Taktikai mágnestábla: Leicester City 3-1 Manchester United

Kedves Olvasó! Nézzük meg közösen, hogy zúgott ki az FA-kupából szeretett csapatunk. Fájó téma, tudjuk nagyon jól, ennek ellenére keressük meg az okokat a csalódást keltő eredményre.


2016. május 21.: Crystal Palace - Manchester United 1-1 (hosszabbításban 1-2) - Louis van Gaal irányításával a Manchester United megnyeri az FA-kupa trófeáját.

 

2016. május 23.: Louis Van Gaalt kirúgja a Manchester United és kinevezi utódjának José Mourinhot.

 

 

Körülbelül itt dőlt el a Manchester United vezetésénél, hogy mennyit is ér önmagában az FA-kupa, ha a bajnokságban nincs eredmény. Mert a valódi ok nem csak a pályán mutatott játékra vezethető vissza Van Gaal elbocsátásánál. Sokkal inkább a bajnokságban elért 5. helyezésre. Vajon a norvég menedzser más hibájából tanult? Tavaly az elődöntőben a Chelsea fektette két vállra Ole Gunnar Solskjaer csapatát. Érdekesség, hogy az a mérkőzés is 3-1-re végződött és egy öt védős felállás vezetett Solskjaer kupa álmainak vesztéhez. Idén, egy körrel korábban a Leicester City jelentett megállíthatatlan akadályt. Szintén egy 3-1-es vereség, szintén egy öt védős rendszerrel szemben.

 

Felállások: 3-5-2 vs 4-2-3-1, 4-1-2-1-2 hibrid

 

Én bevallom őszintén amikor a kezdőcsapatot megláttam, azt éreztem egy pillanatra, mintha a stáb nem tudta volna eldönteni, hogy komolyan vegye-e ezt a mérkőzést vagy pihentessen inkább?! Így hát pihentetett a válogatott szünetre... A fáradtsági szintet és hogy ki mennyit bír azt természetesen ők látják napra készen. Én szívem szerint Greenwoodot játszattam volna csatárban, Amadot pedig szélen.

 

 

A vendég csapat felállását mindenhol szinte 4-2-3-1-nek tüntették fel. Valószínűleg ez is állhat közel a valósághoz a mérkőzés nagy részét tekintve, azonban többször lehetett látni a mérkőzés alatt, hogy 4-1-2-1-2-s formációra váltott a csapat. A két szélen ezúttal Pogba, mint középpályás kapott szerepet. Való igaz, hogy a Milan ellen remekül játszott azon a poszton, azonban akkor az ellentétes oldalon egy valódi szélső adta meg a szerkezetnek az egyensúlyt. Ezúttal Greenwood kikerült a szélre és Martial előre. Látva a francia tegnapi játékát (is), nem lepődnék meg, ha értékesítve lenne a nyáron. Van de Beek végre bekerült a kezdőbe. Sajnos neki az Ole féle 4-2-3-1 abszolút nem fekszik. Az Ajaxban egy teljesen más koncepcióban tudta csillogtatni a tudását.

 

A játékosok átlagos pozíciójából láthatjuk, hogy ezúttal Pogba is mennyire bent játszott, valamint Greenwood és Martial pozíciói is árulkodóak. A hazai oldalon is remekül kirajzolódik a 3-5-2 vagy 5-3-2-s felállás.

 

 

A gyakorlat

 

Nézzünk meg két példát, amikor látszólag úgy tűnt, hogy a United a gyémánt alakzatot veszi fel a pálya közepén.

 

 

Martial és Greenwood gyakran helyezkedett úgy, ahogy a következő jelenetnél látható. Sokszor úgy éreztem, mintha két csatárral játszana a United. A 4-2-3-1 is jó párszor kiolvasható volt, azonban én mégis inkább a hibrid megoldás felé hajlok.

 

 

A túl oldalon a Leicester City-nél szépen kirajzolódott az 5-3-2-s felállás védekezésben, ami támadásban a két szárnyvédővel 3-5-2-re módosult. A pálya közepét így gyakorlatilag megszállta a hazai csapat, ami a Unitednek sok labdakihozatalnál jelentett megoldhatatlan problémát.

 

 

Láthatjuk a hazai csapat védekező rendszerét mozgás közben is. Amint Matic megkapta a labdát középen, elkezd szorulni a hurok körülötte. Nincs más lehetősége, mint visszafelé játszani a labdát. Egyedül a jobb keze irányában találhatna szabad területet, de Pogba túl mélyen, Van de Beek pedig elveszve a sorok között található. Később ugyanígy jár Fred is egy támadásépítésen belül. Csak épp a bal oldalon. A két mélységi irányítónak igazán esélye sincs előrefelé átvenni a labdát és megjátszani azt. Végig szinte háttal futballozva az ellenfél kapujának. Persze még Matic vissza passza sem pontos Lindelöfnek, amitől még jobban lelassul a támadásépítés. Mire az ellentétes oldalra Pogbahoz ér a labda, már ő is egy emberrel találja szembe magát.

 

 

Mutatnék egy United labda nélküli mozgást is az első félidőből. Az előző cikkben fejtegettük részletesebben Solskjaer labda nélküli filozófiáját. Aki esetleg lemaradt róla, akkor még itt pótolhatja. Látható, ahogy a csapat végig kíséri a labdát és közelít hozzá. Valódi nyomást azonban csak a szélen tud adni a labdás játékosnak.

 

 

Nézzünk meg egy United letámadást a második félidőből is. Az a bajom nekem ezzel a letámadással, hogy jól mutatja a káoszt, ami a pályán uralkodott. Tudom, hogy nem az alap játékosok játszottak, de attól még nem kell úgy kinézni, mint amikor hat olyan játékos imitálja a letámadást, aki nem figyelt órán. Pogba és Van de Beek ugyanarra az emberre figyel a pálya közepén, ezért Pogba helye a bal szélen üresen marad. Oda Maticnak kell kiváltania, így ő középről hiányzik. Aztán egymás után csúsznak el a játékosok és már indul is a Leicester támadás.

 

 

Hibák

 

Ebben a részben sajnos muszáj vagyok Fredre kitérni. Nem csak a bekapott gól miatt. Már korábban is hibázott óriásit kulcspozícióban. Itt hadd álljak meg egy pillanatra. Mélységesen elítélem, hogy most Fred kapott rasszista támadásokat a közösségi médiában a mérkőzés után. Korábban már több United játékos is átélt hasonlót. Ez semmiképp sem megoldás a csapat problémáira, sőt lelkileg, pszichésen extrém módon megterhelő. Plusz a nem itt futballozó játékosoknak sem épp idilli üzenet a szurkolók részéről. Ettől biztos, hogy nem lesz vonzóbb a klub senki számára.

 

Egy jó megoldás a labdakihozatalnál...

 

 

...és egy rossz!

 

 

még egy határozatlanság :S

 

 

Ráadásként a legrosszabb megoldás!

 

 

Fredet megvédve, az utóbbi időben ő is szinte minden mérkőzésen szerepet kapott. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ebben a szezonban a játékosok még a szokottnál is több terhelést kapnak. Elég csak a közelgő válogatott szünetre rápillantani. Máskor két vb selejtező jutott egy ilyen szünetre, most mindenki háromszor játszik. A szezon egy hónappal később indult, mégis ugyanakkor lesz befejezve, mint egy normál szezon. Lehet ellenérvként felhozni, hogy de a Leicester is ott van a bajnokságban a TOP 3-ban és mégis FA-kupa elődöntős. Igen, ez így is van, de ők egy körrel ezelőtt elengedték az Európa-ligát. Magam részéről sajnálom, hogy kiesett a United a kupából, de az agyonhasznált keretnek a hátránya most kezd kijönni igazán. Egy ideig még pótolja a játékos minőség (Pogba - Milan ellen), azonban lesznek olyan pontok, amikor már az sem segít. Az FA-kupa kiesés miatt még jó pár embert elő lehetne venni. Például Martial 0 intenzitása nekem sokszor vérlázító volt. Pogba sérülés után érezhető volt, hogy nem bír még ennyit játszani a legmagasabb színvonalat hozva. Persze ilyen Milan elleni teljesítmény után ki ne rakta volna be a kezdőbe?! Vagy ott van sokak "kedvence", Lindelöf!

 

 

Van de Beek, aki az Ajaxban sem volt másabb focista mint most. Támadó középpályás posztján játszott, csak úgy mint Bruno Fernandes. Mielőtt leigazolták, körbe kellett volna nézni, hogy kell-e egyáltalán a keretbe. Mert ekkorra már Fernandes berobbant és szinte borítékolható volt, hogy ha Pogbanak is akarunk helyet szorítani a középpályán, akkor valakinek védekeznie is kell. Erre hoznak egy támadó felfogású középpályást, aki egyébként a csatár vonalában szeret ólálkodni.

 

Gól a Juventus ellen a Bajnokok Ligájában

 

 

Gól a Spurs ellen a Bajnokok Ligájában

 

 

Gól a Valencia ellen szintén a Bajnokok Ligájában

 

 

Kedves Solskjaer vagy aki leigazolta, mielőtt vesznek egy játékost, olvassák már el hozzá a használati utasítást! Más klubok a kezdőbe igazolnak játékosokat, a United a padra (Telles, Van de Beek, Amad egyelőre).

 

Hölgyeim és Uraim, az igazi Van de Beeket látták! Ilyen az, amikor a társak bíznak benne és a taktikai elképzelésbe is beleillik. Ha valaki csak ezt a három gólt látja tőle, akkor is el tudja képzelni, hogy a támadó harmadban hogy lehetne kiaknázni a benne rejlő potenciált.

 

Gól a Bajnokok Ligájában a Chelsea ellen

 


Kétségünk ne legyen afelől, hogy sok rivális csapat összetenné a kezét egy ilyen játékosért a kezdőben. Lingard szindróma? Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ennyire bukó lett neki ez az év. Nem tudom, hogy valaha ki tudja-e szorítani Fernandest a kezdőből. Persze, lehet erre azt mondani, hogy tegnap sem mutatta meg mit tud. Ez így igaz! Azonban az emberi oldalát is látni kell a dolgoknak. Sztár vagy a nevelő klubodnál. Nagy ígéretként megérkezel egy másik klubhoz, ahol hétről-hétre csalódsz. A bizalom apró jelét sem látod. Meg kell szoknod az életet egy új országban. Be kell illeszkedned egy új légkörbe, csapatba, ahol ki kellene szorítanod azt az embert a kezdőből, akit kis túlzással minden mérkőzés után a vállukon visznek le a társak! Kemény feladat! Nem könnyű így bekerülni a kezdőbe és azt mondani, hogy már pedig életem formájában fogok játszani. Sajnos vagy nem sajnos, közel hasonló forma kellene ahhoz, hogy Fernandest kiszorítsa. Anno Ronaldot ki tudta volna kiszorítani? Márpedig Fernandes most kb. Ronaldo szinten van az MU érinthetetlenségi listáján! Egyszerűen Van de Beek és a United között a kémiát nem látom innen a távolból működni.

 

Nézzük meg a tegnapi United egyenlítő gólt. Ha élezni akarnám a nyelvem, akkor azt mondhatnám, hogy a holland jelenleg akkor a legveszélyesebb, ha kivonja magát a játékból. :) Telles beindulására még felhívnám a figyelmet. Pogba is hozta az extrát, gond nélkül forgott be a kapu irányába, Greenwoodnak pedig nagyon kellett ez a gól lelkileg.

 

 

Van de Beek és Bruno Fernandes a Leicester City ellen

 

 

Nem tudom ki figyelte még Ndidi játékát árgus szemekkel, de én mindenképp ezt tettem! Már korábban is írtam, hogy el tudnám képzelni a Unitedben védekező középpályás poszton! Aki figyelte esetleg, mi a véleményetek róla?

 

 

Csak a rend kedvéért, nézzük meg a Leicester City másik két gólját, amit az MU-nak rúgott.

 

Maticot egy passz-vissza passz kombinációval kipasszolták. Sajnos a védelmet Maguire is elhagyta a visszamozgó csatárnak hála, Fred pedig elaludt a biztosítással. Egészen egyszerűen AWB nyakán maradt a veszélytelen oldalon. Be kellett volna automatikusan mennie Matic mögé biztosítani. A Leicester játékosa az üresen hagyott folyosóba lépett be labdával. Lindelöf annyira tisztelte Vardyt, hogy majdnem az ötösig hátrált be. Elég lett volna hagynia lesre futni és ki van zárva a játékból. Végül se Fred, se ő nem lépett ki a lövő játékosra, aki a félpálya középétől kis túlzással zavartalanul vezethette a labdát a tizenhatosig.

 

 

 

A harmadik mindent eldöntő gól egy bal oldali beadás után következett. Arról az oldalról már sokadszorra kap a United idén gólt rögzített helyzet után. Ezúttal is megoldhatatlan problémát jelentett a csapat számára. McTominay volt egyébként a ludas, aki csúnyán elaludt a hosszú saroknál.

 

 

Következik a válogatott szünet. Azt gondolom, hogy jókor fog jönni a csapat számára, bár sok játékos lesz érdekelt a válogatott mérkőzéseken is. Nagyon bízom benne, hogy nem sérül meg senki, mert az nagyon nem jönne jól a szezon hajrájára! Maradt a TOP 4 és Európa-liga! Mit gondoltok, mi a realitás a szezont nézve? Mikor lesz csalódás és mikor lesz kiemelkedő az idei év? Lassan számot kell adni a menedzsernek is az idei teljesítményért. Mit gondoltok, hogy tudna Solskjaer a következő szezonban is a Manchester United menedzsere maradni? Milyen minimális célokat kellene idén elérnie hozzá?

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett használd nyugodtan a like gombot és iratkozz fel a csatornámra! Ja nem, bocs, ez nem az a platform :)

 

 

Források:

https://new.instatscout.com/en/video/index/kind/FullMatches/match-id/1900448

https://www.sofascore.com/manchester-united-leicester-city/GK

https://www.whoscored.com/Matches/1528975/MatchReport/England-FA-Cup-2020-2021-Leicester-Manchester-United


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!