Taktikai Mágnestábla: Dráma két felvonásban

A mai napon a Manchester United - Barcelona párosítással foglalkozunk. Nézzük meg mi történt a visszavágón a két csapat között.


Nem akármilyen mérkőzést játszott egymással ismét a két Bajnokok Ligáját érdemlő klub. Azt gondolom, hogy elég magasra tette az Európa-ligában ez a két csapat a lécet, már ami a párharcok minőségét illeti. Ennél jobb reklám ennek a sorozatnak nem is kellett.

 

 

Könnyű lenne azt mondani, hogy a tegnapi mérkőzésen Antony váltotta Weghorstot a félidőben és egyből megváltozott a United játékának a képe. Ez minden bizonnyal egy sokkal inkább megtervezett folyamat része volt. Az első mérkőzésen például nyolc videó elemző dolgozott a Camp Nouban azon, hogy minél inkább centiméterre pontosan kielemezzék az ellenfél játékát.

 

 

 

Manchester United 4-2-3-1 vs Barcelona 4-3-3

 

 

A Manchester United a fent látható módon 4-2-3-1-s felállással állt ki, azonban a mérkőzés során nagyon gyakran váltott át a 4-1-4-1-es felállásra. Fred ugyanis árnyékként követte De Jongot a mérkőzés nagy részében. Fernandes kezdett az első félidőben a jobb szélen, míg Sancho játszott középen irányítót. Casemiro ezúttal is a csapat stabilitásáért felelt a középpálya közepén.

 

 

Fred és a ,,szúnyog" magatartás, ahogy Ten Hag a mérkőzés utáni interjúban kiemelte. Igyekezett De Jongot minél többször passzárnyékba helyezni, ezáltal kikapcsolni a Barcelona Busquets utáni második céljátékosát a pálya közepén.

 

 

A játékosok átlagos pozíciójára pillantva láthatjuk, ahogy a Unitednél valóban kirajzolódik a 4-1-4-1-es felállás. A Barcelona oldalán azt figyelhetjük meg, hogy a csapatuk látszólag teljesen eltolódott a pálya jobb oldala irányába. Azonban ezzel területet nyitottak, az egyébként véleményem szerint nagyon jól játszó Baldé előtt.

 

 

Jellemző volt  a Barcelona támadásaira, hogy a jobb oldalon törték át a United falat, majd a bal oldalra forgatták át a játékot. Ezzel is igyekeztek minél jobban az egyik irányba elhúzni a United védekezését.

 

 

A Fernandes által ,,kiharcolt" tizenegyesnél is ezt láthattuk. Gyakorlatilag egy beadás után Varane és AWB egymás elől csúsztatták el a labdát, amit a hosszú oldalon Baldé igyekezett összeszedni, a hátra kisegítő Fernandessel a tizenhatoson belül pedig összeakadt. Abból a szempontból felesleges volt Fernandes mozdulata, hogy a Barca balhátvédje épp a tizenhatost igyekezett elhagyni, a United kapujának teljesen háttal vezette a labdát, így veszélyt finoman szólva sem jelentett De Gea hálójára.

 

 

Mi változott a fordulás után? Az addig a balhátvéd posztján kevergető, állandóan üresen a támadásokhoz fellépni tudó Balde hátra szorult. Fernandessel ellentétben Antony agyig fel volt tolva, így a Barca nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ott hagyja üresen. Pontosabban kétszer-háromszor megengedte, aminek eredményeként többször kiugrott a United szélsője Antony. Sancho kiment a bal oldalra szélre, Rashford csatárt játszott. Elkezdte a United a labdákat lövöldözni a Barca két szélsőhátvédje által maguk mögött hagyott területekre. A Sancho-Rashford-Antony trióban óriási sebesség van. Igyekeztek 1v1-es szituációkat kialakítani a Barcelona védői ellen.

 

 

Fred 1-1

Fred egyenlítő gólja előtt a Barcelona több alkalommal is hibázott. A hazai csapat nagyon magasan presszingelte le a spanyol ellenfelét. A United egész egyszerűen széthúzta a Barcelona védelmét a labdaszerzés után, amelynek közepén így egy űr keletkezett, oda lépett be a lemaradó De Jong kíséretében a brazil középpályás.

 

 

2-1 Antony

Antony gólja előtt is hasonló szituációkat láthattunk. Ismét a United bal oldalán sikerült több párharcot is megnyerni a Barcelona ellen, amivel a labda a második blokkolt lövés után került át Antony oldalára. Azonban a Barca védekezése ezúttal is eltolódott a United bal oldala irányába. 

Az első lövésnél láthatjuk, hogy Garnachonak felkínálja szinte a Barca a kapu hosszú oldalát, ettől függetlenül sikerült nekik blokkolni a lövést.

 

 

Ami nem jött össze Garnachonak, az összejött Antonynak. A brazil szélső eltudta tekerni a labdát a védő mellett a hosszú sarok irányába, ami végül a kapus keze alatt vágódott be a hálóba.

 

Összefoglalva a látottakat:

Nagyon rég láttam ennyire feltüzelt, egymásért a pálya minden centiméterén küzdő játékosokat. Nem ez volt a legszebb mérkőzése idén a csapatnak, azonban azt az alázatot, amit beleraktak a Barcelona elleni visszavágóra, azt nagyon tudom értékelni. Lewandowskit, De Jongot szinte szó szerint a földbe döngölték a United játékosai. Fredet nem szoktam sűrűn dicsérni, azonban tegnap nem is a rúgott gól miatt dicsérném meg, sokkal inkább, ahogy De Jongot igyekezett semlegesíteni. Casemiro és Fred ellen tegnap nem sokan játszottak volna szívesen a középpályán. Egészen egyszerűen 1-2 kósza alkalomtól eltekintve áthatolhatatlanok voltak. Nem beszélve a Varane - Martinez párosról. Ahogy ők fanatizálják egymást és látszik minden gesztusukon, hogy figyelik a másik cselekedetét az elképesztő volt. Most már tudjuk, hogy a következő túra ismét Spanyolországban lesz, így azt mondom, hogy a téli Unitedes spanyol kiruccanás egyre inkább a legokosabb döntés volt Ten Hagtól. A holland mester tegnap nagyon jól cserélt bele a mérkőzésbe. Igyekezett minden segítséget megadni a csapatának, ráadásul a mérkőzés végén mutatta többször is a kamera ahogy fanatizálja a játékosait. 

Egy szónak is száz a vége, nagyon nagy élmény volt ezt a két mérkőzést végig nézni. Eredménytől függetlenül azt gondolom, hogy nagyon jó reklám volt ez a második számú európai sorozatnak. Bárhogy is lesz, ki kell szurkolni, hogy lássuk ezt a csapatot a döntőben Budapesten a Puskásban!

Remélem tetszett a cikk, a véleményetek, ezúttal is várom a komment szekcióban.


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!