Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Wolverhampton 1-0

Üdvözöllek Kedves Olvasó! Szép Szabolcs vagyok, és szeretnélek meginvitálni a 2023/24-es szezonban is a Taktikai Mágnestábla rovat hasábjaira! Öveket becsatolni, kezdjük a szezont!


Egy párhuzamos világban, azzal a felütéssel kezdeném a cikket, hogy berúgtuk a Premier League ajtaját a Wolves elleni mérkőzésen. A podcastból ismert srácokkal, van egy külön csoportunk, ahol hosszasan latolgattunk a mérkőzés előtt már, hogy mit várunk az összecsapástól. Ott én azt írtam nekik, hogy mivel mindenki sima sikert vár, és előre sajnálta a Wolvest, ezért biztos vagyok benne, hogy rá akarnak cáfolni a közvéleményre. Igazam is lett valamilyen szinten. Azonban próbáljuk meg eldönteni közösen a következő sorokban, hogy a Wolves volt ennyire jó?! Vagy a United volt ennyire gyenge?! Azért ne legyünk negatívak, 1-0-ra nyertünk! Nézzük meg, hogy alakult a mérkőzés taktikai szempontból!

 

Felállások 4-2-3-1 / 4-1-4-1 vs 4-4-2

 

 

Ránézve a felállásra nagyon nagy meglepetést nem láthattunk. Még nekem is sikerült a ManUtd hivatalos appban 11/11-ben eltalálnom ETH kezdőjét. Egyedül a felkészülési meccseken látottak miatt az AWB - Dalot páros szerepében nem voltam biztos. Azonban ETH nem okozott csalódást, a tavalyi évben kulcsfigurává vált Wan-Bissaka kezdett a jobb oldali védő pozíciójában. Korábban az évértékelő cikkben írtam a jobb hátvéd nagyon fontos szerepéről

A felállási formában már kedvünkre játszhatunk a számokkal. Tavaly a 4-2-3-1 volt  a megszokott Eriksen szereplésével. Ezúttal azonban az új szerzemény Mount kezdett a középpályán. Hívhatjuk ezt 4-1-4-1-nek vagy 4-3-3-nak is. Azonban látható volt ez a középpálya 4-2-3-1 és 4-1-0-5 formációban is a hétfői nap folyamán. 

A játékosok átlagos pozíciója azonban elárulja a valódi igazságot számunkra. Jól kivehető, hogy 5 játékos felelt a védekezésért és 5 játékos a támadásért. A United kapujában is egy új szereplője volt a Premier League mérkőzésnek, nem más, mint Onana, akit láttunk az Inter csapatában ragyogóan játszani az előző szezonban.

 

 

Onana szerepeltetését nagyon vártam. Ugyanis kíváncsi voltam, hogy a United hátulról mennyire fog tudni vele építkezni. De Gea-t, aki a szememben egy United legenda, nagyon sokan szidták az elmúlt szezonban a lábmunkája, vagy láb(nem)munkája miatt. Most azonban itt van a látszólag tökéletes kapus a kapuban, akinek csak választania kell majd a rengeteg célpont közül a mérkőzések során. Mélységi passzban nem lesz hiány. Nos, hát nem azt kaptam hétfő este a pincértől, mint amit rendeltem. Nézzük csak!

 

3 dolog, ami miatt nagyon fájt a csapatjáték

 

1. A Wolves elképesztően jól szállta meg a középpályát!

 

 

Ahogy a játékosok átlagos pozíciójából is kiderül, a vendég csapat minden lehetséges módon megszállta a pálya közepét. Ennél talán már csak az volt elképesztőbb, hogy a United aránylag kevésszer tudott mögéjük kerülni a pálya szélén. Azonban Onana legfőbb fegyverét, miszerint úgy osztogatja hátulról a mélységi passzokat, hogy azt bármelyik 6-os játékos megirigyelné, nagyon hamar kivette a Wolves a játékból. Nem véletlen, hogy az új kapus nagyon sokszor csak oldal irányba tudott passzolni.

 

Az alábbi rövid összevágáson is látható a jelenség:

 

 

Gondolom másoknak is könnyen szemet szúr, hogy ha Garnachora és Antony-ra fejmagasságban érkeznek a labdák, akkor azért egyik szélső sem tud vele sok mindent kezdeni. Éppen ezért nagyon sajnálom, hogy Mount nem tudott a labdakihozatalokhoz többet hozzátenni. A fenti történet egy rendszer szintű probléma, azonban egyénileg a játékosok sem tettek semmit az ellen, hogy ezt a lövészárkokba beásott Wolvest fellazítsák vagy elmozgassák a pálya közepéről. 

Azért Onana tanácstalansága nagyon jól mutatja, hogy a társak mennyire nem segítettek neki a labdával történő célpont kiválasztásában. Ezt a problémát mindenképp orvosolni kell a következő mérkőzésig, ugyanis a Spurs még Brentfordban is (pedig ha valaki, akkor tavaly óta minden MU szurkoló tudja, hogy ott nem könnyű) remekül támadott le és védekezett előrefele. A következő mérkőzés pedig a Spurs otthonában lesz idegenben. Egyébként hasonló problémát véltem én felfedezni az Arsenal elleni felkészülési mérkőzésen is, amelyet ugyan 2-0-ra, 2 kontrával megnyert a csapat, azonban a presszing ellen szinte ötlettelen volt a játék.

 

Onana tanácstalanságaiból egy kis részlet:

 

 

2. Támadáskor felbillent a csapat egyensúlya

Láttam a témában egy nagyon találó képet az interneten, le is mentettem számotokra. Szerintem ennél jobban semmi sem szemlélteti azt, hogy a United agyig fel volt tolva a mérkőzésen a Wolves tizenhatosára. Azonban a labdák nem meglepő módon nagyon kevés alkalommal jutottak el a támadó szekcióba.

 

 

Gondolom sokaknak meg van a mérkőzésről az a kép, ahogy Cunha szinte ütközés nélkül cikázott át a United középpályáján (legalább 4 alkalommal) és úgy egyáltalán az egész csapaton. A következő jelenetsoron jól látszik, hogy egy eladott labda után Casemiro igyekszik takarítani a középpályán, azonban ezúttal felrúgnia nem sikerült a Wolves lendületből érkező játékosát. A probléma ott kezdődik, hogy ezek után Varane épp a felhúzódó AWB mögötti területet igyekezett lezárni, így a kapuhoz vezető középső rész szinte teljesen üresen maradt. Martinez itt már egy sárgával nem merte leütközni a lendületből érkező játékost. Apropó Martinez, ETH tegnapi legnagyobb húzása az volt, hogy lehozta a szünetben. Bármelyik pillanatban benne volt a piros lap a játékában. Főleg, mert Garnacho úgy vezette bele az emberekbe a labdát, mintha muszáj lett volna.

 

A teljes jelenetsort itt csodálhatjátok meg:

 


Sajnos Cunhanak több ilyen elfutása is volt. Casemirot könnyű lenne okolni, vagy hibáztatni, azonban azt látni kell, hogy elképesztően magára volt hagyva a középpályán. Tette a United ezt úgy, hogy Shaw és AWB is előszeretettel lépett fel a támadásokhoz. AWB ugye még egy gólpasszt is kiosztott Varane-nak.

Az idézőjelben ,,kedvenc képsorom" az volt a mérkőzésen, amikor szegény Casemiro megelégelte, hogy soha nem kap labdát középen (1v4-es szituációban), ezért a védelem mellé visszalépett labdáért. Majd meglátta, hogy mekkora szakadék van a védelem és a támadó játékosok között, és inkább visszasétált a csapdába középre. Ki is vágtam nektek azt a pillanatot, amikor realizálja, hogy hiába kéri el a labdát, nincs aki átfolyassa a Wolves középpályáján. Sajnos Mount nekem ebből a szempontból óriási csalódás volt. Nagyon el volt veszve a vonalak között és szörnyen kiszolgáltatottá tette Casemirot a pálya közepén. Nézzük csak mire is gondolok:

 

 

Majd pár másodperc múlva, Casemiro beslattyogott a szabálytalan geometriai elem közepére és "hangos" kézfeltartással jelzett a társaknak, hogy jöhet a labda. Csak halkan jegyzem meg, hogy körülbelül 1 másodperc alatt passzárnyékba került és gyakorlatilag megjátszhatatlanná vált. 

 

 

3. A második év elején nem biztos, hogy itt kellene tartani.

Elképesztően negatív vagyok, mondhatja sok Olvasó a képernyő túloldalán ezt a cikket olvasva. Egyébként nem vagyok. A 3 pontnak nagyon örülök, azonban felteszem magamban a kérdést, hogy ez a fajta játék mire lesz vajon elég idén? Ültem a tv előtt, nagyon vártam már, hogy lássam a kedvenc csapatomat újra játszani. Aztán azon kaptam magam, hogy az első 15 perc után, olyan, mintha a tavalyi Brighton elleni szezonnyitó mérkőzést nézném. A United kissé eszetlenül agyig feltolva megy előre, sok elképzelés nélkül. Majd jönnek a kontrák és pikk-pakk az ellenfél a kapunk elé ér. Azért volt 0-0-nál jó pár olyan kulcsmomentum, amit egy jobb képességű csapat máshogy fejezett volna be.

 

Cunha nagy helyzete:

 

A következő jelenet is ékes bizonyítéka, hogy mennyire átjáróház volt a középpálya. 

 

 

Sajnos én a Wolves ellen a mutatott játékkal nem voltam elégedett. Olyan rendszerszintű hiányosságokat láttam, ami nyugtalanságot okoz. Azért ne felejtsük el, hogy az első 4 fordulóban ellátogat a csapatunk a Spurs illetve az Arsenal otthonába. Nem szeretnék két olyan mély gyomrost kapni, mint amikkel tavaly észhez tért a vezetőség.

Erik nagyon sok mindent jól megoldott a csapattal kapcsolatban azt gondolom az elmúlt bő egy évben. Most már azonban bármennyire is szerettem az Ajaxos munkásságát és bármennyire nem tudnék jobb edzőt a padra, kicsit várnék tőle több vaskezűséget a pályán látottakban is. Az öltözőben és a környezetben (igazolások például) már azt gondolom, hogy látjuk a tudatosságot és az előrelépést.

Azonban a keret mélysége, a hatos poszt rotációja, a nyolcas poszt minősége, a csatárposzt egyelőre be nem tömött tátongó lyuka, még mindig rengeteg kérdést vet fel bennem. Rashford egyértelműen jobb a bal szélen, mint csatár poszton. Rendkívül jó az 1v1-ekben és a beindulásokban. Sanchoval is kellene kezdeni valamit, mert az ő helyét se nagyon látni a csapatban. Maguire és McTominay kitudja, hogy maradnak-e?! Martial aki elvileg az egyetlen bevethető csatárunk, úgy nincs a kezdőben, hogy csatárunk sincs, akkor mégis milyen jövő vár majd rá ebben a szezonban? Bevétel nem sok volt az átigazolásokból, mindösszesen 37.84 millióért adtunk el játékosokat, úgy, hogy közben 192 millióért vettünk

Ez a fajta pénzszórás, nagyon vissza fog ütni már a közeljövőben. Nos, ha én lennék az edző, akkor ezt a fajta átjáróházat elsők között szüntetném meg a középpályán. Mert azért ez kritikán aluli volt, úgy, hogy nem egyszeri esetként könyvelhetjük el, hanem gyakorlatilag csak én három ugyanolyan szituációt kikukáztam a mérkőzésből.

 

Átjáróház csapó 3:

 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy rombolni mindig könnyebb, mint építkezni. Ez igaz a futballra is. A tegnapi napon a Wolves nagyon okosan magára húzta a Unitedet. Gyakorlatilag azt láthattuk, hogy az történt a pályán, amit ők akarnak, tették ezt úgy, hogy a labda nem sokat volt náluk. Még a stúdióban is azt mondták a félidőben,  hogy ki kell dobni a statisztikát az ablakon nem ér semmit, mert a Wolves sokkal veszélyesebb volt, hiába a United 61%-os labdabirtoklása. Hát igen, ezt hívják passzív labdabirtoklásnak. Azonban a csattanót AWB pazar gólpassza hozta el, ami 3 pontot ért a csapatnak. Nézzük is meg, hogy Varane fejese hogyan is jött össze a mérkőzésen.

 

 

Én így láttam a mérkőzést. A három pontnak tudok örülni. Kíváncsi vagyok ti, hogy láttátok. Írjátok meg a komment szekcióba, hogy mi jött át nektek a képernyőn keresztül. Mit gondoltok, szombaton a Spurs ellen mire megy majd a csapat?! Intő jeleket véltem felfedezni, vagy csak túl aggódom ezt a nyögvenyelős szezon kezdetet?! Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett a cikk, osszad meg másokkal is. :)

 

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=P3bevifVByk

https://www.manutd.com/en/mutv

https://www.youtube.com/watch?v=G93Hpkxn8kI

https://www.sofascore.com/manchester-united-wolverhampton/dsK#11352327


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!