Henderson Schmeichel szellemiségét idézi

Egy kicsit frusztráló látni a Manchester United kapusa, Dean Henderson Sheffield Unitednél keletkezett statisztikáit.


Dean hatalmas lehetőséget látott maga előtt, mikor megkaparintotta a labdát és élt is vele, ugyanis egy hosszú kidobással hozta játékba Luke Shaw-t, aki könyörtelenül szerezte meg a csapat második gólját a Manchester City elleni derbin.

 

Nem sok adat áll a csapat rendelkezésére a Bramall Lane-en töltött két évéről, de valami azt sugallta, hogy ezen a területen alulmarad társaival szemben. Bárki számára őrjítő lehetett, aki látta őt fejlődni a fiatalok között.

 

Egyszerű tény, hogy Chris Wilder csapata nemigen építi a játékot hátulról, inkább más oldalról közelítik meg a támadást. Így Dean-t is folyamatosan arra ösztönözték, hogy hosszú labdákkal indítsa a csapatot, ami kevésbé biztonságos, mint a hátulról induló rövid passzok. Így nem is meglepő, hogy a Pengék kapusának, Aaron Ramsdale-nek a sikeres passzok százalékos aránya meccsenként nem túl magas.

 

"Ott voltam a Kenilworth Road-on, amikor Dean szeptemberben debütált a Luton Town ellen és egy korai passzt küldött a jobb szélre, olyan pontossággal és élességgel, amit bármely irányító megirigyelt volna. A célszemély közelében landolt a labda érintésre tőlem a partvonal mellett. Remélhetőleg a vele kapcsolatos kritikák joggal elfelejtődnek" - nyilatkozta maga az író, Adam Marshall.

 

 

Látható, hogy egy magabiztos kapusnak mindig van másik húrja, ha elszakadna az íja. Tökéletesen hajította el a labdát, akárcsak 2015 szeptemberén. Láttam egy U19-es mérkőzést a Wolfsburg ellen az Ifjúsági Bajnokok Ligájában a Leight Sports Village-en, ahol Henderson gyorsan dobta ki hosszan a labdát a kapitány Marcus Rashford felé, aki a tizenegyes vonalon belülre tolta a labdát, majd harcolt ki egy büntetőt, amit végül maga értékesített.

 

"Röviddel azután volt lehetőségem leülni Deanóval az Aon Edzőközpontban, és megkérdeztem erről a taktikáról és, hogy abban a tudatban csinálja-e ezt, hogy korábban Peter Schmeichel is hasonló labdákat osztogatott Ryan Giggsnek, Lee Sharpe-nak vagy Andrei Kanchelskisnek még a Sir Alex Ferguson érában?"

 

"Láttam róla jó sok videót a YouTube-on és valóban elképesztő képességei voltak" - mesélte el Dean. "Ténylegesen nagy és hosszú kirúgásai voltak. Végre kiszabadulsz a szorításból, szabaddá válsz, főleg egy olyan ember mint Marcus, képes végigvinni a hasonló labdákat a kapuig. Könnyebnek tűnik így a dolgom, de sokat fogok még dolgozni rajta."

 

Az Inside United hivatalos magazin Játékos Figyelő részében 2015-ben azt írták, hogy: "Egy kiváló kapus, aki minden szempontból tökéletesen végzi a dolgát, mesterien keresztez és jól irányítja a védelmet is. Különösen ügyesek a hosszú kidobásai."

 

Vasárnap, mikor már a játék drámai képet festett az Etihad stadionban, a City kitámadott. A dobás pontos volt, Shaw mellre vette és elindult vele az üres terület felé, ahol végül passzolt Rashfordnak, a visszapasszt követően pedig kilőtte a jobb sarkot, mattolva ezzel Edersont, a Kékek kapusát.

 

A gól természetesen értékes volt a United számára és kulcsfontosságú volt a meccs szempontjából, lehetővé téve a 2-0-s végeredmény beállítását.

 

Henderson így már a kilencedik kapott gól nélküli meccsén van túl a Vörös Ördögökkel - hozzátéve az angol válogatottban történt bemutatkozását is, ahol 3-0-ra nyertek Írország ellen tavaly novemberben. Rui Patricio óta ő az első kapus, aki az Etihad Stadionban megúszta kapott gól nélkül a mérkőzést egy Premier League összecsapáson, minden sorozatot figyelembe véve pedig a harmadik (David de Gea szintén lehúzta a rolót ellenük a tavalyi győztes Ligakupa meccsen).

 

Sorozatban ez volt a negyedik mérkőzése a 23 éves fiatalnak, aki ezután fog még igazán fejlődni és tapasztalatot szerezni.

 

A derbit követően egy képet posztolt Scott McTominay-jel, ahogy a győzelmet ünneplik. Scott szintén játszott a Wolfsburg ellen öt és fél évvel ezelőtt, azóta pedig meghatározó embere lett Ole Gunnar Solskjaernak.

 

 

Az ifjú nemzedék iránti bizalom és hit meghozza gyümölcsét, és igaz ez Hendersonra is, aki továbbra is fáradhatatlanul arra törekszik, hogy valóra váltsa álmait, miszerint gyerekkori kedvencei örökségét viszi tovább. Ha képes lesz olyan labdákat osztogatni, mint Schmeichel fénykorában, akkor ez valóban izgalmas fegyvertény lehet a United számára, mint Sir Alex idején. Amikor egy jól szervezett védelem feloldása problémásnak bizonyul, ez a képesség majd rendkívül hasznos lehet.

 

Deano ezen képessége egy a sok közül, ez nem lehet kétséges.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!