Rangnick futballtörténete

Hivatalosan is Ralf Rangnick lett a Manchester United ideiglenes menedzsere a 2021/22-es szezon végéig.


A 63 éves szakember az orosz Lokomotív Moszkva csapatától érkezik, ahol a Sportfejlesztési igazgató szerepét töltötte be, most pedig csatlakozik a Manchester Unitedhez a 2021/22-es szezon végéig, mint ideiglenes menedzser.

 

A tapasztalt német szakember hatalmas sikertörténettel rendelkezik Európában, az alábbiakban összegyűjtöttük, amit az újonnan kinevezett főnökről tudni lehet.

 

HOL JÁRT EDDIG?

 

Rangnick menedzserként a labdarúgás területén rendkívül lenyűgöző önéletrajzzal rendelkezik, emellett volt futballigazgató, legutóbb pedig a Lokomotív Moszkva csapatánál a sportfejlesztési igazgató pozícióját töltötte be. 1999-ben menedzserként az Ulm német másodosztályú csapatát a Bundesligáig vezette először a klub történetében, ami menedzseri karrierjének kezdetén igen csak lenyűgöző teljesítménynek minősült.

 

Azóta több klubbot is menedzselt a német első osztályban, többek között a Stuttgart, a Shalke 04, a Hoffenheim és az RB Leipzig csapatát.

 

Rangnick futballigazgató szerepet töltött be az RB Leipzig és a Salzburg csapatainál egyaránt, miután az úttörő edző 2012-es érkezését követően központi szerepet játszott a Red Bull rendszerének fejlesztésében. 2020-ban hagyta ott a Red Bull családot, majd 2021 júliusában csatlakozott az orosz Lokomotív Moszka csapatához, mint sportfejlesztési igazgató.

 

MIT ÉRT EL EDDIG?

 

Az Ulm és a Hannover csapatát is visszavezényelte a Bundesligába, továbbá UEFA Intertoto-kupát nyert 2000-ben a VfB Stuttgarttal.

 

Azután két évig menedzselte a Shalke 04 csapatát, legnagyobb eredménye ebben az időszakban, hogy az UEFA Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig vezette a gelsenkircheni klubbot, egyedül új munkáltatójától kapott ki 2011-ben, a Manchester Unitedtől. Rangnick irányítása alatt a 2004/05-ös szezonban menedzselésének első évében a Shalke a második helyen végzett a Bundaliga főtábláján, megnyerték a Német-kupát és a DFL-szuperkupát is 2011-ben második vezetőedzősködésének alkalmával.

 

 

Futtballigazgatóként az RB Leipzig csapatát 2012 és 2016 között a negyedosztályból egészen az első osztályig vezényelte, ami a modern futball történelem egyik legkomolyabb menetelésének minősül. Továbbá a klub első, 2016/17-es élvonalbeli szezonja végén a Bajnokok Ligája indulást is megszerezte, miután a Bayern München mögött a második helyen végzett.

 

Rangnick két évig volt az RB Leipzig menedzsere, 2015/16-os és a 2018/19-es idényben, ez idő alatt a Német-kupa döntőjébe vezette a szászországi csapatot.

 

Érdemeinek köszönhetően a Red Bull sportfejlesztési igazgatójává léptették elő, ő felügyelte a vállalat tulajdonában szereplő futballklubokat, többet között a New York Red Bulls és a brazil Red Bull Baragnito csapatát is.

 

Az ezt követő években az RB Salzburg és az RB Leipzig sportigazgatójaként a német és osztrák csapatok exponenciális növekedését felügyelte, progresszív, támadó futballstílusuk és a játékosok fejlesztésével kapcsolatos bizonyított eredményeik miatt rengeteg kiváló tehetség keresi a lehetőséget mindkét csapatnál.


 

MILYEN STÍLUSÚ FOCIT JÁTSZAT?

 

Rangnickot hiperenergikus edzőként írják le, aki tökéletesen odafigyel a részletekre, egyenesen a gegenpressing keresztapjának hívják, mert olyan kemény letámadásos focit játszat, ahol a kemény munka és a zónás presszing azt jelenti, hogy a labdát magasan az ellenfél térfelén, nagy támadási területeken nyerik meg.

 

Állítólag az elmúlt években olyan német szakemberekre volt hatással munkássága, mint Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann és Ralph Hasenhuttl.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!