chelsea-s csapattársakkal találkozni, mert már egy héttel előre hallgathattam, hogy ismét vereség lesz a rangadó vége.

 

2002.04.20 és 2011.04.06. között félelmetesen hosszú nyeretlenségi időszakban volt a United idegenben. Pedig ekkor egy bizonyos Sir Alex Ferguson ült a kispadon. Vajon a mai közösségi média világában mit kezdenének egy Fergusonnal az emberek?

 

Az alábbi táblázatban a CS jelölés a Community Shieldet jelöli. Értelemszerűen azokat a mérkzőéseket a Chelsea pályaválasztása mellett a Wembleyben játszották le. Ha csak a Premier League-t nézzük, akkor is 10 éves távlatot láthatunk. 2002.04.20 és 2012.10.28. között bizony több, mint 10 év telt el. Elképesztően sok idő…

 

 

Ha megnézzük az elmúlt közel 10 évet, akkor azt láthatjuk, hogy Ole törte meg a Stamford Bridge átkát. Ha valamiben tehát jó a norvég mester, akkor abban, hogy minden szerencsétlenséget és babonát meg tudott törni, ami a Manchester United szempontjából a Stamford Bridge-t övezi. A 2012-es októberi siker után újabb közel 6,5 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Manchester United idegenben ünnepeljen. Azóta azonban a legutóbbi három mérkőzést a United nyerte meg. Ligakupa, FA-kupa, Premier League. Klasszikus mesterhármas? Vagy a tipikus "egyszervolt" esete? Vajon most mennyit kell várni a következő sikerre, vagy folytatódik a jó sorozat?

 

 

Solskjaer vs. Lampard

 

Ole Gunnar Solskjaer nagyon is bánhatja, hogy leváltották Frank Lampardot a Chelsea éléről. Ellene ugyanis rendkívül jól ment a norvég mesternek. Az öt randevújuk alkalmával az első három mérkőzést megnyerte Ole Lamparddal szemben. Ki ne emlékezne a 4-0-ra a tavalyi bajnokság első fordulójában?! Egészen egyszerűen átrohant az Ole féle kontra henger a Lampard féle Chelsea-n. Egyedül a tavalyi FA-kupa elődöntőben tudott az angol középpályás irányította csapat győzedelmeskedni és a legutóbbi két alkalommal már megtanult Lampard Ole ellen meccselni. Ezt mutatja a legutóbbi 0-0-s döntetlen az Old Traffordon, valamint az 1-3-s siker az FA-kupa elődöntőben.

 

 

Érdekesség, hogy a legutolsó kettő egymás elleni mérkőzésen már Lampard is szárnyvédős megoldást alkalmazott Solskjaer ellen. Úgy látszik ez a felállás megoldást jelentett az Ole elleni problémákra a Chelsea részéről.

 

 

Tuchel a Chelsea élén

 

2021. január 26-án érkezett a hír, hogy Thomas Tuchel ül le a Chelsea kispadjára. Az azóta eltelt időszakban ha látványosan nem is mindig, de eredményesen megváltozott a Chelsea játéka. Vereséget eddig nem szenvedett a német edző alatt a Chelsea. 8 mérkőzésen 6 győzelem mellett 2 döntetlent sikerült elérni. Az Arsenal és Spurs londoni duó felé csúszó Chelsea-ből egy csapásra egy felfelé ívelő csapat lett.

 

 

Persze lehet azt mondani, hogy eddig rangadót nem játszott (kivéve Spurs) a Chelsea és a java most következik nekik, ez természetesen igaz is valamennyire. Azt viszont ne felejtsük el, hogy szezon közben átvenni egy mentálisan süllyedő csapatot sosem egyszerű történet. Ezzel szemben a 8 Tuchel menedzselése alatt lejátszott mérkőzésen, hat alkalommal gólt sem kapott a Chelsea. A bajnokságban 6 mérkőzésen 4 kapott gól nélküli mérkőzés. A Sky Sports a lenti képen összeszedte január 27-e óta a Chelsea védekezési adatait, és be is rangsorolta a többi csapathoz képest. Vajon a United támadói megcáfolják a statisztikát?

 

 

Tuchel a régi ismerős

 

Hiába csak januártól Tuchel a vezetőedzője a Kékeknek, mégsem kell túl sokáig visszamennünk az időben ahhoz, hogy már akár idén is régi ismerősként gondoljunk rá. Az élet furcsasága, hogy több dolog mellett, az ő volt csapatának is köszönhetően játszik a Manchester United az Európa-ligában most már csütörtökönként. Ősszel a PSG kispadján aprították egymást a norvéggal.

 

Ez talán abból a szempontból rossz hír, hogy pont az Old Traffordon mutatta meg a PSG, hogy ismeri a Manchester United hibáit. A kettő egymás elleni mérkőzésről szóló cikkeket a linkekre kattintva olvashatod. (PSG - United, United - PSG)

 

Az említett kettő Bajnokok Ligája mérkőzésen így állt fel a két menedzser. Ole Párizsban egy öt védős rendszerrel diadalmaskodott a szokásos 4-2-3-1 helyett. Tuchel a 4-3-3-hoz nyúlt mind a kettő alkalommal.

 

 

Chelsea napjainkban

 

Elképzeléseim szerint a legnagyobb esély a 4-2-3-1-re van Oletól. Azonban pont a Chelsea és pont Tuchel ellen vetette be eddig nagyon meggyőző módon az öt védős rendszert. Párizsban is sikert ért el vele a Manchester United. A Chelsea a mostani érában abszolút a szárnyvédős rendszerre esküszik Tuchel kezei között. Kulcsszerepe van benne Marcos Alonsonak, akit Lampard gyakran jegelt, Tuchel viszont leporolta a "polcon porosodó" játékost, aki kirobbanthatatlanná vált ismét a Kékeknél. Kezdetben a német mester még a 3-5-2-s variánst alkalmazta, például a Spurs elleni idegenbeli győzelem alkalmával.

 

 

A rendszer lényege, hogy a két szélső ,,wingback”, azaz szárnyvédő a támadásokban is passzopciót nyújt, valamint a védelem mögé tud a londoni csapat kerülni. A két meghatározó ember a középpályán a Kovacic – Jorginho duó egyértelműen Tuchel rendszerének motorjai. Általában az ellenfél támadásánál öt védőre zár vissza a Chelsea, plusz a két belső középpályás még a labda irányába is zár. Ezt a példát a fenti kép alsó részén láthatjuk. Szélen van a Spursnél a labda, a visszazáró Alonso szárnyvédőként, mint egy fal előtte áll. Ha mégis túljutna rajta a játékszer, akkor azonnal érkezne a mögötte biztosító Rüdiger.

 

A passzsávokra pedig a két munkás ember középen figyel. Érdekesség, hogy a Spurs pont Ole kedvenc felállásban a 4-2-3-1-ben fogadta a városi riválisát. A Chelsea csupán egy tizenegyes góllal tudott itt diadalmaskodni, de vajon Ole is tudja olyan színvonalon hozni a védekezést, mint José? A Spurs a 24. percben került hátrányba, utána nem igazán sikerült megváltani a világot. Nézzünk meg egy Chelsea letámadást a 4-2-3-1 ellen.

 

 

A labda Diernél (egyik belső védő) van. Itt a Chelsea 3-5-2-ben támadt. Werner és Odoi elosztották a két belső védőt, a szárny védők, ahogy lent láthatjuk is James esetében feleltek a két szélső védőért. Mount vette fel mindig az egyik védekező középpályást, míg Jorginho vagy Kovacic a másikat. A fenti képen láthatjuk, hogy Sissoko látszólag üresen marad, vajon sikerül megjátszani? Vagy Odoi és Werner a mozgásával passzárnyékban tudja tartani? Nézzük!

 

 

Sissoko valóban megtudja kapni középen a labdát, de szinte azonnal hátulról kapja is a nyomást. Ettől elkezd hátrálni és vissza passzolja a labdát a közben belső védő vonalig tolt másik védekező középpályásnak. Neki még sikerül egy sort átpasszolni, de a jelenetsor végén láthatjuk, miért is van fontos szerepe középen a Jorginho - Kovacic párosnak. Amint rá tudna gyorsítani a Spurs, érkezik a taktikai fault. Labda mögé tud utána zárni a csapat.

 

A Tuchel féle Chelsea-vel nagyon is számolni kell. Minden egyes nap, amit a vezetőedzői poszton eltölt, egyre jobban átadja az ő elképzelését a csapatnak. Most ráadásul a londoniak kedden játszottak a Bajnokok Ligájában, így 48 órával több idejük volt rápihenni a vasárnapi rangadóra.

 

Ami a Chelsea támadójátékát illeti a Sky Sports szintén összevetette a Lampard és Tuchel korszakot, amit a lenti képen láthat az olvasó. Jól látszik a két különböző elképzelés a felállásból és labdajáratásból. A statisztikát böngészve azt tapasztaljuk, hogy valamiben jobb lett a Chelsea, valamiben visszaesett. Ilyen például a labdabirtoklás, amiben 9%-ot javult a londoni csapat, azonban a lövéshatékonyságuk ugyanennyivel csökkent.

 

Ami figyelemre méltó, hogy a támadó harmadban jobban oda tud érni a német edző féle Chelsea. Ezt mutatja, hogy 60,5-re feltornázták a passzok számát az utolsó, azaz támadó harmadban. Bármennyire is hihetetlen, ettől függetlenül az elvárható gólszám 0,2-vel kevesebb lett. Azonban óriási a különbség a Tuchel és Lampard féle csapat között, mivel Tuchel a védekezést rendbe szedte már az elején. Fogalmazhatunk úgyis, hogy mivel a védekezés látványosan feljavult, így elbírják, hogy kevesebb az elvárható gól csapat szinten, hiszen kevesebbet is kapnak, ezért a kevesebb néha több alapon így is elkezdték a pontokat gyűjtögetni. Az eredeti cikket szokásos módon a forrásoknál bárki elolvashatja.

 

 

Atletico Madrid - Chelsea

 

Legutóbb a bajnokságban a Southampton elleni döntetlen alkalmával láthattuk a következő ellenfelet, kedden pedig a Bajnokok Ligájában, az Atletico Madrid ellen. A Chelsea nem okozott túl nagy meglepetést, ugyanis a 3-4-3-as formációval álltak ki a Simeone féle Atletico ellen. A 3 belső védőt láthatjuk labdajáratás közben a következő képen. A két szárnyvédő teljesen feltolva adja a csapat szélességét. Kovacic és Jorginho a labda felőli oldalt túltöltve próbálja segíteni a támadásépítést. Mount pedig egy visszamozgással ad passzopciót a védelemnek.

 

 

A mérkőzés legnagyobb érdekességét ezúttal - talán még Giroud góljánál is nagyobb - az Atletico Madrid érthetetlen passzivitása okozta. Diego Simeone a fellépő szélső bekkekre válaszul nem öt hanem egy hat (!!!) védős rendszert talált ki. Gyakorlatilag létrejött a 6-3-1. Bekarikáztam az angolok oldalán menetrendszerűen fellépő szárnyvédőket és bizony szépen kirajzolódik a hazai csapatnál a 6 védő egy sorban. Az eredmény? Werner és Mount próbált visszalépni és labdát kérni, de amint megfordultak általában 9 mezőnyjátékossal (plusz kapus) találták szembe magukat. A széleket teljesen lezárta az Atletico Madrid. A mérkőzés látványosra nem sikerült ezáltal, és egy apró megingásába került az Atletinek, hogy nem tudta kihúzni 0-0-val. Egy biztos a Chelsea méregfogát, a szárnyvédőket teljesen hatástalanítani tudta a spanyol csapat.

 

 

Azért abban reménykedjünk, hogy Solskjaernak nem tetszett meg a hat védős felállás.

 

Mi lehet a siker kulcsa?

 

Én azt gondolom, hogy Solskjaer rá fog nézni a tabellára a mérkőzés előtt. Nem feltétlenül kell jelenleg a Unitednek kezdeményezni a mérkőzésen. A Vörös Ördögök a forduló előtt második, a Chelsea ötödik helyről várhatja a rangadót. Azonban ha a vendégek bajnoki címről szőtt álmait nézzük, akkor nem elég a döntetlen a Chelsea ellen, mert a City már így is meglépett.

 

Sajnos az egyik interjúban pont Ole ismerte be, hogy nem realitás a bajnoki címről beszélni. Mivel én is azt gondolom, hogy a TOP 4 jelenleg nagyobb prioritás, így türelmetlenségnek nem lesz helye vasárnap a Stamford Bridge-en.

 

 

Ezért én arra számítok, hogy bátran át fogja adni a vendég csapat a területet és kontrából fog leginkább megpróbálni gólt szerezni. Ez egészen addig működik, amíg a Chelsea nem szerez vezetést. Onnantól viszont a Unitednek nem lesz elég a gyorsaságra bazírozni. Többször is említettem már a United esetében, hogy nagyon álmoskásan kezdik a mérkőzéseket. Elég csak a legutóbb Sociedad elleni EL visszavágóra gondolni. Oyarzabal a 14. percben hagyta ki a büntetőt, azaz ismét az első negyed órában kapitulálhatott volna a csapat.

 

Nézzük meg a két rivális hogyan teljesít a bajnokságban.

 

 

A fenti képen látszik, hogy a Chelsea is csupán 3 gólt szerzett az első 15 percben és nekik is negatív a mérlegük az első félidő első harmadában, hiszen már 4 gólt is kaptak ebben az etapban. Szintén érdekes, hogy mindkét csapat a mérkőzés utolsó 15 percében szerezte a legtöbb gólját. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor szinte biztosan kijelenthetjük, hogy az első 75 perc 0-0 és a tipikus egy gólos mérkőzésnek leszünk szemtanúi.

 

Akárhogy is, nem vagyok Nostradamus, a pályán fog ez csak kiderülni. Nem várok könnyű mérkőzést vasárnap a rangadón, azonban a TOP 4 miatt nagyon fontos lenne, hogy ne kapjon ki a Manchester United. Jelen pillanatban ugyan soknak tűnhet az előny, de brutális most a következő időszaka a csapatoknak.

 

Kíváncsi leszek milyen taktikával és mentalitással küldi fel Ole a csapatot vasárnap. Én meglepődnék, ha nekiesnének a házigazdáknak. Inkább számítok egy óvatos, kontrára berendezkedő csapatra 4-2-3-1-es felállással, de nem lenne meglepő a három belső védős United sem a találkozón. Ole is célozgatott rá a mérkőzés előtti interjú alkalmával. Azt szinte biztosra veszem, és remélem Tuchel nem cáfol rám, hogy a Chelsea ezúttal is a 3-4-3-as formációt fogja elővenni a kalapból. 

 

A mérkőzéshez jó szórakozást kívánok! Remélem tetszett a beharangozóm! Ha van kedved írd meg, Te melyik felállás mellett döntenél és miért? Valamint milyen kezdőcsapattal futnál neki a mérkőzésnek?

 

 

Források:

https://football.instatscout.com/teams/16232

https://www.eredmenyek.com/merkozes/WWbEXBcA/#osszefoglalas

https://understat.com/league/EPL

https://www.skysports.com/football/news/12040/12227817/thomas-tuchel-trying-to-solve-chelseas-attacking-puzzle-ahead-of-man-utd-and-liverpool-meetings?fbclid=IwAR2lDkDl6g7Ykk5AzmgYqJ2JGC4eV54X12xfbbHrf0zJ9Z2LWEdW5NHNLvI


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!