Ferguson 25 legjobb igazolása a Unitednél

Sir Alex Ferguson lassan már 25 éve ül a Manchester United kispadján. Ebbõl az apropóból összeszedték 25 legjobb igazolását az Old Traffordon.


LEE SHARPE

 

A Fergie éra elsõ "poszterfiúja", és az elsõ jel arra, hogy a skót menedzsernek remek szeme van az olcsón elhozható gyémántokhoz az átigazolási piacon. Rekordösszegû, 200 ezer fontot fizetett a fiatalkorú játékosért, cserébe a Vörös Ördögök pedig 8 izgalmas, és szórakoztató évet kaptak a szélsõtõl.

 

BRIAN McCLAIR

 

Viv Andersonnal karöltve õk voltak Sir Alex elsõ igazolásai 1987-ben. Õ lett az elsõ csatár a United történelmében két évitzedes távlatban, aki 20 gólt tudott szerezni bemutatkozó szezonjában, de végül fáradhatatlan középpályássá avanzsált, ám az érte kifizetett 850 ezer font ennyi év távlatából aprópénznek tûnik.

 

MARK HUGHES

 

Sparky végigjárva a klub akadémiáját már bemutatkozhatott a felnõtt csapatban Ron Atkinson érájában, de a Bayern Münchennnél játszott kölcsönben a Barcelonától, amikor Fergie klubrekordnak számító 1.8 millió fontot fizetett a csatárért. Ez egy nagy inspirációval teli, népszerû visszatérés volt számára.

 

 

STEVE BRUCE

 

Amikor Ferguson egy lelkesítõ, igazi harcost akart Kevin Moran pótlására szerzõdtetni, Bruce tûnt a legtökéletesebb választásnak. Oda is odatette a fejét, ahová mások nem, amellyel utánozhatatlan vezérré, és betonbiztos játékossá vált a csapat védelmében. Nem is volt olyan rossz üzlet egy szerény védõért 800 ezer fontot befektetni.

 

GARY PALLISTER

 

Sir Alex nevetség tárgyává lett akkoriban, hogy brit rekordnak számító 2.3 millió fontot fizetett ki a Middlesbrough védõjéért. Azonban kilenc évnyi kimagasló teljesítménnyel párosult szolgálattal befejezett manchesteri karrierrel a háta mögött bagónak tûnik az érte kiadott pénzösszeg. Bruceszal alkotott párosa legendás volt.

 

DENIS IRWIN

 

A Leeds által elbocsátott, az Oldhamnél új életet kezdõ védõ karriere új szintre lépett, amikor a lehetetlent nem ismerõ Fergie 650 ezer fontért elhozta a Laticstõl. Több, mint 500 mérkõzésen szerepelt a klub színeiben, és joggal hívták Mr. Megbízhatónak. 

 

ANDREI KANCHELSKIS

 

Fergie gyors szélsõjátéka, amellyel a United gyorsan áttudta törni az ellenfél védelmét és a 90-es évek elején kimagasló volt, nagyon nagyban épített az ukrán szélvészgyors sebességére. Õ általa került egyensúlyba a Ryan Giggs/Lee Sharpe balszrány, és pályafutása csúcsán egyszerre akár több védõ figyelmét is képes volt lekötni. A United 4.5 millió fontos profittal adott túl rajta, miután a klubnál eltöltött négy éve során mélyrepülésbe kezdett a teljesítménye.

 

PAUL INCE

 

Keserû véget ért a két fél együttmûködése, azonban a londoni játékos betudta hozni azt a harapósságot a United középpályára, amire Fergienek ellengedhetetlen szüksége volt újjáépülõ csapata kialakításakor. Produkcióját a Bryan Robson-Roy Keane középpályás 'generálisokéhoz' lehetne hasonlítani, emellett pedig kulcsfigurája volt az 1994-es Dream Teamnek.

 

PETER SCHMEICHEL

 

Egy kapuslegenda, mindösszesen 750 ezer fontért - ezt hívják manapság jó üzletnek. A magabiztos, hatalmas termetû, és briliáns Dán Óriás volt mindig a védelem utolsó mentsvára, amellyel kulcsfontosságú eleme lett a United hátsó alakzatának, elrettentve ezzel a kapujára törõ ellenfeleket. Az elsõ számú kapus, számos United-szurkolók által készített rangsorban.

 

 

PAUL PARKER

 

Nagy hatással a Unitedre körülbelül négy szezonon keresztül volt, de õ volt a siker kulcsa a védelem jobboldalán a 90-es évek Dream Teamjének. 1.7 millió fontért vásárolták, és gyorsaságával mindenkit az õrületbe kergetett. Helyezkedése, és meglátásai kivételesek voltak, egy igazi modern szélsõ hátvéd volt. Sérülései, és Gary Neville gyors elõretörése tette röviddé manchesteri karrierét.

 

ERIC CANTONA

 

Vitathatatlanul õ volt a katalizátora a klub aranykorszakának és mindenidõk egyik legjobb vétele is egyben. A szinte mindenkit sokkoló 1 millió fontos vételár, amelyért a Leedstõl érkezett 1992 novemberében megnyitotta a klub elõtt a bajnoki címeket rejtõ vitrint. A francia játékos pontosan azt hozta a csapatba, amit elvártak tõle. Egy nagyon jó Unitedbõl nagyszerû csapatot varázsolt. Öt évnyi Old Traffordon eltöltött idõszak, és micsoda idõk voltak azok!

 

 

ROY KEANE

 

3.3 millió fontot tett le érte a menedzser, és maximálisan betöltötte a Bryan Robson hiányával keletkezõ ûrt. Keano egy igazi csataló volt, aki könyörtelenül és néha nem éppen szabályos eszközöket bevetve vezette a Vörös Ördögöket sikerrõl-sikerre. A 99-es torinói estéje kiválóan összefoglalja mirõl is volt nevezetes az ír középpályás. Önzetlen produkciója egészen a Bajnokok Ligája döntõjéig repítette csapatát, ahol ráadásul tudta, hogy nem vehet részt eltiltása miatt.

 

 

OLE GUNNAR SOLSKAJER

 

Egy újabb esélyes a Sir Alex Ferguson legnagyszerûbb vétele címre. Egy 1.5 millió fontért szerzõdtetett, ismeretlen Babaarcú gyilkosból a Bajnokok Ligája-döntõ gólszerzõ hõse vált. Emellett a norvég csatár gólszerzési képessége is a legendák része mára. Lehet, hogy nem volt mindig a skót menedzser elsõ számú választása posztjára, de több volt, mint értékes tagja a csapat támadóalakzatának.

 

 

ANDREW COLE

 

A brit rekordnak számító 7 millió fontos árcímkéjû csatár 1995 januárjában érkezett, és éppen a rivális Newcastletõl halászta el Ferguson. Fair százalékban érték kritikák, és dicséretek, de góljai hatalmas erõfölényt biztosítottak a Unitednek a 90-es évek végén, amellyel a klub sokáig a csúcs közelében tudott maradni.

 

 

TEDDY SHERINGHAM

 

Megvétele mögött Eric Cantona 1997-es, nem várt visszavonulása állt, ez a tény pedig sokáig visszavetette a londoni támadó teljesítményét. Azonban szépen-lassan bejátszotta magát a United szurkolók szívébe, az 1999-es BL-döntõn szerzett egyenlítõgólja pedig kitörölhetetlenné teszi a Manchester United történelemkönyvébõl.


 

JAAP STAM

 

A holland bekk nem akarta elhinni 1998-ban, hogy a United 10.5 millió fontos ajánlatot tett le érte, mert ez nagyobb összeg volt, mint amelybõl szülõvárosában, Hollandiában egy bevásárlóközpontot fel lehetett volna építeni! De õ kamatostul visszafizette a Vörös Ördögöknek a belé vetett bizalmat. A szurkolók egyik legnagyobb kedvence volt, a United profittal vált meg tõle, amikor váratlanul eladták a Lazionak.

 

 

DWIGHT YORKE

 

A két szezonon át tartó telepatikus kapcsolata Andrew Colellal térdre kényszerítette Angliát és Európát egyaránt. A Vörös Ördögök és Sir Alex Ferguson nem kevesebb, mint 12.5 millió fontot fektetett az õ megvételébe, hogy elhozzák az Aston Villától, és azonnal egy Triplázással lett gazdagabb. Sajnálatos dolog, hogy a két, sikerekkel bõven gazdagított szezonja után nem volt maradása a csapatnál.

 

 

RUUD VAN NISTELROOY

 

Az agónia, az eksztázis, és ismét az agónia kitûnõ három szó lenne a holland csatár Unitedes pályafutásának rövid összefoglalására. Térdszalagszakadásos sérülése úgy tûnt, megakadályozza hogy álmát valóra váltva a PSV Eindhoventõl Manchesterbe igazoljon 2000-ben, de 12 hónappal késõbb nagyban Ferguson kitartásának köszönhetõen létrejöhetett az átigazolás. Számolatlanul döntögette a United különbözõ gólrekordjait, mielõtt a skót menedzserrel történt személyes összetûzése ajtót mutatott számára az Old Traffordról.

 

 

RIO FERDINAND

 

Az õ transzfer sagája volt a 2002-es nyár legnagyobb sztorija. Végül azonban a klub csak megszerezte rekordnak számító 30 millió fontért az angol válogatott játékos szolgálatait a Leeds Unitedtõl. A védõk Rolls-Royceának hívott játékos sokakat meglepett azzal, hogy Manchesterbe tette át a székhelyét, miután sokan úgy gondolták, hogy a brit fõvároson kívül máshol nem tudná megtalálni számításait a pályán, és azon kívül se.

 

 

CRISTIANO RONALDO

 

A trükkgép és a cirkuszi elõadás nem lennének túl kedves szavak a koraérett portugál szélsõre. Aztán végül mégiscsak Aranylabdás lett 2008-ban, és igazi világsztárrá avanzsált, aki szórakoztatott és egyben hátán vitte a csapatot is. A 2003-as 12.5 millió fontos invesztáció többszörösen megtérült a 2009-es, azóta is világrekordnak számító 80 millió fontos eladásával.

 

 

WAYNE ROONEY

 

A világ legdrágább tinédzserévé lépett elõ, amikor 30 millió fontért 18 évesen leigazolták az Evertontól 2004-ben. Már felnõtt angol válogatottként bemutatkozásakor mesterhármast szerzett az Old Traffordon a Fenerbahce elleni Bajnokok Ligája mérkõzésen. Azóta is uralja az újságok pletyka és sportrovatait egyaránt.

 

 

EDWIN VAN DER SAR

 

Úgy tûnt, hogy illusztris karriere már leszállóágban van, amikor a Fulhamnél egyszer csak bejelentkezett érte Sir Alex Ferguson, és 2005-ben 2 millió fontot áldozott a már akkor is 30-as évei közepén járó kapuvédõért. A holland 'alkonyati' éve azonban talán karriere legjobbjainak bizonyultak. Milyen kár, hogy Ferguson elkésett a leszerzõdtetésével, amikor 1999-ben Peter Schmeichel távozott a klubtól.

 

PATRICE EVRA

 

Át kellett élnie, és még le is cserélték a City elleni, pocsék véget ért debütáló mérkõzésén a relatíve ismeretlen, Monacótól szerzõdtetett francia balhátvédet. Azonban villámgyorsan a világ egyik legjobbjává nõtte ki magát posztján, és azóta is népszerû figura az Old Traffordon. Az érte kifizetett 5 millió fontos vételár egy újabb hatalmas fogás Fergie részérõl.

 

 

NEMANJA VIDIC

 

Szerbián és Moszkván kívül kevés helyen hallottak Vidicrõl, amikor 2005 Karácsonyán a United bejelentette, hogy szerzõdtették a védõt a Szpartak Moszkvától 7 millió fontért. Azóta õ is kultikus figurává nõtte ki magát a szurkolók körében, és más kluboknál is nagy elismerésre tett szert. A tavalyi szezonban csapatkapitánnyá nevezték ki.

 

 

JAVIER HERNANDEZ

 

A mexikó 8 millió font értékû leigazolását a legtöbb szurkoló nem nagyon tudta hova tenni 2010 áprilisában. Õ nem az a nagy nevû igazolás volt, akire vártak. Azonban az elõzõ szezon legnagyszerûbb vétele a világfutballban egyértelmûen Chicharito volt, hiszen bemutatkozó idényében 20 gólt szerzett, és azonnal kiérdemelte az új Ole Solskjaer becenevet.

 

 
 


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!